Timočka KrajinaBorSve se više poljoprivrednih gazdinstava u Boru opredeljuje za seoski turizam (VIDEO)

Sve se više poljoprivrednih gazdinstava u Boru opredeljuje za seoski turizam (VIDEO)

Sve se više poljoprivrednih gazdinstava u Boru opredeljuje za seoski turizam

Osim rudom plemenitih metala, grad Bor bogat je prirodnim lepotama koje u poslednje vreme sve više fasciniraju i privlače turiste. Uvidevši veliko interesovanje za ovaj kraj mnoga poljoprivredna gazdinstva odlučuju se da svoju delatnost prošire na seoski turizam, što pored smeštaja znači i dodatni način plasiranja domaćih proizvoda. Po poslednjem preseku na teritoriji grada Bora kategorisanih objekata koji se bave seoskim turizmom je 31, dok je 129 smeštajnih kapaciteta.

Sve se više poljoprivrednih gazdinstava u Boru opredeljuje za seoski turizam

„U protekloj godini smo se susretali sa problemom da je interesovanje mnogo veće nego ono čime mi raspolažemo. Lokalna samouprava i Turistička organizacija su započele edukacije za sva lica koja žele da počnu na aktivnostima kategorizacije i uređenja svojih objekata za potrebe bavljenja seoskim turizmom”, rekla je Bobana Gramić, vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Bor.

Ona ističe da su zaposleni u Turističkoj organizaciji uvek tu za pomoć svima koji se nađu u procesu kategorizacije.

Mnoge porodice koje se odlučuju za seoski turizam objedinjuju sopstvenu proizvodnju hrane i ugostiteljstvo, te se neretko na stolu nalaze domaći proizvodi koji se mogu i kupiti.

Sve se više poljoprivrednih gazdinstava u Boru opredeljuje za seoski turizam

„Često su to porodice koje koriste subvencije za razvoj poljoprivrede koje daje grad Bor. To im pruža mogućnost da ulažu u svoje proizvode koje plasiraju turistima. Interesovanje za to je veliko, s obzirom na to da su većinom organski proizvodi u pitanju. Sve je više primera dobre prakse. Sve su više ljudi rešeni da se ozbiljno bave ovim i da im to bude primarno zanimanje. Jedno od njih je gazdinstvo Mustecić iz Zlota koje je vrlo predano tome, a interesovanje za njih je sve veće. Oni proizvode svoje proizvode, plasiraju svoju hranu”, objasnila je direktorka.

Turistička organizacija grada Bora učestvuje na raznim sajmovima širom Srbije gde, zajedno sa mnogim proizvođačima domaće hrane, predstavljaju ovaj kraj. Bobana Gramić kaže:

Bobana Gramić — v.d. direktora Turističke organizacije Bor

„Uvek se trudimo da nekog od primera dobre prakse vodimo sa nama kako bi imali priliku da pokažu ono što rade. Sada učestvujemo na sajmu turizma u Kragujevcu i vodimo jedno gazdinstvo iz Zlota koje se bavi proizvodnjom kačkavalja. Grad Bor nije poznat samo po rudarenju. Pored toga vrlo smo uspešni u turizmu i poljoprivredi, s obzirom na to da tu stavljamo znak jednakosti.”

Manifestacije koje čuvaju tradiciju umnogome doprinose boljoj vidljivosti turističkih potencijala. Među njima su i nedavno organizovani „Miholjski susreti sela” u Zlotu, kao i mnoge druge.

Bobana Gramić — v.d. direktora Turističke organizacije Bor

„Mi smo se zaista pobrinuli za to da naše prirodne resurse pretočimo u turistički proizvod. Imamo veliku pomoć i podršku gradske uprave, pre svega kroz ulaganja. Trudimo se da kroz manifestacije negujemo naše običaje, tradiciju, kulturu. Rezultat toga je sve veće interesovanje, a ništa manje nisu zastupljeni i lokaliteti kao što su Borsko jezero, Brestovačka Banja, planina Stol. Kada su u pitanju Lazareva pećina i Lazarev kanjon imamo ogroman broj posetilaca, a ovu sezonu završili smo sa preko 6.500 ulazaka u samu pećinu. Za narednu sezonu spremamo i novitete koji su veoma atraktivni, a to je ponovno otvaranje pećine Vernjikica”, pohvalila se Bobana Gramić.

Kako bi se prirodne lepote grada Bora još bolje pozicionirale na turističkoj mapi Srbije, lokalna samouprava ulaže u poboljšanje putne infrastrukture.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Bora. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

23,693PratilacaLajkuj
3,959PratilacaZaprati
1,237PratilacaZaprati
160PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x