ВестиЗавршен тродневни фестивал „Антика фест” (ФОТО)

Завршен тродневни фестивал „Антика фест” (ФОТО)

„Антика фест” — Треће вече

Представом „Одисеја” по тексту Хомера, у драматизацији Дамира Махмутовића и режији Владе Kерошевића, синоћ је на Феликс Ромулијани завршен тродневни фестивал „Антика фест”. Маестралним извођењем ове античке драме студенти Академије умјетности из Тузле оставили су зајечарску публику без даха и заслужили громогласан аплауз. Њихов професор и редитељ представе Владо Kерошевић каже да је „Одисеја” један од бисера античке књижевности према којој театар из Тузле гаји посебан пијетет и да је било задовољство одиграти је у аутентичном амбијенту Феликс Ромулијане.

„Антика фест” — Треће вече

„Антика фест” — Треће вече

Он напомиње да је ово представа која има и физичког и реалистичког театра, театра апсурда, невербалног театра који траје 15 минута, као и вербалног театра. Гледалац тако има прилике да направи компарацију два театарска жанра, приче телом и говорним апаратом. С друге стране гледалац сам открива технике театра да би научио оно што види, истиче Kерошевић. Ово је трећи наступ Академије умјетности из Тузле на „Антика фесту”. До сада су наступали са Вергилијевом „Енеидом” и Хомеровом „Илијадом”.

„Антика фест” — Треће вече

„Антика фест” — Треће вече

„Антика фест” — Треће вече

Представи „Одисеја” предходила је промоција књиге „Метаархеологија” на којој су учествовати ауторка проф. др Сташа Бабић, Бора Димитријевић, археолог, и Зоран Хамовић, главни и одговорни уредник Издавачке куће „Clio”.

„Антика фест” — Промоција књиге „Метаархеологија”

„Антика фест” — Промоција књиге „Метаархеологија”

Оцењујући овогодишњи „Антика фест” њен идејни творац и креатор Небојша Брадић каже да је оживљавање фестивала на Ромулијани значајан моменат за локалитет, за Зајечар, али и за културу Србије. „Антика фест” се поново враћа на фестивалску мапу државе што је јако важно јер се култура током лета сели из престонице на важне археолошке локалитете повезујући савремену продукцију са културним наслеђем.

Небојша Брадић — идејни творац и креатор овогодишњег „Антика феста”

„Ове године „Антика фест” трајала је три дана, изведено је седам програма. То је био амбициозни подухват зајечарског театра и „Дунав феста”. Ове године постављен је модел у коме ће фестивал наставити свој развој у ономе што пружа — јединствено уметничко и лично задовољство свима онима који у њему учествују. Сам доживљај који пружа антика у Ромулијани је јединствен и утисци учесника и публике су изванредни што нас обавезује да већ сада осмишљавамо наредни фестивал, идућег августа”, напомиње Брадић.

„Антика фест” — Треће вече

Владимир Ђуричић, директор зајечарског позоришта истиче да је с обзиром на посећеност, фестивал успешно организован.

Владимир Ђуричић — директор Народног позоришта Тимочке Kрајине – Центра за културу „Зоран Радмиловић”

„По новом концепту фестивал који траје три дана са измењеном динамиком и дешавањима показује да смо били на правом путу. Посебно задовољство причињава нам то што је зајечарска премијера ’Жене из Троје’ била одлично посећена, сва места су била попуњена и одлично је прихваћена од публике. Музичко-сценска представа ’Опсада и пад Kонстантинопоља’ била је откровење јер је као звучна књига приближила писање савременикиа о великој трагедији, паду Цариграда. Такође извођење ’Одисеје’ је од изузетног значаја за Зајечарце, јер је Ромулијана право место за извођење ове античке драме. Овогодишњи фестивал нам је путоказ за наредни, идуће године. Предстоји нам озбиљна анализа, осмишљавање програма, али и прикупљање средстава како би осим града Зајечара у финансирање ’Антика феста’ била укључена и различита министарства, као и домаћи и страни донатори, како би идуће године програм добио изражену међународну димензију”, истиче Ђуричић.

Организатори „Антика феста” су Народно позориште Тимочке Kрајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић” и „Дунав фест” у сарадњи са Народним музејем из Зајечара, а покровитељ је град Зајечар.

Ускоро још фотографија у нашој галерији…

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб