VestiZaštitnik građana: Prioritetnu pažnju posvetiti mentalnom zdravlju dece i mladih

Zaštitnik građana: Prioritetnu pažnju posvetiti mentalnom zdravlju dece i mladih

Pandemija bolesti COVID-19 donela je brojne izazove u svim segmentima naših života. Izolacija, ožalošćenost, strah, gubitak posla i prihoda, dovode do povećane potrebe za očuvanjem mentalnog zdravlja i jačanjem psihosocijalne podrške.

Stoga je sada više nego ikada važno ulaganje u prevenciju mentalnih poremećaja, pogotovo kod dece i mladih kao najosetljivije populacije, kojima usluge zaštite mentalnog zdravlja moraju biti jednako dostupne i kvalitetne, ukazao je zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja (10. oktobra).

Zaštitnik građana je u obavljanju poslova Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture od početka 2021. godine posetio Specijalnu bolnicu za psihijatrijske bolesti „Kovin”, Službu za psihijatriju Opšte bolnice u Leskovcu, Kliniku za psihijatriju i Centar za zaštitu mentalnog zdravlja Kliničkog centra u Nišu.

U izveštajima iz poseta, Zaštitnik građana je, između ostalog, ukazao na potrebu da se intenziviraju aktivnosti na deinstitucionalizaciji u smislu napuštanja prakse dugoročnog smeštanja pacijenata u bolnicama, kao i potrebu uspostavljanja vaninstitucionalnog zbrinjavanja i podrške u zajednici osobama sa mentalnim smetnjama i njihovim porodicama u cilju omogućavanja života i lečenja u zajednici.

Takođe je ukazao na potrebu formiranja centara za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici, uz obezbeđivanje potrebnih resursa radi prevencije, unapređenja i posthospitalnog lečenja pacijenata u zajednici.

Zaštitnik građana podseća da je neophodno bez odlaganja razviti mrežu službi za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici koje će pružati sveobuhvatnu zaštitu mentalnog zdravlja, uz najmanje moguće restrikcije i što bliže porodici, kadrovski osnažiti postojeće specijalizovane službe pri zdravstvenim ustanovama, obezbediti kontinuiranu edukaciju zaposlenih u oblasti mentalnog zdravlja, preduzimati kontinuirano aktivnosti na podizanju svesti o značaju mentalnog zdravlja i dodatno ulagati u reforme u oblasti mentalnog zdravlja u pravcu poštovanja ljudskih prava i tretmana osoba sa mentalnim smetnjama u skladu sa principima savremene psihijatrije.

Zaštitnik građana ukazuje i na značaj saradnje i partnerstva vladinog i nevladinog sektora, povezivanje stručnjaka i institucija na lokalnom nivou na promociji mentalnog zdravlja i borbi protiv stigmatizacije.

Zaštitnik građana pohvaljuje uspostavljanje Nacionalne telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške građanima kojima je potrebna. Broj telefona je: 0800-309-309, kao i posebni telefoni Instituta za mentalno zdravlje: 063/72-98-260 (za mlade i roditelje dece do 18 godina) i 063/17-51-150 (za osobe starije od 18 godina).

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,123PratilacaLajkuj
4,154PratilacaZaprati
1,245PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx