Timočka Timočka
Početna / Vesti / Zoom će postati mnogo bezbedniji – onima koji plate
Zoom

Zoom će postati mnogo bezbedniji – onima koji plate

Preko 300 miliona ljudi u svetu posljednjih meseci se priključivalo na Zoom i putem njega radilo, održavalo sastanke, ali i kontakte sa prijateljima i porodicom dok su svi bili izolovanim u svojim domovima. Ova aplikacija korisnike je privukla jednostavnošću i kvalitetom video poziva, mogućnošću grupnih sastanaka i deljenja ekrana, ali nije baš “prvak sveta” po bezbednosti i privatnosti. Od pojave prvih ozbiljnijih problema Zoom je nadograđen i zakrpan pa tako više nema “zoombombing-a”, dodana je i enkripcija, ali ne u svojoj punoj snazi.

Sada za „Reuters” njihov bezbednosni konzultant Alex Stamos kaže kako Zoom planira da uvede i end-to-end enkripciju, ali ona neće biti dostupna za svih 300 miliona korisnika. Naprotiv, Zoom planira najbezbednije video pozive da omogući velikim i poslovnim korisnicima, tj. onima koji će za korišćenje ove aplikacije – plaćati.

Osim njih, pristup potpuno kriptovanim video konferencijama mogli bi dobiti aktivisti, politički disidenti i neprofitne organizacije koje se bore za razne ciljeve vezane uz ljudska prava. Plan za uvođenje enkripcije koja bi u potpunosti onemogućila prisluškivanje razgovora je već u izradi, pri čemu se vode povratnim informacijama brojnih stručnjaka za privatnost, ali i tehnološkim, bezbednosim i poslovnim faktorima.

Za uvođenje bezbednije enkripcije Zoom bi se mogao poslužiti tehnologijom starutpa Keybase, kojeg je preuzeo ranije prošlog meseca. Keybase se specijalizovao na području digitalne bezbednosti, skladištenja podataka i razmene poruka, a sve sa naglaskom na snažnu end-to-end enkripciju.

 

Izvor: itvesti.info

Možda će Vas zanimati

Republika Srbija: 5G mreža

Aukcija za spektar 5G u Srbiji odložena zbog korona virusa

Aukcija za spektar 5G u Srbiji biće odložena zbog epidemije virusa korona i verovatno će …

Veb platforma putevi vina „Duh Balkana”

Počela sa radom specijalizovana veb platforma putevi vina „Duh Balkana”

Danas je počela sa radom specijalizovana veb platforma putevi vina „Duh Balkana”.Na platformi je detaljno …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica