Timočka Timočka
Početna / Vesti / Veća je verovatnoća da ćete se zimi razboleti, ali ne iz očiglednih razloga
Prehlađena devojka briše nos maramicom
Foto: Getty Images, ilustracija

Veća je verovatnoća da ćete se zimi razboleti, ali ne iz očiglednih razloga

Zašto su respiratorne infekcije češće zimi i da li je stvarno opasno ako pokisnete “kao miš”? Evo šta kažu naučnici.

Znate već, dođe jesen, virusi i bakterije počinju da haraju i ako ne možete da se pohvalite baš čeličnim zdravljem, verovatno ćete veći deo vremena do proleća provesti šmrcajući, kašljucajući i žaleći se da vam nešto fali.

Ali, krivac za to nisu niske temperature i kiša, tako da ne bi trebalo da izbegavate boravak napolju. Naprotiv, naročito je tokom jeseni i zime važno da budete na vazduhu.

Krivac za “zimske” boljke je činjenica da više vremena provodimo u zatvorenom, tako da virusi i bakterije mogu nesmetano da se šire, prenosi portal „Healthline”.

„Tokom jeseni i zime beleži se porast respiratornih infekcija. Respiratorne infekcije lakše i brže se prenose tokom zime iz dva razloga. Prvi je to što provodimo više vremena u zatvorenim prostorijama, blizu jedni drugima, tako da je taj kontakt ‘lice u lice’ produžen”, objašnjava dr Vilijam Šafner, infektolog sa Univerziteta Vanderbilt u Tenesiju.

A drugi razlog ima veze sa vlažnošću vazduha.

„Kad virusi ‘prelaze’ s jedne osobe na drugu, udaljeni smo u proseku devedesetak centimetara, u ‘zoni disanja’. Ako na to dodate nisku vlažnost vazduha, koja je česta tokom zime, ta minimalna količina vlage koja okružuje virus kad izdhnemo ispari, tako da virus u vazduhu ostaje duže, dovoljno dugo da ga osoba koja nam je blizu udahne”, objašnjava dr Šafner.

To je jedino objašnjenje, kažu stručnjaci. Sve ono zbog čega su nas grdili u detinjstvu… kad pokisnemo, kad ne osušimo mokru kosu i slično, samo su mitovi.

„Ranije, dok ljudi nisu bili svesni da postoje bakterije i virusi, i da su oni izazivači bolesti, to je bilo logično objašnjenje”, kaže dr Stiven Mors, profesor epidemiologije i infektivnih bolesti na Kolumbiji.

Danas znamo da infekcije, od blažih respiratornih do onih ozbiljnijih kakve mogu biti grip ili upala pluća izazivaju virusi ili bakterije. Samim tim, ne možete da se razbolite ukoliko im niste bili izloženi, bez obzira na vremenske prilike.

Prosečna odrasla osoba, “zakačiće” neku virusnu respiratornu infekciju dva do tri puta u “sezoni”, dok se kod dece to dešava i češće.

 

Izvor:mondo.rs

Možda će Vas zanimati

Timočka Krajina — COVID-19

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – 19.01.2021.

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – utorak, 19.01.2021.ZAJEČARNa osnovu 56 novoobrađenih PCR i AG …

Timočka Krajina — COVID-19

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – 18.01.2021.

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – ponedeljak, 18.01.2021.ZAJEČARNa osnovu 47 novoobrađenih PCR i AG …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica