Timočka Timočka
Početna / Vesti / Udruženje „Društva Roma” Zaječar obeležilo Svetski dan Roma

Udruženje „Društva Roma” Zaječar obeležilo Svetski dan Roma

U susretu Svetskom danu Roma 8. aprila, kao i 50 godina od prvog kongresa Roma u Londonu, kada je donesena romska zastava, himna i naziv Rom ili Romkinja, u centru Zaječara raznim aktivnostima obeležen je ovaj dan.

Volonteri Udruženja „Društva Roma” iz Zaječara podelili su flajere na temu obeležavanja 8. aprila, kao i meseca romskog ženskog aktivizma koji traje od 8. marta do 8. aprila.

„Korona nas je omela da obeležimo Svetski dan Roma kako mi to znamo, uz muziku i promociju folklornih sekcija, ali eto organizovali smo na neki način druženje sa sugrađanima. Delili smo flajere o romskom ženskom aktivizmu, o pravima Roma, o diskriminaciji… Nama fali jednakost, razumevanje, da budemo ravnopravni sa svima. Romi nisu samo statistika, već su ljudi. Fali nam pravo zapošljavanja, fali nam pravo mesto u domenu obrazovanja. Nastavićemo sa razbijanjem stereotipa o Romima, kao što je rano stupanje u brak, što nikako nije romska tradicija”, kaže Miljan Rašić, predsednik Udruženja „Društva Roma” Zaječar.

Na teritoriji grada Zaječara živi blizu 2.000 Roma, a prema Rašićevim rečima, veliki broj nije situirano i nije zaposleno.

U četvrtak, 8. aprila, članovi Udruženja „Društva Roma” Zaječar gostovaće kod Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, gde će predstaviti internet platformu za borbu protiv diskriminacije.

Romska platforma je projekat koji je rađen u saradnji sa Nacionalnim demokratskim institutom, a pored Udruženja „Društva Roma” Zaječar, administratori internet platforme su i članovi Romskog studentskog udruženja iz Novog Sada.

Možda će Vas zanimati

Timočka — Nestanak struje

Radovi na sanaciji kvara na instalaciji javnog osvetljenja: Sutra bez struje desetak ulica u Zaječaru

Zbog radova na sanaciji kvara na instalaciji javnog osvetljenja u sredu, 21. aprila, bez napajanja …

„Viva Harmonika”: Zapaženi rezultati učenika zaječarske Osnovne muzičke škole „Stevan Mokranjac” na Internacionalnom takmičenju

Na Internacionalnom takmičenju „Viva Harmonika”, koje se održalo u Aleksincu, 19. aprila, učenici Osnovne muzičke …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica