ДруштвоЗдрављеРајачка народна школа здравља: Школска хигијена

Рајачка народна школа здравља: Школска хигијена

Рајачка народна школа здравља; Деца, школа — COVID-19

Једном, не тако давно, када оно поче да опада број оболелих и сведе се на двоцифрен, почеше приче да ће ускоро бити епидемији крај и да нам предстоји нека „нова будућност“ која неће бити као живот пре короне. Помињала се „нова нормалност“ као начин суживота са вирусом COVID-19, као и да је потребно навикавати се на такав начин живота. Нико није описивао како ће то „ПОСЛЕ“ изгледати, како ћемо живети и на шта се навикавати.

Током епидемије, ПРАЊЕ РУКУ се увек помињало на првом месту. Ја сам склон да верујем да ће ТО НОВО ДОБА бити, уствари, ДОБА ХИГИЈЕНЕ. И сада остајем при тој идеји.

Размишљајући о повратку деце у школе, убеђен сам да би било корисно корона вирусу супротставити ШКОЛСКУ ХИГИЈЕНУ. Испробали смо је септембра 2009. године, против птичијег грипа. Испоставило се да је била успешна.

Живот у школском колективу је уређен законским прописима који важе за просвету и налазе се у „Просветном гласнику”. Постоје одредбе које одлично регулишу правила понашања у домену школске хигијене и здравља ученика, наставника и особља у школи. Школе се традиционално баве поучавањем ученика и осталих у школи понашању у вези здравља. Треба им додати још нешто што је потребно у вези корона вируса, применити их доследно и ето противепидемијске баријере на школским вратима.

Примени школских закона и прописа у вези здравог начина живота и здравља у школи и на подручју школе, иду на руку локалне самоуправе и породице ученика, родитеља ђака. То је важна и битна подршка, подршка која се заснива на уједињењу свих субјеката који чине школу – оно што она представља и њено функционисање у заједници.

Успостављањем система мера и понашања против вируса COVID-19 у школама, успоставља се и њена основна просветитељска функција у заједници. Било би користи од ове пандемије корона вируса, ако би се у наредном периоду, после почетка школске године, поново, у школским програмима нашло здравствено васпитање. Оно је основа школске хигијене. Значи, пред државним администраторима и просветним властима је задатак да школском хигијеном поставе на вратима школе јасан знак: „СТОП ВИРУСУ COVID-19 – У ШКОЛИ!”.

Др Андрија Штампар је једном рекао да је „здрава школа“ боља од болнице. COVID-19 је до сада ишао на руку изградњи и развоју болничке здравствене заштите и лабораторија за потребе патологије и лечења. Сада је време да се посвети здравој школи.

Велика је разлика између школе и болнице. Светска здравствена органзација је, у смислу стратегије унапређења здравља, прогласила тзв. „ЗДРАВА МЕСТА“. То су места где се ствара здравље. У школи живе и раде здрави ђаци који ту уче, играју се и воле (СЗО).

У болници су болесници који болују, пате, лече се, оздрављују, али и умиру. У заједници постоје и друга здрава места. Ако се у њима створе услови у којима ће се стварати здравље, биће мање болесника у болницама.

Може неко помислити да су ово лепи речи, без покрића. Али, нису. У западној Европи, у Немачкој, Француској и другим земљама постоје стотине „здравих школа“. Почетком 90-их година 20-ог века у нашој земљи оствариван је током шест година југословенски пројекат „Здрава школа”. На том пројекту стечена су корисна искуства у здравственом просвећивању ђака, наставника, особља у школи и ђачких родитеља. Од београдских школа поменућу ОШ „Милош Црњански”, новосадских ОШ „Светозар Марковић”, ОШ „Иво Лола Рибар” из Сомбора, са подручја Тимочке Крајине ОШ „Вук Караџић” из Доњег Милановца и још девет основних школа из других градова. У њима су школска хигијена и здравстено васпитање показали на делу шта значе за здравље ученика и наставника у школи, као и родитеља на подручју школе.

Зато сам уверен да би здравствено васпитање и школска хигијена у школи и на подручју школе зауставили COVID-19 на улазу у школу.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,762ПратилацаЛајкуј
4,389ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб