DruštvoZdravljeRajačka narodna škola zdravlja: Požuri, kajsije prolaze!

Rajačka narodna škola zdravlja: Požuri, kajsije prolaze!

U francuskoj literaturi pročitao sam da je u pravilnoj ishrani potrebno, u toku dana, u jednom obroku imati pet voća i osam povrća.

Ali, da biste to mogli učiniti, potrebno je da ne dopustite sebi da kupujete samo jedno voće za koje mislite da vam je omiljeno, a da drugo niste ni probali, nego da u piljarnicama, marketima i na pijaci tako kupujete voće da možete u toku dana imati na stolu pet različitih vrsta voća i od svakog se pomalo najesti.

Dozu sami odredite. Recimo, dosta bi bilo 300 do 400 grama lubenice, isto toliko dinje, pregršt šljiva pre svakog od tri glavna obroka, 5 do 6 kajsija za užinu i toliko bresaka. Dva do tri osrednja grozda, 1 do 2 jabuke, po pregršt malina i kupina, 100 do 150 grama jagoda, a može se tu naći i suvo voće: orasi, lešnik, bademi i dr.

Znači kada odete u kupovinu, kupujte po malo od više vrsta voća, da biste u obroku imali barem pet. Leto je odlična prilika za to, ali morate imati u vidu da sezona pojedinim vrstama zrelog voća prolazi. Ako ga ne kupite blagovremeno, imaćete priliku tek dogodine da ga jedete. I ono što je najvažnije, bez obzira koju vrstu sirovog voća kupite, pre upotrebe operite temeljno voće ispod mlaza tekuće vode. Voće jedite pre jela.

Voće kome će sezona ubrzo proći su kajsije.

One su veoma zdravotvorne. Bogat sadržaj vitamina A (retinola) sudeluje u obnovi oštećenih tkiva, zaštiti kože, imunološkoga sastava, a značajan je i za očuvanje vida.

KAJSIJA (lat. Prunus armeniaca) bogat je izvor karotenoida koje imaju izuzetna antioksidacijska svojstva, odnosno štite ćelije organizma od oštećenja. Među najznačajnijim je likopen koji ima sposobnost zaštite organizma od štetnog sunčevog zračenja i prevencije kancerogenih oboljenja. Uz to, bogat sadržaj vitamina A (retinola) sudeluje u obnovi oštećenih tkiva, zaštiti kože, imunološkog sastava, a izuzetno je značajan za očuvanju vida.

  • Kajsije sadrže minerale poput kalcijuma, fosfora, mangana, gvožđa i bakra, koji su važni, između ostalog, za rast i obnovu kostiju, te se preporučaju osobama koje imaju osteoporozu, potom kalijum, posebno značajan mineral za reguliranje ravnoteže vode i krvnog pritiska.
  • Kajsije su bogate vlaknima pektinom i celulozom koji deluju kao blagi laksativ (potiču pražnjenje creva), a svojim bubrenjem u crevima izazivaju osećaj sitosti, što doprinosi smanjenju telesne težine. Osim za poboljšanje varenja, delovanje vlakana dopriosi i smanjenju lošeg holesterola u organizmu.
  • Kajsije sadrže nekoliko puta više kalijuma nego banane. Zbog visokog sadržaja gvožđa, kobalta i bakra, kajsija je korisna kod osoba s anemijom kao i kod trudnica i male dece. Sadrži i folnu kiselinu, koja je važna u trudnoći za razvoj ploda.
  • Ulje koštica kajsije bogato je esencijalnim masnim kiselinama, vitaminom A, vitaminima B grupe i visokom količinom minerala. Zbog toga deluje hidratantno, obnavlja je i deluje protivupalno te je pomoć kod različitih problema s kožom (suva koža, ekcemi, akne, prištići).
  • Zbog snažnog protivupalnog delovanja, ulje kajsije pomaže u ublažavanju bolova na područjima zahvaćenim artritisom, ali doprinosi i smanjenju ostalim simptomima te bolesti.
  • Ne preporučuje se jesti nezrele plodove kajsije, jer celuloza iz kožice može izazvati poremećaj u procesu probave.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,103PratilacaLajkuj
4,148PratilacaZaprati
1,240PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx