Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / ВИСОKЕ казне за говор мржње на нету и нападне рекламе
Слова излазе из уста љутитог мушкарца
Фото: Shutterstock, илустрација

ВИСОKЕ казне за говор мржње на нету и нападне рекламе

Новине у Предлогу измена и допуна Закона о електронској трговини — Сајтови који не уклоне спорни садржај, говор мржње нпр., плаћаће казне и до 1, 5 милиона динара. СМС и мејлови у којима се рекламира роба — само уз пристанак потрошача.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је данас да је једна од важних новина Предлога измена и допуна Закона о електронској трговини увођење механизама за уклањање недопуштених и незаконитих садржаја са интернета.

Ђорђевић је објаснио да се надлежним органима омогућава да донесу акте којим налажу, на пример власницима интернет сајтова, да уклоне недопуштени садржај, међу којима је говор мржње, у току од два радна дана.

Уколико то не учине, правна лица ће новчано бити кажњена са 100.000 динара до 1,5 милиона динара правно лице, а предузетници од 10.000 до 300.000 динара.

„Новина је што се слање комерцијалних порука, као што су смс и мејл, као канала којим трговци промовишу своју робу, омогућава само уз претходни пристанак потрошача коме је таква врста поруке намењена”, рекао је Ђорђевић.

Он је додао да се слање нежељених порука електронским путем, са аспекта потрошачког права сматра “насртљивом непоштеном пословном праксом”.

„Слање комерцијалних порука мимо сагласности особе којој је упућена, изменама закона је такође прекршајно санкционисано, фиксном казном од 100.000 динара за правно лице, односно 20.000 динара за предузетника”, рекао је Ђорђевић.

Према његовим речима, изменама Закона се прописује и обавеза чувања података (IP адресе) о кориснику услуге информационог друштва минимум 30 дана након престанка пружања те услуге.

„Ова обавеза се односи на преноснике, на пример, власнике разних онлајн платформи преко којих други трговци оглашавају своје производе и веома је значајан механизам за утврђивање одговорности за садржај послатих порука”, рекао је он.

Kако каже, у наредном периоду ће бити ефикаснија контрола субјеката који електронски послују јер ће инспекцијски органи преко обавезе чувања IP адресе моћи лакше да дођу до правог објављивача садржаја, а кроз увођење прекршајних налога надзор ће бити ефикаснији.

Ђорђевић је указао да се изменама Закона омогућава и прекогранично пружање услуга информационог друштва тако да ће даном ступања у ЕУ домаћи пружаоци регистровани у Србији моћи правно да се настањују у земљама чланицама ЕУ под једнаким условима, као и обрнуто.

 

Извор: mondo.rs

Можда ће Вас занимати

Веб платформа путеви вина „Дух Балкана”

Почела са радом специјализована веб платформа путеви вина „Дух Балкана”

Данас је почела са радом специјализована веб платформа путеви вина „Дух Балкана”. На платформи је …

Дигитална платформа нематеријалног културног наслеђа Зајечарског и Видинског округа

Постављена дигитална платформа нематеријалног културног наслеђа Зајечарског и Видинског округа

100 најрепрезентативнијих примера нематеријалног културног наслеђа Зајечарског и Видинског округа на једном месту! Легенде, говори, …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница