ВестиЗајечарци ће се на референдуму 16. јануара изјашњавати о промени Устава на...

Зајечарци ће се на референдуму 16. јануара изјашњавати о промени Устава на 69 гласачких места

У недељу 16. јануара, сви пунолетни грађани Србије гласаће о изменама Устава, у делу који се односи на правосуђе, а према најавама то би требало да искључи политику из избора судија и тужилаца. 

На овом референдуму, право гласа има нешто више од 49 хиљада Зајечараца, а они ће се изјашњавати на 69 гласачких места + једно гласачко место у Окружном затвору, од тога на 24 места у граду, потврдио је председник Градске изборне комисије града Зајечара Марко Минић, за наш портал.

Заокруживањем одговора „да“ или „не“ грађани ће се изјашњавати на референдуму о промени Устава у делу који предвиђа избор судија и јавних тужилаца, који би према овом предлогу требало да у наредном периоду спроводе Високи савет судства и Високи савет тужилаца. Важећи Устав до сада је предвиђао да се о томе изјашњава Скупштина Србије, а на овај начин требало би да буде смањен утицај политике на правосуђе.

Гласачка места биће отворена од 07:00 до 20:00 сати, у недељу 16. јануара 2022.

Обавезно је поштовање свих епидемиолошких мера, ношење маске, заштитних рукавица, дезинфекција руку и држање растојања.

За особе које из здравствених разлога нису у могућности да изађу на гласачко место, Градска изборна комисија града Зајечара објавила је упутство за спровођење гласања ван гласачког места на референдуму о измени Устава. Гласачи могу да обавесте гласачки одбор да желе да гласају ван гласачког места почев од петка 14. јануара 2022. године, а најкасније до 11.00 часова на дан гласања, 16. јануара 2022. године.

У складу са новим Законом о референдуму, ово је први референдум на ком неће бити потребно да изађе више 50 одсто уписаних гласача, да би се сматрао валидним.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб