ДруштвоЗдрављеРајачка народна школа здравља: Ама, људи, да ли је то могуће?

Рајачка народна школа здравља: Ама, људи, да ли је то могуће?

Рајачка школа здравља: О корона вирусу

„Ама, људи, да ли је то могуће?” – овом чувеном синтагмом једног нашег познатог српског новинара, када се голом у последњим секундама игре наша фудбалска репрезентација квалификовала за престижно фудбалско такмичење, започео бих ову причу о здрављу. На тај начин исказао бих чуђење о развоју догађаја о гашењу COVID-19 епидемије у Србији ових дана.

Месецима већ, још од почетка епидемије, Београд је био највеће жариште епидемије, из којег је сваког дана, стотине извора заразе ишло по Србији, ширећи је. Било је размишљања да се нешто енергичније учини, у смислу затварања престионице. Али би се такви предлози одмах поништавали и поред епидемиолошке чињенице да нема успешног гашења епидемије без гашења жаришта.

У очекивању победе над вирусом COVID-19, како је најављено 21. јуна, регистровањем само 21 случаја обољења у Београду 5. јуна 2021. („Политика”), можемо се њеном проглашењу радовати.

Имајући ову чињеницу на уму, одлучих да се мало позабавим математиком. Пошто у Београду има 17 општина, то значи да је у свакој општини био по 1 (и нешто јаче) новооболели. У таквој ситуацији можемо епидемиолошку ситуацију прогласити повољном.

Занимљиво је да међу надлежностима градских општина, нема таквих које се односе на спречавање и сузбијање заразних болести. Када је о томе реч, епидемија је сузбијена завођењем ванредног стања и других мера договорених на Кризном штабу.

На крају поменутог чланка у „Политици”, господин Весић је честитао Београђанима на успеху, придајући највећи значај успешно спроведеној вакцинацији. Нагласио је да је такав успех утолико већи, јер је „учешће Београђана у становништву Србије преко 25%“.

А сада да видимо каква је ситуација у оних 3/4 Србије. Ако преосталих 124 заражена од короне расподелимо по Србији, испада да у 27 градова (не рачунам Београд) и 145 општина има мање од једног зараженог по општини. ТО ЗНАЧИ ДА ЈЕ У СРБИЈИ ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА ПОВОЉНА. Можемо одмах прогласити победу над вирусом COVID-19, не чекајући 21. јун. Чему онда вакцинације, маске, дистанца и хигијена, ако је епидемија сузбијена?!

Ех, када бисмо знали шта о томе COVID-19 мисли? Та машина за размножавање, која има само један једини циљ – да зарази сваког осетљивог појединца (ко није вакцинисан и није прележао болест). И на тај начин поквари му планове и расположење и нанесе већу штету опасну по живот и здравље.

Зато остаје само да се реши још једно питање. У науци епидемиологији стоји да је епидемија угашена када од последњег случаја прође без јављања новозаражених време двоструке инкубације – 28 дана! Тада можемо рећи да смо ковид бригу пребринули.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Društvene mreže

24,188ПратилацаЛајкуј
4,184ПратилацаЗапрати
1,254ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб