DruštvoZdravljeRajačka narodna škola zdravlja: Od Svetoga Tome do Svetoga Save

Rajačka narodna škola zdravlja: Od Svetoga Tome do Svetoga Save

Rajačka narodna škola zdravlja: Od Svetoga Tome do Svetoga Save

Pre samo pisanja teksta, čestitam i želim srećan praznik svima koji slave Svetu Petku – Prepodobnu mati Paraskevu!

Mediji su više puta ukazivali na značaj prenošenja korona virusa na okupljanjima na slavljima. Okupljanja na slavama i preslavama u srpskim domaćinstvima počinje od Svetoga Tome i trajaće sve do kraja januara, do Svetoga Save. To je vreme kada se očekuje da epidemija virusa COVID-19 dostigne svoj vrhunac.

Teško je proceniti u kojoj meri će okupljanje na slavama, a posebno na velikim praznicima početkom godine, doprineti većem razbuktavanju epidemije. Epidemiolozi tvrde da postoji realna mogućnost za širenje korona virusa u takvim prilikama.

Poznato je da su Srbi narod poznati po tome da slave krsnu slavu. Svako domaćinstvo u Timočkoj Krajini ima svoju slavu, a neka i po dve, tri. Najveći događaj je slavski ručak ili večera gde se obavljaju neki od religioznih običaja, gde je najvažnije paljenje slavske sveće i sečenje slavskog kolača. Pored slava postoje i preslave, u obliku večere pre slave, a neka domaćinstva obeležavaju i slave dan posle slave. Slava je veliki dan, najveći, u životu jedne porodice kada se u goste pozivaju rođaci i prijatelji. Domaćin i ukućani koji slave slavu trude se da se pokažu gostima u najboljem svetlu gostoprimstva i ljubaznosti.

Slava je podsećanje na pretke i žrtva zahvalnosti njima za sve što su ostavili potonjim generacijama: kako materijalna dobra, tako i duhovno nasleđe. Potomci se pominju tokom slavskog ručka i večere kada se prepričavaju anegdote o njima. U nekim selima, pozivaju se gosti u tolikom broju da se ima utisak da je došlo celo selo. Obavezno dolaze i deca, koja se tu susreću, upoznaju, igraju, jedu tortu i kolače. Slava je toliko ozbiljna potreba da je nemoguće odložiti je ili ne obeležiti. Slave su obavljanje tokom okupacije kada su bile zabranjivane i tokom rata, a evo sada se stavlja pod znak pitanja njihovo obeležavanje zbog korona virusa.

Kada je reč o slavama i drugim religioznim manifestacijama i ritualima, oni se obavljaju javno, jer definišu pripadnost nekom narodu i običajima. Ali, ima nešto, kada je o kovidu reč, u suprotnosti sa onim što se želi slavom postići. Na slavskom ručku se nazdravlja. To čini domaćin i pojedini gosti, a svako u svojoj zdravici, prvo pominje zdravlje i dug život i svaki napredak domaćinstva. A upravo to je ono što COVID-19 onemogućava i briše. Zato bi bilo dobro da se svi koji slave slave i idu na preslave i slave, budu realni i razboriti. Lekari koji se bave suzbijanjem korona virusa, kažu da su za širenje ove bolesti najpogodnija okupljanja i proslave. Slave i preslave su upravo takva mogućnost. Zato obratite pažnju na ponašanje kada obeležavate i okupljajte se na slavama i preslavama da se ne zarazite koronom.

Potrebno je da oni koji se ne osećaju dobro ne dođu na slavu, posebno ako potiču iz porodice u kojoj je neko bolestan od virusa COVID-19, ili dolaze iz gradova i naselja koja su označena kao žarišta. Dobro bi bilo da domaćin slavski ručak ili večeru postavi u malo većoj prostoriji i obezbedi razmak između gostiju, koliko je to moguće. Da omogući da svako može da opere ruke sapunom i toplom vodom i da se pri susretu i čestitanju slave izbegne intimno pozdravljanje i izlivanje nežnosti poljupcima i grljenjem.

Čuvajte se virusa COVID-19 svuda i na slavama!

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,354PratilacaLajkuj
4,213PratilacaZaprati
1,262PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub