ВестиУспешна 2023. година за зајечарско позориште, предстоји 6. Фестивал малих позоришних форми

Успешна 2023. година за зајечарско позориште, предстоји 6. Фестивал малих позоришних форми

Успешна 2023. година за зајечарско позориште, предстоји 6. Фестивал малих позоришних форми

У зајечарском театру данас је одржана прес-конференција на којој је било речи о предстојећем 6. Фестивалу малих позоришних форми, плановима Установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић” до краја године, као и о досадашњем раду у изузетно успешној 2023. години.

Директор Владимир Ђуричић је истакао да је пред нама седмодневни Фестивал малих позоришних форми који је започет као фестивал у фестивалу, али је у међувремену израстао у посебан фестивал, што су сви подржали.

„Термин фестивала је ове године померен са краја септембра односно почетка октобра на средину новембра, јер нам је ово четврти фестивал по реду. Поред Међународног фестивала за децу ’ЗајеЧАР’ имали смо фестивал ’Јоаким Вујић’, који је овде настао пре више деценија и који је враћен на место настанка на опште одушевљење љубитеља позоришта, јер је свих осам дана фестивала сала била пуна. ’Дани Зорана Радмиловића’ су трећи по реду фестивал од почетка године, за који смо се потрудили да изаберемо најбоље представе. Пратећи програм смо подигли на ниво какав не постоји у Србији, а ни у околиним земљама. Обиловао је промоцијама, стручним скуповима, округлим столовима, а кроз Зајечар су прошли бројни великани културе. На Фестивалу малих позоришних форми очекује нас седам представа из три државе и мислим да ће то бити права ствар за позоришне сладокусце”, рекао је Ђуричић.

Фестивал ће 15. новембра у 19:00 сати отворити представа ЈУК Херцег феста и Херцегновског позоришта из Црне Горе, „Успомене Саре Бернар” у извођењу Тање Бошковић и Дејана Ђоновића. Наредне вечери биће изведена дуодрама из Северне Македоније „За нас почиње живот”, у којој играју Биљана Драгичевић Пројковски и Нино Леви. У наставку Фестивала на репертоару су представе из Србије: монодрама „Нана”, у којој игра Милена Божић, „Бескомпромисни станд уп” Семира Гицића, дуодрама Првог приградског позоришта – Пулс театра из Лазаревца „Е не дам, бре!” у извођењу Александра Карића и Маје Софронијевић, монодрама Културног центра Чукарица из Београда, „Улица црвених вењера” у извођењу Марије Масал и монодрама „Милунка” у извођењу Весне Станковић.

Цена комплета карата је 2.000 динара што је мање од 300 динара по представи. Цена појединачне карте је 500 динара, уколико их буде било у слободној продаји.

У оквиру овог фестивала такође постоји и бесплатан пратећи програм, који ће највећим делом бити организован у Позоришном музеју.

У среду 15. новембра у 13:00 сати предвиђено је отварање изложбе „Нушић виђен очима карикатуристе Зорана Товирца”. Изложбу отвара Небојша Нушић, потомак чувеног српског комедиографа и управник Фондације „Нушић”. Предвиђено је и свечано уручење бисте Ивана Бекјарева, који је уз Владимира Ђуричића оснивач Фестивала малих позоришних форми и који је био доживотни председник жирија овог Фестивала, после кога је нажалост и преминуо 2020. године.

Истог дана у 18:30 сати у фоајеу Позоришта биће представљена Фондација „Нушић” и отворена изложба „Сва лица српског дипломате Нушића”. Предвиђено је и потписивање Протокола о сарадњи између Фондације „Нушић” и Народног позоришта Тимочке Крајине – Центра за културу „Зоран Радмиловић”.

У четвртак, 16. новембра у 12:00 сати у Позоришном музеју биће представљен портрет Горана Бјелановића, редитеља и директора Црногорске кинотеке.

У 18:00 сати у Галерији Позоришног музеја биће отворена изложба „Између природе и човека” примењених уметника Јоване Станчић и Ђорђа Симића.

Дан касније, у 12:00 сати у Позоришном музеју на програму су Изложба и монодрама „Надежда Петровић – живот као љубав на делу”. Кроз изложбу академског сликара Душанке Ботуњац води глумица Марија Станковић. Аутор монодрама је професорка Весна Станковић.

У данашњем сусрету са новинарима Ђуричић се осврнуо и на рад установе током 2023. године истичући да је отворен Позоришни музеј, галерија и мала или летња сцена „Ненад Цигановић”. Одржан је велики број програма, а у плану их је још више.

„Ове године смо покренули и један мали Фестивал ауторске рок музике ’АРМ Фест’ за који желимо да од наредне године буде увод у ’Гитаријаду’, јер ове године на рок манифестацији није било ни једног бенда из источне Србије. Такође смо обезбедили да град има свој биоскоп у Центру за културу у Котлујевцу и радимо на томе да обезбедимо најквалитетнију опрему и вентилацију јер сматрам да наш град то заслужује. Колика је потреба за биоскопом сведочи претходни викенд када је продато преко 600 улазница”, додао је Ђуричић.

Ове године премијерно су изведене четири представе („Женидба”, „Чеховљева соба”, „Русалка” и „Гај Галерије, адментариус ет деус”) и једна опера за децу („Црвенкапа”). До краја године планирају се још три премијере: представа „Путуј”, у адаптацији и режији Ирфана Менсура 23. новембра и представа „Зјапина” Милоша Латиновића у режији Стефана Гајића до половине децембра, као и премијера традиционалне новогодишње представе.

За ову годину планиран је и почетак рада на представи „Рубикова коцка” по тексту Саше Радоњића чија би премијера била за Дан позоришта, другог фебруара 2024. године.

Ђуричић је похвалио и екипу Центра за културу која је ове године организовала дуплиран број сеоских манифестација, којих је око 40, и изразио наду да ће у идућој години свако село имати своју манифестацију, осим уколико то не жели или нема услова.

„Желим ексклузивно да најавим новогодишњи концерт сјајног Радета Шербеџије и групе ’Западни колодвор’, који је бити одржан 29. децембра и за који ће карте ускоро бити у продаји”, нагласио је Владимир Ђуричић на данашњој прес-конференцији.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,766ПратилацаЛајкуј
4,386ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб