DruštvoZdravljeRajačka narodna škola zdravlja: Ama, ljudi, da li je to moguće?

Rajačka narodna škola zdravlja: Ama, ljudi, da li je to moguće?

Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

„Ama, ljudi, da li je to moguće?” – ovom čuvenom sintagmom jednog našeg poznatog srpskog novinara, kada se golom u poslednjim sekundama igre naša fudbalska reprezentacija kvalifikovala za prestižno fudbalsko takmičenje, započeo bih ovu priču o zdravlju. Na taj način iskazao bih čuđenje o razvoju događaja o gašenju COVID-19 epidemije u Srbiji ovih dana.

Mesecima već, još od početka epidemije, Beograd je bio najveće žarište epidemije, iz kojeg je svakog dana, stotine izvora zaraze išlo po Srbiji, šireći je. Bilo je razmišljanja da se nešto energičnije učini, u smislu zatvaranja prestionice. Ali bi se takvi predlozi odmah poništavali i pored epidemiološke činjenice da nema uspešnog gašenja epidemije bez gašenja žarišta.

U očekivanju pobede nad virusom COVID-19, kako je najavljeno 21. juna, registrovanjem samo 21 slučaja oboljenja u Beogradu 5. juna 2021. („Politika”), možemo se njenom proglašenju radovati.

Imajući ovu činjenicu na umu, odlučih da se malo pozabavim matematikom. Pošto u Beogradu ima 17 opština, to znači da je u svakoj opštini bio po 1 (i nešto jače) novooboleli. U takvoj situaciji možemo epidemiološku situaciju proglasiti povoljnom.

Zanimljivo je da među nadležnostima gradskih opština, nema takvih koje se odnose na sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti. Kada je o tome reč, epidemija je suzbijena zavođenjem vanrednog stanja i drugih mera dogovorenih na Kriznom štabu.

Na kraju pomenutog članka u „Politici”, gospodin Vesić je čestitao Beograđanima na uspehu, pridajući najveći značaj uspešno sprovedenoj vakcinaciji. Naglasio je da je takav uspeh utoliko veći, jer je „učešće Beograđana u stanovništvu Srbije preko 25%“.

A sada da vidimo kakva je situacija u onih 3/4 Srbije. Ako preostalih 124 zaražena od korone raspodelimo po Srbiji, ispada da u 27 gradova (ne računam Beograd) i 145 opština ima manje od jednog zaraženog po opštini. TO ZNAČI DA JE U SRBIJI EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA POVOLJNA. Možemo odmah proglasiti pobedu nad virusom COVID-19, ne čekajući 21. jun. Čemu onda vakcinacije, maske, distanca i higijena, ako je epidemija suzbijena?!

Eh, kada bismo znali šta o tome COVID-19 misli? Ta mašina za razmnožavanje, koja ima samo jedan jedini cilj – da zarazi svakog osetljivog pojedinca (ko nije vakcinisan i nije preležao bolest). I na taj način pokvari mu planove i raspoloženje i nanese veću štetu opasnu po život i zdravlje.

Zato ostaje samo da se reši još jedno pitanje. U nauci epidemiologiji stoji da je epidemija ugašena kada od poslednjeg slučaja prođe bez javljanja novozaraženih vreme dvostruke inkubacije – 28 dana! Tada možemo reći da smo kovid brigu prebrinuli.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,123PratilacaLajkuj
4,154PratilacaZaprati
1,245PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx