Промо„Мокрањчеви дани”: Празник музике, у част једног од најзначајнијих српских композитора (ВИДЕО)

„Мокрањчеви дани”: Празник музике, у част једног од најзначајнијих српских композитора (ВИДЕО)

„Мокрањчеви дани”: Празник музике, у част једног од најзначајнијих српских композитора

Стеван Стојановић Мокрањац рођен је у Неготину, 1856. године. Сматра се најзначајнијим музичким ствараоцем српског романтизма.

Спада у сто најзначајнијих Срба по избору Одбора академика САНУ (1993. године). Његова најпознатија дела су: „Руковети”, „Приморски напеви”, „Литургија”, „Опело”, „Козар”, „Статије” и друга.

Сваког септембра, почев од 1966. године, у Неготину се организује вишедневни празник музике у част највећем српском композитору – „Мокрањчеви дани”. На фестивалу гостују најпознатији извођачи из Србије и бивше Југославије, као и многи познати светски пијанисти и хорови.

Реализацију промоције подржао је пројекат „ЕУ за Тебе – за културно наслеђе и туризам” који финансирају Европска унија и Немачка влада, а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,849ПратилацаЛајкуј
4,389ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб