Тимочка КрајинаЗајечарУсвојена Одлука о првој измени и допуни буџета града Зајечара за 2024....

Усвојена Одлука о првој измени и допуни буџета града Зајечара за 2024. годину

Усвојена Одлука о првој измени и допуни буџета града Зајечара за 2024. годину

На 21. седници локалног парламента у Зајечару усвојене су одлуке о првој измени и допуни буџета града Зајечара за ову годину, као и ангажовање ревизора за обављање екстерне ревизије завршног рачуна буџета града Зајечара за прошлу годину.

Након допуне, буџет града Зајечара износи 2 милијарде 309 милиона 430 хиљада динара. У односу на крајем новембра усвојени буџет за 2024. годину, он је после ове одлуке одборника локалног парламента увећан за 125 милиона 622 хиљаде динара. Одлуку о ребалансу буџета образложила је начелница Одељења за буџет и финнасије у Градској управи Зајечар Валентина Ђуричић.

Валентина Ђуричић – начелница Одељења за буџет и финансије града Зајечара

„Разлог овоме је распоређивање пренетих средстава из претходне године, увођење апропријације за реализацију пројеката који нису завршени у 2023. години и прерасподела одобрених апропријација корисника. Приликом израде првог ребаланса буџета укључене су све промене које су настале након одлуке о буџету града Зајечара за 2024. годину. Оне се односе на промене које су настале на позицијама које су промењене решењем из текуће буџетске резерве и решењем о промени апропријације. Што се тиче прихода и примања, они су усаглашени са расходима и издацима и износе 2 милијарде 309 милиона 430 хиљада динара, а од тога, највећи приходи су текући приходи и они износе 2 милијарде 076 милиона 822 хиљаде динара или 89,93 одсто”, истакла је Ђуричић.

За први овогодишњи ребаланс буџета града Зајечара гласало је 27 одборника, док је двоје било против.

Угљеша Ђуричковић – одборник у Скупштини града Зајечара

„Није обећавајуће то што се први ребаланс доноси на почетку године, али оно што сигурно јесте, а то је да је наш град познат по најнеразвијенијој канализационој мрежи. Али вама није проблем, и после 24 године на власти, да идете по селима и људима обећавате и канализацију и водовод и разне друге ствари. Сви путеви који воде ка новом стадиону су руинирани и у рупама, али зато имамо стадион од 30 милиона евра. У селима људи живе као у средњем веку”, казао је одборник Угљеша Ђуричковић, „ЗАокрет”.

Др Дејан Крстић – одборник у Скупштини града Зајечара

За пољопривреду и рурални развој и даље бедних 13 милиона, али зато 200 милиона за ’Николић превоз’. Ви овде затварате очи пред чињеницом да људи овде масовно умиру од рака, а за здравствену заштиту од милион динара, подигли сте на милион и сто хиљада динара. Зар Град не може да одвоји новац и купи све те апарате који су потребни? И магнетну резонанцу и скенере и да се коначно људи лече и живе овде”, рекао је одборник Дејан Крстић.

Одборници су усвојили и Стратегију развоја урбаног подручја града Зајечара и општина Књажевац, Сокобања и Бољевац.

На седници је усвојена одлука о окончању поступка ликвидације над Туристичком организацијом града Зајечара у ликвидацији, одлука о давању сагласности на Нацрт анекса уговора о јавно-приватном партнерству за замену, рационализацију и одржавање дела система јавног осветљења применом мера уштеде енергије на територији града Зајечара, одлуку о давању сагласности на Нацрт анекса уговора о поверавању обављања комуналне делатности линијског градског и приградског превоза путника на територији града Зајечара, као и програм коришћења средстава буџетског фонда за заштиту и унапређивање животне средине града Зајечара за 2024. годину.

Усвојена Одлука о првој измени и допуни буџета града Зајечара за 2024. годину

Зајечарски одборници усвојили су и Програм коришћења средстава буџетског фонда за заштиту и унапређивање животне средине града, који ће у овој години располагати са 8 милиона 840 хиљада динара. На седници локалног парламента усвојени су извештаји о раду за прошлу, као и програми рада за ову годину установа културе, Установе за дневни боравак деце и омладине ометене у тазвоју „Облутак” и Туристичке организације града Зајечара.

Усвојена је одлука и о приступању изради Плана детаљне регулације за изградњу хибридне електране „Vida Power” са изградњом система за складиштење електричне енергије на територији Града Зајечара, катастарске општине Глоговица, Дубочане, Мала Јасикова и Копривница, одлуку о приступању изради друге измене и допуне Планова детаљних редулација за изградњу уређаја за коришћење снаге ветра у циљу производње енергије (Фарме ветрењача) ветропаркова „Нова Вршка Чука” и „Вршка Чука II” у Зајечару, као и решење о давању сагласности на нацрте и закључење аката за потребе изградње соларне електране „Градсково” на територији града Зајечара.

Небојша Божиновић – директор „ЈКСП” Зајечар

Усвојено је и решење о усвајању Програма праћења нивоа комуналне буке на територији града Зајечара за 2024. годину, решење о усвајању Програма праћења квалитета површинских вода на територији града Зајечара за 2024. годину, одлуку о додељивању искључивих права ЈКП „Паркирање, пројектовање и надзор”, ЈКП „Тимок – одржавање”, ЈКП „Хигијена Зајечар”, ЈКСП „Зајечар” и ЈКП „Водовод”, за обављање одређених делатности у 2024. години.

Није усвојено Решење о усвајању извештаја о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања за период 01.01.2023. до 31.12.2023. године Јавног комунално-стамбеног предузећа „Зајечар”. Усвојено је Решење о усвајању кварталног извештаја о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања за период од 01.01.2023. до 31.12.2023. године Јавног комуналног предузећа „Водовод”.

Одборници су усвојили и извештај о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања за период од 01.01.2023. до 31.12.2023. године Јавног комуналног предузећа „Хигијена Зајечар”, дате су сагласности на ребаланс програма пословања за 2024. годину и цену гробљанских услуга тог предузећа. Усвојен је извештај о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања за период од 01.01.2023. до 31.12.2023. године Јавног комуналног предузећа „Паркирање, пројектовање и надзор” Зајечар, извештај о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања за 2023. годину Јавног комуналног предузећа „Тимок – одржавање” и дата је сагласност на ценовник услуга овог предузећа.

Вице Лалић – заменик директора ЈКП „Тимок – одржавање” Зајечар

Скупштина града Зајечара одлучила је и да гробљанске услуге поскупе за око 25 процената. За исти проценат је одобрено и повећање услуга Јавно комуналног предузећа “Тимок – одржавање”.

На седници локалног парламента усвојен је и план рада и финансијски план за 2024. годину Установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић”.

Татјана Стојановић – одборница у Скупштини града Зајечара

Такође је усвојен и финансијски план за 2024. годину Историјског архива „Тимочка Крајина”, програм рада и финансијски план Матичне библиотеке „Светозар Марковић” за 2024. годину. Позитивно је изгласан и извештај о раду Народног музеја „Зајечар” за 2023. годину и дата сагласност на план рада и финансијски план те установе за 2024.

Измењена је и одлука о организовању, финансирању и условима рада саветника за заштиту права пацијената и измењена и допуњена одлука о образовању Штаба за ванредне ситуације града Зајечара.

Вујадин Милошевић – директор Народног музеја „Зајечар”

Највише полемике, поред ребаланса буџета, изазвале су и одлуке о програмима пословања установа културе у Зајечару.

Програме и планове рада, као и резултате из претходне године установа култура представили су директори, док су одборници опозиције негодовали због ових одлука.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб