ДруштвоЗдрављеРајачка народна школа здравља: Грчеви у ногама

Рајачка народна школа здравља: Грчеви у ногама

Рајачка народна школа здравља: Грчеви у ногама

Жале ми се неки људи да их ноћу сналазе грчеви у ногама. Не дешава се то само спортистима већ и особама које се не баве спортом. Чето се то догађа људима који се слабо крећу, због таквих навика, или сада, због затварања у куће и станове због вируса COVID-19. До грчева у мишићима ногу може доћи и ако у организму недостаје магнезијум.

Грчеви у ногама су болно и дуготрајно стезање мишића. Али није само мишић у питању већ и поремећај у нервима који управљају радом мишића, да се они затежу и опуштају. Неки пут, грчеви у ногама настају услед и усред напора, када у њима нема довољно кисеоника. Често су у току исцрпљујућих утакмица играчима јаве грчеви у ногама када за неколико тренутака прекидају утакмицу и после указане помоћи саиграча наставе даље да трче, као да се није ништа догодило.

Ноћни грчеви настају на сличан начин, када у току ноћи код људи са слабијим венским крвотоком, у мишићама ногу дође до смањења количине кисеоника. Тада се у њима јаве грчеви као код спортиста.

Ноћни грчеви на ногама не представљају неки озбиљан здравствени проблем, али ако се често догађају толико да почну да досађују, онда је потребно јавити се лекару, да утврди какво је стање вена на ногама, односно да утврди какво је опше стање здравља.

Када се појаве грчеви на ногама можете и ви сами себи помоћи: довољно је да испружите ногу и подигнете стопало увис, па ће грчеви у нози нестати.

У време ове затворености у кућу или стан потребно је:

  • пешачити сваког дана, напољу на отовреном простору по 6.000 корака дневно,
  • током дана, када се одмарате, легните и подигните стопала изнад нивоа тела,
  • добро би дошла и масажа ногу и
  • повећајте унос магнезијума у организам. То можете учинити пијењем таблета са магнезијумом, или пијењем киселе воде, најбоље је уносом хране која садржи магнезијум као што су банане, ораси и лешници.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,400ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб