Тимочка КрајинаЗајечарЗЗЈЗ "Тимок" Зајечар заједно са децом из вртића "Здравац" обележио Дан вода...

ЗЗЈЗ „Тимок“ Зајечар заједно са децом из вртића „Здравац“ обележио Дан вода – 22. март

Фото: ЗЗЈЗ "Тимок" Зајечар

У просторијама Завода за јавно здравље „Тимок“ Зајечар 22. марта 2024. обележен је Дан вода.

Манифестацији под називом „Вода за мир“ присуствовали су гости из Предшколске установе „Ђулићи“ и то старија група из вртића „Здравац“, како би у пројекту „Чувамо природу, чувамо себе“ сазнали колико је вода важна у нашем животу и како је треба чувати. Запослени у Заводу су заједно са гостима истраживали, експериментисали, играли се, едуковали по питању значаја воде за цео живи свет на трећем камену од Сунца тј. на планети Земљи.

„Значај ових манифестација је немерљив и има велики утицај на наше најмлађе суграђане за које је питање екологије јако важно (како су нам и сами напоменули на нашој заједничкој акцији). Уосталом, питања екологије и животне средине се једино и на такав начин могу решити – науком и едукацијом наших најмлађих, јер је за стицање еколошке свести много боље васпитање у раном него преваспитање у каснијем животном добу“ истичу из ЗЗЈЗ „Тимок“ Зајечар.

Вода има непроцењив значај у еволуцији живог света. Она нама практично представља услов опстанка живота на Земљи. Први облик живота настао је у води. Вода у светском океану представља природни регулатор температуре на Земљи. Вода омогућава узгајање пољопривредних култура што је неопходан услов за производњу хране. Користи се и у осталим привредним активностима – водоснабдевању, индустрији, саобраћају и другим делатностима. Глобална потрошња воде повећава се сваке године. Вода обухвата 2/3 Земљине површине и са запремином од 1,6 милијарди км кубних СТАВИ КУБ представља најраспрострањенију животну средину. Копнене воде чине само 0,5% свих водених пространстава на Земљи и распоређене су као површинске и подземне воде.

Представници ЗЗЈЗ „Тимок“ Зајечар заједно са децом анализирали су разне ситуације почев од приче о великом потопу из најважније књиге на свет-Библије, па све до гашења пожара у савременом свету. На крају едукативне манифестације подигли су чаше и наздравили са здравом, чистом пијаћом водом и баш пред њом положили заклетву и дали реч да ће чувати воду, реке, мора, језера. На тај начин показали су да су и тако мали свесни значаја здраве и чисте воде, и да су на добром путу да постану добри и велики људи.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб