ВестиВештачка интелигенција направила нови супер-антибиотик

Вештачка интелигенција направила нови супер-антибиотик

Бактерије

Све је више вируса и бактерија који су отпорни на антибиотике, а највише због неодговорног узимања лекова, и лечења без асистенције стручњака. Један модел машинског учења би то могао да промени, будући да је већ идентификовао снажан лек који уништава многе од бактерија које су отпорне на обичне антибиотике.

Нови лек је идентификовала група МИТ експерата, а током лабораторијских тестирања се показало да антибиотик убија многе од бактерија које изазивају неке од најозбиљнијих болести на свету, укључујући и неке од ланаца који су отпорни на све познате антибиотике.

Компјутерски модел који је коришћен у пројекту дизајниран је тако да може да скенира више од 100 милиона хемијских компоненти, и то за само неколико дана, те са списка изабере антибиотик који се разликује од постојећих, захваљујући чему може да уништава и оне бактерије које су у међувремену постале отпорне.

Експерти тврде да се ради о веома моћном антибиотику, а током истраживања је откривено још неколико кандидата који обећавају и који ће ускоро бити тестирани. Машинско учење заслужно за овај успех корак је у будућност, те бржа истраживања, будући да је овакав начин анализирања различитих хемијских састојака далеко ефикаснији од традиционалних истраживања, па краће траје и мање кошта.

 

Извор: pcpress.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,390ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб