DruštvoZdravljeRajačka narodna škola zdravlja: Šešir ne! A maska ne mora

Rajačka narodna škola zdravlja: Šešir ne! A maska ne mora

Rajačka narodna škola zdravlja: Šešir ne! A maska ne mora

„Šešir ne! a maska ne mora”, kažu mi na ulazu u zgradu negotinske opštine, ili, evo kako moj skormni šešir od slame kupljen u kineskoj radnji, uđe u priču o virusu COVID-19, prilikom posete negotinskoj opštini.

Danas sam planirao da odem do opštine Negotin i uzmem program „Negotinsko leto 2021.”, program kulturnih manifestacija na popručju negotinke opštine. I, evo šta se dogodi prilikom stupanja u zgradu opštine u centru grada.

Dva službenika sa crnim antikovid maskama na licu, čim sam stupio u opštinsku zgradu, rekoše mi da skinem šešir, jer sa šeširom u zgradu opštine ne mogu da budem. „Zašto? „Ali…” – pokušah da odbranim svoj imidž koji mi šešir obezbeđuje, ali uzalud. Kažiprstom su pokazivali plakat na kome je zaista bio precrtan šešir, a to znači da tako mora da bude.

Šešir spada u odeću, koji se koristi najčešće radi zaštite glave, sada od prejakog sunca, ali i kao simbol pripadnosti nekoj grupi, recimo lovaca, kauoboja, vojnika i dr. Seljaci, većinom, ne nose šešire, jer će im ga oduvati vetar na polju. Više vole kačkete kao i radnici. U vreme ratova protiv fašista „kačketaši“ su bili komunisti.

Ali, ovaj članak se ne bavi istorijom šešira već zabranom da se u zgradu negotinske opštine ulazi i u njoj bude bez šešira. Prihvatio sam taj red i uskoro ću sve to zaboraviti, mada u meni ostade osećanje neke nepravde, pokornosti i poniženja da na taj način, skidanjem šešira pri ulazu u opštinu, treba da pokažem pripadnost poretku kakav vlast nameće, a da ona ne može da stvori uslove da se sprovede masovna imunizacija protiv kovida. Ne znam kakva su pravila u vezi nošenja kapa i šešira u drugim opštinama Timočke Krajine.

Ne želeći da se duže objašnjavam sa radnicima na ulazu u zgradu negotinske opštine, prihvatih njihovo insistiranje i skidoh šešir, ali ih onda upitah da li je potrebno u zgradi opštine nositi antikovid masku.

„Maska ne mora… Ovde, niko više, ne govori o kovidu!” – rekoše u glas. Rastali smo se tako što mi je jedan od njih, na pitanje da li su vakcinisani protiv korona virusa, odgovorio sa ljutnjom: „Ne pada mi na pamet!”. Nakon toga, uputih se hodnicima zgradurine opštine da potražim u nekoj od kancelarija program „Negotinskog leta 2021.”, negotinskog kulturnog leta. Usput, sretoh u hodnicima nekoliko službenika bez zaštitnih maski. Bravo! Ako se u Negotinu više ne govori o epidemiji virusa COVID-19, to znači da je korona virus pobeđen u Negotinskoj Krajini.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,102PratilacaLajkuj
4,148PratilacaZaprati
1,240PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx