ДруштвоЗдрављеРајачка народна школа здравља: Шешир не! А маска не мора

Рајачка народна школа здравља: Шешир не! А маска не мора

Рајачка народна школа здравља: Шешир не! А маска не мора

„Шешир не! а маска не мора”, кажу ми на улазу у зграду неготинске општине, или, ево како мој скормни шешир од сламе купљен у кинеској радњи, уђе у причу о вирусу COVID-19, приликом посете неготинској општини.

Данас сам планирао да одем до општине Неготин и узмем програм „Неготинско лето 2021.”, програм културних манифестација на попручју неготинке општине. И, ево шта се догоди приликом ступања у зграду општине у центру града.

Два службеника са црним антиковид маскама на лицу, чим сам ступио у општинску зграду, рекоше ми да скинем шешир, јер са шеширом у зграду општине не могу да будем. „Зашто? „Али…” – покушах да одбраним свој имиџ који ми шешир обезбеђује, али узалуд. Кажипрстом су показивали плакат на коме је заиста био прецртан шешир, а то значи да тако мора да буде.

Шешир спада у одећу, који се користи најчешће ради заштите главе, сада од прејаког сунца, али и као симбол припадности некој групи, рецимо ловаца, кауобоја, војника и др. Сељаци, већином, не носе шешире, јер ће им га одувати ветар на пољу. Више воле качкете као и радници. У време ратова против фашиста „качкеташи“ су били комунисти.

Али, овај чланак се не бави историјом шешира већ забраном да се у зграду неготинске општине улази и у њој буде без шешира. Прихватио сам тај ред и ускоро ћу све то заборавити, мада у мени остаде осећање неке неправде, покорности и понижења да на тај начин, скидањем шешира при улазу у општину, треба да покажем припадност поретку какав власт намеће, а да она не може да створи услове да се спроведе масовна имунизација против ковида. Не знам каква су правила у вези ношења капа и шешира у другим општинама Тимочке Крајине.

Не желећи да се дуже објашњавам са радницима на улазу у зграду неготинске општине, прихватих њихово инсистирање и скидох шешир, али их онда упитах да ли је потребно у згради општине носити антиковид маску.

„Маска не мора… Овде, нико више, не говори о ковиду!” – рекоше у глас. Растали смо се тако што ми је један од њих, на питање да ли су вакцинисани против корона вируса, одговорио са љутњом: „Не пада ми на памет!”. Након тога, упутих се ходницима зградурине општине да потражим у некој од канцеларија програм „Неготинског лета 2021.”, неготинског културног лета. Успут, сретох у ходницима неколико службеника без заштитних маски. Браво! Ако се у Неготину више не говори о епидемији вируса COVID-19, то значи да је корона вирус побеђен у Неготинској Крајини.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре

Društvene mreže

24,102ПратилацаЛајкуј
4,148ПратилацаЗапрати
1,240ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx