Timočka Timočka
Početna / Vesti / U Zaječaru počelo snimanje dokumentarnog filma o Zoranu Radmiloviću pod nazivom „Glumčina”
Snimanje dokumentarnog filma o Zoranu Radmiloviću — „Glumčina” — Pres-konferencija

U Zaječaru počelo snimanje dokumentarnog filma o Zoranu Radmiloviću pod nazivom „Glumčina”

U Zaječaru je počelo snimanje dokumentarnog filma o Zoranu Radmiloviću pod nazivom „Glumčina”. Saradnik na scenariju je glumac Milan Caci Mihailović, a reditelj Vladimir Ristić. Producent filma je „Siti” produkcija iz Niša, a koproducent Narodno pozorište Timočke Krajine –Centar za kulturu „Zoran Radmilović” iz Zaječara.

Premijera filma predviđena je 2021. godine povodom dva jubileja: 75. godina od osnivanja zaječarskog pozorišta i 30. Međunarodni festival „Dani Zorana Radmilovića” istakao je na pres -konferenciji u zaječarskom teatru Vladimir Đuričić direktor ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović”.

Snimanje dokumentarnog filma o Zoranu Radmiloviću — „Glumčina” — Pres-konferencija

Milan Caci Mihailović je naglasio da je 13 godina radio sa Zoranom u brojnim predstavama, a ne samo u Radovanu III i da je zato pristao da neko svoje iskustvo i sećanja prenese ljudima koji rade film, jer ako je iko to zaslužio, to je Zoran Radmilović koga nema već 35 godina, ali zahvaljujući njegovom delu on je izuzetno prisutan i dan danas.

On je istakao veliki značaj filma čije je snimanje počelo u Zaječaru, mestu gde je Zoran rođen, iz dvorišta u kome se kao klinac igrao, pa preko važnih punktova u Zaječaru koji su obeležili njegov život. Od Kraljevice i Timoka, koju pominje i u važnom intervjuu sa Feliksom Pašićem, pa do nekih “poslastica” kao što je kafana „Koštana”, prava birtija.

Naročito mesto u njegovom životu zauzimalo je zaječarsko pozorište, gde je prvi put gledao predstave, kao i zgrada gimnazije koju je pohađao (sada zgrada OŠ „Ljuba Nešić”) koju je projektovao njegov deda Radmilo Lang. Caci je istakao da se već godinama bori protiv zaborava i tako su nastale njegove knjige sećanja „Uspomenari” 1, 2 i 3, a u pripremi je i „Uspomenar 4 – Zoran 2020” koji će biti promovisan na ovogodišnjim „Danima Zorana Radmilovića”.

Snimanje dokumentarnog filma o Zoranu Radmiloviću — „Glumčina” — Pres-konferencija

Reditelj filma Vladimir Ristić je istakao da je ogromna odgovornost i još veća čast raditi film o Zoranu Radmiloviću, jednom od najvećih srpskih glumaca, koji potiče iz Zaječara. Film će po svojoj strukturi biti mozaičnog tipa. Imaće jednu liniju koja će pratiti Cacijeva svedočanstva na nivou biografskih podataka, zanimljivosti, anegdota i nekih do sada neobjavljenih priča. Sadržaće i svedočanstva ljudi koji su godinama sarađivali sa Zoranom u pozorištu i na filmu: Zdravko Šotra, Mira Banjac, Goran Marković i drugi. Veliki oslonac će biti arhivski materijal, ogromna građa koja je ostala iza Zorana i koja predstavlja riznicu kulturne baštine Srbije, rekao je Ristić.

Producent filma Oliver Paunović je istakao da je ovo deveti film „Siti” produkcije na čijem je čelu. Do sada je primera radi rađen film o muzičkoj grupi „Lutajuća srca” iz Niša, kao i o poznatim Nišlijama glumcima Žiki Milenkoviću i Desimiru Stanojeviću. Film o Zoranu Radmiloviću je Paunovićeva dugogodišnja želja jer izuzetno poštuje i ceni tog glumca i njegovo delo i sa tom idejom je došao kog direktora zaječarskog teatra.

Planirano je da dokumentarni film o Zoranu Radmiloviću zatvori Filmske susrete u Nišu 2021. godine i nakon toga da bude prikazan na 30. Međunarodnom festivalu „Dani Zorana Radmilovića”.

Učestvovaće i na raznim festivalima dokumentarnih filmova, među kojima je i Festival dokumentarnog srpskog filma u Čikagu, a plan je da se emituje i na nacionalnim i na lokalnim televizijama.

„Zoran Radmilović nije običan glumac, Zoran je kako ga u Zaječaru zovu ‘Glumčina’, pa se zato i film tako zove”, rekao je Paunović.

U vreme održavanja ovogodišnjih „Dana Zorana Radmilovića” biće postavljena izložba radova sestričine Zorana Radmilovića Selene Vicković, naše afirmisane slikarke i profesora na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, koja je prisustvovala pres-konferenciji.

Možda će Vas zanimati

Žene šetaju u jaknama

U Srbiji pad temperature, najhladniji dani od početka zime

U Srbiji umereno do potpuno oblačno i hladno, ponegde sa snegom. Više padavina očekuje se …

Timočka Krajina — COVID-19

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – 15.01.2021.

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – petak, 15.01.2021.ZAJEČARNa osnovu 58 novoobrađenih PCR i AG …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica