VestiZNAČAJ PROBLEMA UGROŽENOSTI DECE U SAOBRAĆAJU NA TERITORIJI GRADA ZAJEČARA

ZNAČAJ PROBLEMA UGROŽENOSTI DECE U SAOBRAĆAJU NA TERITORIJI GRADA ZAJEČARA

Školarac stoji i čeka na prelazu zebre
Foto: Shutterstock, ilustracija

Bezbednost u lokalnoj zajednici jedno je od suštinskih pitanja kome se danas posvećuje dosta pažnje u naučnim krugovima. Pošto je bezbednost saobraćaja samo jedan od segmenata celokupnog sistema bezbednosti, njoj se kao izuzetno značajnoj naučnoj disciplini, koja je sastavni deo svakodnevnog života, takođe mora pridodati veliki značaj.

Da bi stanje bezbednosti saobraćaja u jednoj lokalnoj zajednici bilo na odgovarajućem nivou od presudnog značaja jeste usklađenost svih uticajnih činilaca koji joj doprinose. Pod uticajnim činiocima podrazumavamo prvenstveno građane, zatim škole, policiju, organe vlasti, medije, auto škole i mnoge druge.

Jedna posebna kategorija koja je prisutna u zajednici, jesu svakako deca i potreba za njihovom bezbednošću u saobraćaju zaista je velika. Ponašanje dece je vrlo često nepredvidljivo i zavisi od raznih faktora koji su posledica ponašanja kod kuće ili u školi. Deca su veoma osetljiva na događaje u porodici i školi što može znatno umanjiti njihovu pažnju na vozila i način prelaska preko kolovoza ili kretanje po kolovozu. Po izlasku iz škole deca često neoprezno trče, igraju se ili guraju, tako da neoprezno stupaju na kolovoz. Neretko je prisutno i međusobno dokazivanje i takmičenje između dece ko će brže pretrčati ulicu ispred vozila i dr.

„Svi ideali sveta ne vrede suze jednog deteta”
— F.M. Dostojevski

Greške koje prave deca u saobraćaju uslovljene su ograničenim sposobnostima primanja više informacija odjednom, nemogućnošću pravilne procene brzine i udaljenosti vozila, nerazumevanjem saobraćajnih znakova i semafora, precenjivanjem svojih sposobnosti u pogledu pretrčavanja ulice, ograničenošću mogućnosti selekcije bitnih okolnosti, neposedovanjem navika za primenu pravila „vidi i budi viđen”. Deca često greše i u proceni vremena potrebnog za prelazak ulice, pri čemu na njihovo ponašanje utiču i karakteristike njihove ličnosti, problemi koji ih trenutno okupiraju, dešavanja i pojave u okolini i dr.

Devojčica na biciklu prelazi put ispred automobila
Foto: Shutterstock, ilustracija

Fizičke karakteristike školske dece u vidu njihove krhke telesne građe i male visine uz karakteristike ponašanja, predstavljaju stalnu opasnost za vozače u smislu iznenadne, nepredvidive i neuočljive pojave dece na kolovozu. Takođe, treba naglasiti i da u jednom procentu zbog nedovoljne pažnje i brige roditelja, deca koja nisu obučena za samostalno bezbedno učešće u saobraćaju idu pešice od kuće do škole bez nadzora.

Na narednom grafikonu prikazani su osnovni pokazatelji bezbednosti dece u saobraćaju na teritoriji grada Zaječara u periodu od 2013. do 2017. godine. U posmatranom periodu lakše i teže je povređeno 43 lica, dok smrtno stradalih nije bilo. Najkritičnije godine su bile 2015. i 2016. kad je povređeno 14 odnosno 11 lica mlađih od 14 godina starosti. Deca su najviše stradala u svojstvu putnika u vozilu (17,40%), zatim kao pešaci (16,37%) i (10,23%) kao vozači bicikla.

Grafikon — Osnovni pokazatelji bezbednosti dece u saobraćaju na teritoriji grada Zaječara u periodu od 2013. do 2017. godineGrafikon — Osnovni pokazatelji bezbednosti dece u saobraćaju na teritoriji grada Zaječara u periodu od 2013. do 2017. godine

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,191PratilacaLajkuj
4,184PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub