ВестиЗавршена 15. Белмужијада, за три дана преко 50 хиљада посетилаца у Сврљигу...

Завршена 15. Белмужијада, за три дана преко 50 хиљада посетилаца у Сврљигу (ФОТО)

15. Белмужијада у Сврљигу

У Сврљигу је завршена 15. Белмужијада. Ове године, за три дана трајања манифестације, Сврљиг је посетило преко 50.000 туриста из Србије и региона.

15. Белмужијада у Сврљигу

15. Белмужијаду званично су отворили председник општине Сврљиг Мирослав Марковић и народни посланик Милија Милетић.

15. Белмужијада у Сврљигу

15. Белмужијада у Сврљигу

Поред Сабора гајдаша балканских земаља, наступили су бенд „Топли мај” и „Фуле са бендом”, а највише пажње посетилаца привукао је концерт Светлане Цеце Ражнатовић који је уједно и затворио 15. Белмужијаду.

15. Белмужијада у Сврљигу

15. Белмужијада у Сврљигу

Одржана су такмичења у спремању белмужа, пастирски вишебој, као и избор за најлепше пастирице и пастире и избор за најбоље штандове. Такође је одржан и Сајам намештаја и текстила.

15. Белмужијада у Сврљигу

15. Белмужијада у Сврљигу

Најлепша пастирица је Сврљижанка Миљана Митић. Прва пратиља је Ксенија Митровић, а друга пратиља је Сандра Радошин из Немачке. По оцени жирија, најлепши пастир је Коста Милојковић, за првог пратиоца изабран је Јован Стевановић, а за другог Петар Марковић. Најбољи у припреми белмужа била је екипа „Пеђа Драјинац”.

15. Белмужијада у Сврљигу

У пастирским играма за жене и мушкарце, као што су: скок у даљ; надвлачење конопца, трчање у џаку; бацање камена с рамена, свеукупни победник је екипа „Преконога 1”.

15. Белмужијада у Сврљигу

У такмичењу за најбоље слане и слатке пите победила је Невена Жикић из Манојлице, у припреми исланх пецива победу је однела Милијана Ранђеловић, најбоље колаче имала је екипа „МЗ Преконога”, а Лалинац је освојио награду за најбољу етно поставку.

Ова манифестација је од великог значаја за Сврљиг, јер поред тога што промовише старе обичаје и традицију овог краја, Белмужијада привлачи и доста туриста из Србије и региона сваке године, истиче Мирослав Марковић, председник општине Сврљиг.

Мирослав Марковић — председник општине Сврљиг

„Задовољни смо организацијом 15. Белмужијаде. Корона јесте утицала ове године на одржавање манифестација, али тај утицај је био минималан што се Белмужијаде тиче. Последње вечери ове манифестације, Сврљиг је имао близу 30.000 посетилаца из целе Србије и региона. Белмужијада се и одржава због свих тих људи. Мала општина као што је Сврљиг има 12.000 становника и када вам у једном дану дође 30.000 људи, то се осети и на туризам и на угоститељство и на све привреднике. То је велика инјекција на саму привреду у Сврљигу. Белмужијада због тога и постоји, како би промовисала нашу општину, нашу народну ношњу и нашу традицију и обичаје. Наши привредници имали су Сајам намештаја и текстила у оквиру Белмужијаде, где су ове године имали рекордан број посетилаца. Сврљиг је за три дана ове манифестације имао преко 50.000 посетилаца. Припремали смо се унапред, тако да смо обезбедили довољно паркинг места и редаре. Нисмо имали никаквих проблема, сем што је настала мала гужва при изласку из Сврљига након завршне треће вечери, али имали смо помоћ и Полицијске станице у Сврљигу, тако да су се они потрудили да сви безбедно напусте наш град”, каже Марковић.

15. Белмужијада у Сврљигу

Он додаје да ће до краја лета бити одржане још манифестације.

„Оно што следи јесте Јанијада 21. августа, то је исто једна манифестација која се дешава у селу Луково код Сврљига. Манифестација је више локалног карактера, када имамо више хиљада посетилаца. Такође ћемо поштовати све епидемиолошке мере, као што смо и за Белмужијаду поштовали. Имали смо пунктове из Дома здравља и људе који су вршили дезинфекцију. То исто важи и за Јанијаду. Покушаћемо да организујемо и један хип-хоп фестивал за младе, следи и фестивал за децу, тако да се културно лето још увек није завршило у Сврљигу. Тренутно имамо и око стотинак извиђача у селу Нишевац”, рекао је Марковић.

15. Белмужијада у Сврљигу

Према речима надлежних, само треће вечери, када је концерт одржала фолк дива Светлана Цеца Ражнатовић, Сврљиг је посетило 30.000 људи.

Светлана Цеца Ражнатовић

„Дуго нисам наступала у Сврљигу, била сам још на почетку своје каријере, тако да сам заиста пресрећна. Сви смо се ужелели музике након короне, задовољна сам што је оволико људи било на концерту”, поручила је Светлана Цеца Ражнатовић, након одржаног концерта у Сврљигу.

15. Белмужијада у Сврљигу

Према речима организатора, током три дана трајања Белмужијаде, није било никаквих инцидената.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,399ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб