Тимочка КрајинаУхапшени Зајечарац и Мајданпечанин због порнографског материјала малолетника

Ухапшени Зајечарац и Мајданпечанин због порнографског материјала малолетника

Хроника — Хапшење

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе за технику – Службе за борбу против високотехнолошког криминала, ухапсили су пет особа због постојања основа сумње да су извршиле кривична дела приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију.

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе за технику – Службе за борбу против високотехнолошког криминала, у сарадњи са полицијским управама у Београду, Крушевцу, Јагодини, Зајечару и Бору, а по налогу Посебног јавног тужилаштва за високотехнолошки криминал Вишег јавног тужилаштва у Београду, у наставку акције „Армагедон“, ухапсили су пет особа због постојања основа сумње да су извршиле кривична дела приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију, искоришћавање рачунарске мреже или комуникације другим техничким средствима за извршење кривичних дела против полне слободе према малолетном лицу и полно узнемиравање.

Ухапшени су М.Т. (1990) из Зајечара, Д.Д. (1987) из Трстеника, М.Б. (1997) из Мајданпека, Р.Р. (1988) из Параћина и С.С. (1988) из Београда.

Сумња се да су они, у дужем временском периоду, коришћењем специјализованих апликација за дељење фајлова или коришћењем посебних претраживача који омогућавају прикривање локације и анонимност, као и путем друштвених мрежа са својих и лажних налога ступали у комуникацију са малолетницима и слали им фотографије и видео-записе порнографске садржине.

Они се сумњиче и да су прибавили садржаје настале експлоатацијом малолетног лица и уговарали састанак са малолетницима ради сексуалног односа.

Претресом станова осумњичених пронађена је велика количина видео-клипова и фотографија насталих искоришћавањем малолетника у порнографске сврхе, садржаји сексуалне експлоатације деце од три до 14 година, као и друге фотографије и видео-записи експлицитне злоупотребе деце у порнографске сврхе и поруке сексуалне садржине којима су осумњичени полно узнемиравали децу и малолетнике.

Реализацији ове акције допринео је приступ платформи Националног центра за несталу и експлоатисану децу (НЦМЕЦ) из Сједињених Америчких Држава, која је глобални лидер у помоћи у спречавању отмица и проналажењу нестале деце и борби против сексуалне експлоатације деце на интернету, чијој платформи наша држава има директан приступ.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичне пријаве, бити приведени надлежном тужилаштву, стоји у саопштењу.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб