ВестиВлада Србије: Извоз ИТ сектора премашио 2018. и већ достигао 913 милиона...

Влада Србије: Извоз ИТ сектора премашио 2018. и већ достигао 913 милиона евра

Мушкарац ради на компјутеру
Фото: Getty Images, илустрација

Извоз информационо-комуникационих услуга (ИКТ) услуга из Србије бележи константан и стабилан раст са тенденцијом даљег повећања и за осам месеци ове године достигао је 913 милиона евра, што је двоструко више него у истом периоду 2016. и 26,4 одсто више него претходне године, саопштила је Влада Србије.

Истакнуто је да посебно охрабрује суфицит у размени услуга који је много већи него у традиционалним привредним гранама и у овом тренутку он износи скоро пола милијарде евра, а већи је од суфицита у размени роба у било којој области, што показује извештај Народне банке Србије о платном билансу.

ИКТ сектор ће, како је наглашено, наставити да буде у фокусу Владе Србије, као „најперспективнија привредна грана у Србији и један од највећих покретача привредног раста земље“.

Подсећа се да је Влада Србије крајем 2016. године формирала Министарски Савет за ИТ и иновационо предузетништво који је направио план за унапређење ИТ сектора у Србији.

„Међу најзначајнијим резултатима Владе у 2017, 2018. и 2019. години за унапређење ИКТ сектора, издвајају се: увођење информатике као обавезног предмета од петог разреда основне школе, повећање уписних квота на ИТ смеровима факултета за више од 20 одсто, покретање изградње иновационе инфраструктуре у коју је уложено више од 100 милиона евра”, наведено је у саопштењу.

Додаје се и да је спроведена реформа пореских закона која омогућава пореске олакшице при улагању у истраживање и развој, у стартапове, као и у интелектуалну својину.

У оквиру реформе образовања настављена је модернизација како би се млади оспособили за послове у 21. веку, а привреда била конкурентнија, па је тако од ове школске године уведен брзи бежични интернет у 500 школа.

„Тренутно постоји око 10.000 дигиталних учионица, што покрива око 200.000 ђака. Специјализована ИТ одељења у гимназијама широм Србије похађа око 1.000 ученика, скоро шест пута више него пре две године”, пише у саопштењу.

 

Извор: rs.n1info.com

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб