ВестиУ Зајечару почело снимање документарног филма о Зорану Радмиловићу под називом „Глумчина”

У Зајечару почело снимање документарног филма о Зорану Радмиловићу под називом „Глумчина”

Снимање документарног филма о Зорану Радмиловићу — „Глумчина” — Прес-конференција

У Зајечару је почело снимање документарног филма о Зорану Радмиловићу под називом „Глумчина”. Сарадник на сценарију је глумац Милан Цаци Михаиловић, а редитељ Владимир Ристић. Продуцент филма је „Сити” продукција из Ниша, а копродуцент Народно позориште Тимочке Крајине –Центар за културу „Зоран Радмиловић” из Зајечара.

Премијера филма предвиђена је 2021. године поводом два јубилеја: 75. година од оснивања зајечарског позоришта и 30. Међународни фестивал „Дани Зорана Радмиловића” истакао је на прес -конференцији у зајечарском театру Владимир Ђуричић директор установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић”.

Снимање документарног филма о Зорану Радмиловићу — „Глумчина” — Прес-конференција

Милан Цаци Михаиловић је нагласио да је 13 година радио са Зораном у бројним представама, а не само у Радовану III и да је зато пристао да неко своје искуство и сећања пренесе људима који раде филм, јер ако је ико то заслужио, то је Зоран Радмиловић кога нема већ 35 година, али захваљујући његовом делу он је изузетно присутан и дан данас.

Он је истакао велики значај филма чије је снимање почело у Зајечару, месту где је Зоран рођен, из дворишта у коме се као клинац играо, па преко важних пунктова у Зајечару који су обележили његов живот. Од Краљевице и Тимока, коју помиње и у важном интервјуу са Феликсом Пашићем, па до неких „посластица“ као што је кафана „Коштана”, права биртија.

Нарочито место у његовом животу заузимало је зајечарско позориште, где је први пут гледао представе, као и зграда гимназије коју је похађао (сада зграда ОШ „Љуба Нешић”) коју је пројектовао његов деда Радмило Ланг. Цаци је истакао да се већ годинама бори против заборава и тако су настале његове књиге сећања „Успоменари” 1, 2 и 3, а у припреми је и „Успоменар 4 – Зоран 2020” који ће бити промовисан на овогодишњим „Данима Зорана Радмиловића”.

Снимање документарног филма о Зорану Радмиловићу — „Глумчина” — Прес-конференција

Редитељ филма Владимир Ристић је истакао да је огромна одговорност и још већа част радити филм о Зорану Радмиловићу, једном од највећих српских глумаца, који потиче из Зајечара. Филм ће по својој структури бити мозаичног типа. Имаће једну линију која ће пратити Цацијева сведочанства на нивоу биографских података, занимљивости, анегдота и неких до сада необјављених прича. Садржаће и сведочанства људи који су годинама сарађивали са Зораном у позоришту и на филму: Здравко Шотра, Мира Бањац, Горан Марковић и други. Велики ослонац ће бити архивски материјал, огромна грађа која је остала иза Зорана и која представља ризницу културне баштине Србије, рекао је Ристић.

Продуцент филма Оливер Пауновић је истакао да је ово девети филм „Сити” продукције на чијем је челу. До сада је примера ради рађен филм о музичкој групи „Лутајућа срца” из Ниша, као и о познатим Нишлијама глумцима Жики Миленковићу и Десимиру Станојевићу. Филм о Зорану Радмиловићу је Пауновићева дугогодишња жеља јер изузетно поштује и цени тог глумца и његово дело и са том идејом је дошао ког директора зајечарског театра.

Планирано је да документарни филм о Зорану Радмиловићу затвори Филмске сусрете у Нишу 2021. године и након тога да буде приказан на 30. Међународном фестивалу „Дани Зорана Радмиловића”.

Учествоваће и на разним фестивалима документарних филмова, међу којима је и Фестивал документарног српског филма у Чикагу, а план је да се емитује и на националним и на локалним телевизијама.

„Зоран Радмиловић није обичан глумац, Зоран је како га у Зајечару зову ‘Глумчина’, па се зато и филм тако зове”, рекао је Пауновић.

У време одржавања овогодишњих „Дана Зорана Радмиловића” биће постављена изложба радова сестричине Зорана Радмиловића Селене Вицковић, наше афирмисане сликарке и професора на Факултету примењених уметности у Београду, која је присуствовала прес-конференцији.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб