VestiZavršena 15. Belmužijada, za tri dana preko 50 hiljada posetilaca u Svrljigu...

Završena 15. Belmužijada, za tri dana preko 50 hiljada posetilaca u Svrljigu (FOTO)

15. Belmužijada u Svrljigu

U Svrljigu je završena 15. Belmužijada. Ove godine, za tri dana trajanja manifestacije, Svrljig je posetilo preko 50.000 turista iz Srbije i regiona.

15. Belmužijada u Svrljigu

15. Belmužijadu zvanično su otvorili predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković i narodni poslanik Milija Miletić.

15. Belmužijada u Svrljigu

15. Belmužijada u Svrljigu

Pored Sabora gajdaša balkanskih zemalja, nastupili su bend „Topli maj” i „Fule sa bendom”, a najviše pažnje posetilaca privukao je koncert Svetlane Cece Ražnatović koji je ujedno i zatvorio 15. Belmužijadu.

15. Belmužijada u Svrljigu

15. Belmužijada u Svrljigu

Održana su takmičenja u spremanju belmuža, pastirski višeboj, kao i izbor za najlepše pastirice i pastire i izbor za najbolje štandove. Takođe je održan i Sajam nameštaja i tekstila.

15. Belmužijada u Svrljigu

15. Belmužijada u Svrljigu

Najlepša pastirica je Svrljižanka Miljana Mitić. Prva pratilja je Ksenija Mitrović, a druga pratilja je Sandra Radošin iz Nemačke. Po oceni žirija, najlepši pastir je Kosta Milojković, za prvog pratioca izabran je Jovan Stevanović, a za drugog Petar Marković. Najbolji u pripremi belmuža bila je ekipa „Peđa Drajinac”.

15. Belmužijada u Svrljigu

U pastirskim igrama za žene i muškarce, kao što su: skok u dalj; nadvlačenje konopca, trčanje u džaku; bacanje kamena s ramena, sveukupni pobednik je ekipa „Prekonoga 1”.

15. Belmužijada u Svrljigu

U takmičenju za najbolje slane i slatke pite pobedila je Nevena Žikić iz Manojlice, u pripremi islanh peciva pobedu je odnela Milijana Ranđelović, najbolje kolače imala je ekipa „MZ Prekonoga”, a Lalinac je osvojio nagradu za najbolju etno postavku.

Ova manifestacija je od velikog značaja za Svrljig, jer pored toga što promoviše stare običaje i tradiciju ovog kraja, Belmužijada privlači i dosta turista iz Srbije i regiona svake godine, ističe Miroslav Marković, predsednik opštine Svrljig.

Miroslav Marković — predsednik opštine Svrljig

„Zadovoljni smo organizacijom 15. Belmužijade. Korona jeste uticala ove godine na održavanje manifestacija, ali taj uticaj je bio minimalan što se Belmužijade tiče. Poslednje večeri ove manifestacije, Svrljig je imao blizu 30.000 posetilaca iz cele Srbije i regiona. Belmužijada se i održava zbog svih tih ljudi. Mala opština kao što je Svrljig ima 12.000 stanovnika i kada vam u jednom danu dođe 30.000 ljudi, to se oseti i na turizam i na ugostiteljstvo i na sve privrednike. To je velika injekcija na samu privredu u Svrljigu. Belmužijada zbog toga i postoji, kako bi promovisala našu opštinu, našu narodnu nošnju i našu tradiciju i običaje. Naši privrednici imali su Sajam nameštaja i tekstila u okviru Belmužijade, gde su ove godine imali rekordan broj posetilaca. Svrljig je za tri dana ove manifestacije imao preko 50.000 posetilaca. Pripremali smo se unapred, tako da smo obezbedili dovoljno parking mesta i redare. Nismo imali nikakvih problema, sem što je nastala mala gužva pri izlasku iz Svrljiga nakon završne treće večeri, ali imali smo pomoć i Policijske stanice u Svrljigu, tako da su se oni potrudili da svi bezbedno napuste naš grad”, kaže Marković.

15. Belmužijada u Svrljigu

On dodaje da će do kraja leta biti održane još manifestacije.

„Ono što sledi jeste Janijada 21. avgusta, to je isto jedna manifestacija koja se dešava u selu Lukovo kod Svrljiga. Manifestacija je više lokalnog karaktera, kada imamo više hiljada posetilaca. Takođe ćemo poštovati sve epidemiološke mere, kao što smo i za Belmužijadu poštovali. Imali smo punktove iz Doma zdravlja i ljude koji su vršili dezinfekciju. To isto važi i za Janijadu. Pokušaćemo da organizujemo i jedan hip-hop festival za mlade, sledi i festival za decu, tako da se kulturno leto još uvek nije završilo u Svrljigu. Trenutno imamo i oko stotinak izviđača u selu Niševac”, rekao je Marković.

15. Belmužijada u Svrljigu

Prema rečima nadležnih, samo treće večeri, kada je koncert održala folk diva Svetlana Ceca Ražnatović, Svrljig je posetilo 30.000 ljudi.

Svetlana Ceca Ražnatović

„Dugo nisam nastupala u Svrljigu, bila sam još na početku svoje karijere, tako da sam zaista presrećna. Svi smo se uželeli muzike nakon korone, zadovoljna sam što je ovoliko ljudi bilo na koncertu”, poručila je Svetlana Ceca Ražnatović, nakon održanog koncerta u Svrljigu.

15. Belmužijada u Svrljigu

Prema rečima organizatora, tokom tri dana trajanja Belmužijade, nije bilo nikakvih incidenata.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,341PratilacaLajkuj
4,207PratilacaZaprati
1,264PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub