Тимочка КрајинаБорУдружење „Сигурне стазе” из Бора победник Изазова отворених података

Удружење „Сигурне стазе” из Бора победник Изазова отворених података

Удружење „Сигурне стазе” из Бора победник Изазова отворених података

Након завршеног Изазова отворених података, три срећна тима добиће прилику да реализују своје идеје! Један од њих је и Удружење „Сигурне стазе” из Бора.

У оквиру Изазова „До паметнијих градова уз помоћ отворених података” победило је Удружење „Сигурне стаз”, док је Изазов „Отворени подаци за унапређење дијабетолошке здравствене заштите” изнедрио два победника – „Data Universe” и „Logikka Artificial Intelligence Solutions”.

Победничка решења ће бити награђена у укупном фонду од 24,150 долара а имаће месец дана да реализују своје идеје.

Удружење „Сигурне стазе” дизајнираће паметно решење у области урбане мобилности тако што ће укрстити отворене податке о јавном превозу у Крагујевцу и доступне податке о квалитету ваздуха са мерних станица у том граду. На тај начин, биће омогућен увид у емисију штетних гасова на трасама јавног градског превоза. Пројекат подразумева израду интерактивне платформе, бесплатне и доступне свим грађанима и грађанкама, која ће допринети ширењу свести о јавном градском превозу као малом извору загађења ваздуха који је, с друге стране, врло значајан за одрживу урбану мобилност.

На основу резултата анализе отворених података моћи ће да се доносе паметне одлуке у области развоја одрживих градова који су приступачни, са добрим системом јавног превоза, бициклистичком и пешачком инфраструктуром и са великим бројем зелених површина.

Ово удружење је током прошле године реализовало два пројекта који се баве информационим технологијама и употребом отворених података у циљу формирања паметних градова. Наиме, реч је првом ГИС софтверу за урбану мобилност на територији југоисточне Европе (mobilitybor.com) и мобилној и wеб ГИС апликацији за особе са инвалидитетом на територији града Бора (pristupacnostbor.com).

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре

Društvene mreže

23,864ПратилацаЛајкуј
4,045ПратилацаЗапрати
1,237ПратилацаЗапрати
160ПратилацаБаци суб
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx