ВестиУдружење „Друштва Рома” Зајечар обележило Светски дан Рома

Удружење „Друштва Рома” Зајечар обележило Светски дан Рома

У сусрету Светском дану Рома 8. априла, као и 50 година од првог конгреса Рома у Лондону, када је донесена ромска застава, химна и назив Ром или Ромкиња, у центру Зајечара разним активностима обележен је овај дан.

Волонтери Удружења „Друштва Рома” из Зајечара поделили су флајере на тему обележавања 8. априла, као и месеца ромског женског активизма који траје од 8. марта до 8. априла.

„Корона нас је омела да обележимо Светски дан Рома како ми то знамо, уз музику и промоцију фолклорних секција, али ето организовали смо на неки начин дружење са суграђанима. Делили смо флајере о ромском женском активизму, о правима Рома, о дискриминацији… Нама фали једнакост, разумевање, да будемо равноправни са свима. Роми нису само статистика, већ су људи. Фали нам право запошљавања, фали нам право место у домену образовања. Наставићемо са разбијањем стереотипа о Ромима, као што је рано ступање у брак, што никако није ромска традиција”, каже Миљан Рашић, председник Удружења „Друштва Рома” Зајечар.

На територији града Зајечара живи близу 2.000 Рома, а према Рашићевим речима, велики број није ситуирано и није запослено.

У четвртак, 8. априла, чланови Удружења „Друштва Рома” Зајечар гостоваће код Поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић, где ће представити интернет платформу за борбу против дискриминације.

Ромска платформа је пројекат који је рађен у сарадњи са Националним демократским институтом, а поред Удружења „Друштва Рома” Зајечар, администратори интернет платформе су и чланови Ромског студентског удружења из Новог Сада.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,800ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб