ДруштвоЗдрављеРајачка народна школа здравља: Страх од новог јутра (о душевном здрављу)

Рајачка народна школа здравља: Страх од новог јутра (о душевном здрављу)

Рајачка школа здравља: О корона вирусу

Мало је пажње поклоњено душевном здрављу иако је последњих година било много разлога за то. Многе појаве у свакодневици које чине живот људи, мукотрпним и неизвесним, и које руше душевно здравље нису привлачиле пажњу. Велики број људи који свакодневно посећују психијатрије и психологе, продаја таблета за умирење живаца и потрошња алкохолних пића, није никог узнемиравала. Због грубог нарушавања душевног здравља, Србија је годинама под бенседином, а такође и плива у пиву, алкохолу разне врсте. Разне врсте ограничења, почев од сиромаштва и незапослености, до опште несигурности и безбедности појединаца и породице, живота и имовине, чине да се многи мушкарци и жене плаше од сваког новог јутра које долази. Додатно, томе доприноси и епидемија вируса COVID-19, која не попушта.

Суочени са неизвесношћу да могу да оболе, па чак и умру, и неодговорним понашањем политичара који дају лош пример другима непоштовањем прописаних мера заштите за такво понашање, епидемија се неконтролисано шири у народу у Србији, компромитујући квалитет живота. У намери да помогне народу, Рајачка народна школа здравља је припремила данашњу поуку о душевном здрављу и квалитету живота Светске здаствене организације у преводу Данка Николића, професора енглеског језика из Зајечара.

ЗДРАВИ КОД КУЋЕ – МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ

Брига о нашем менталном здрављу

Пошто су државе увеле мере којима се ограничава кретање као један део напора да се смањи број инфицираних корона вирусом, све више људи мења своје дневне навике. Нова реалност да се ради од куће, привремена незапосленост, учење од куће, недостатак физичког контакта са породицом и пријатељима налаже да нам је потребно време да се на то навикнемо. Прилагођавање променама у начину живота, као што су ове, и контролисање страха да се не добије вирус, као и брига о људима који су нам блиски и који су практично рањиви, је изазов за све нас. Ове промене могу практично бити тешке за људе који имају проблема са стањем менталног здравља.

Срећом, постоје многе стваре које можемо да урадимо како бисмо водили рачуна о свом менталном здрављу и помогли другима којима су можда потребни и додатна подршка и додатна брига.

Ово су упутства и савети за које мислимо да ће Вам користити:

 • Информишите се. Слушајте савете и препоруке које Вам дају Ваши државни и локални званичници. Гледајте канале са вестима у које имате поверење, као што су локалне и државне ТВ и радио станице, и пратите најновије вести које даје СЗО.
 • Установите Ваше дневне навике. Одржавајте старе или сачините нове.
  1. Устајте и одлазите на спавање отприлике у исто време сваког дана.
  2. Одржавајте личну хигијену.
  3. Редовно једите здраву храну.
  4. Редовно вежбајте.
  5. Одредите време за рад и време за одмор.
  6. Одредите време да радите оне ствари које волите.
 • Пратите вести што је могуће мање. Покушајте да смањите гледање и слушање вести после којих се осећате узнемирени и тужни. Потражите најновије информације у одређено време током дана, једном или два пута дневно, ако је потребно.
 • Важан је друштвени контакт. Ако Вам је кретање ограничено, одржавајте редовне везе са Вама блиским људима телефоном или путем интернета.
 • Употреба алкохола и лекова. Смањите унос алкохола, или немојте уопште да га користите. Немојте да почнете да пијете алкохол ако то раније нисте радили. Избегавајте да алкохол и лекове узимате као средство против страха, узнемирености, досаде и друштвене изолације. Нема доказа да алкохол има било какав заштитни ефекат против вирусних или неких других инфекција. У ствари, супротно је. Истина је да је штетно дејство алкохола повезано са повећаним ризиком од инфекција и лошим резултатима лечења. Будите свесни да алкохол и лекови могу да Вас спрече да имате довољно предострожности да заштитите себе од инфекције, као што је попустљивост код прања руку.
 • Време испред екрана. Водите рачуна о томе колико времена дневно проводите испред екрана. Правите паузу између тих активности.
 • Видео-игре. Док видео-игре могу бити један вид начина за опуштање  оне могу да буду и искушење да се уз њих проведе више времена него обично кад сте дуже времена у кући.
 • Водите рачуна да одржите баланс између Ваших уобичајених дневних активности и неких других додатних активности.
 • Друштвени медији. Користите Ваше друштвене медије да промовишете позитивне приче и оне пуне наде. „Исправите“ дезинформације где год их видите.
 • Помозите другима. Уколико сте у могућности, понудите помоћ људима у Вашој заједници којима је потребна, на пример за куповину намирница.
 • Подржите здравствене раднике. Искористите онлајн могућности, или путем Ваше заједнице да се захвалите медицинским радницима и свим другима који раде и који се боре против вируса COVID-19.

Без дискриминације

Страх је нормална реакција у ситуацијама несигурности. Али, понекад, страх се исказује на начине који повређују друге људе. Запамтите:

 • Будите љубазни. Не дискриминишите људе зато што се плашите од ширења вируса COVID-19.
 • Не дискриминишите људе за које мислите да можда имају корона вирус.
 • Не дискриминишите здравствене раднике. Они заслужују поштовање и захвалност.
 • Људи из многих земаља болују од корона вируса. Немојте да то приписујете било којој посебној групи.

Ако сте родитељ

Када су времена стресна уобичајено је да је деци потребно више пажње. Шта ви можете да урадите:

 • Одржавајте породичне навике што је могуће више, или створите неке нове, нарочито ако морате да останете код куће.
 • Причајте о новом корона вирусу са Вашом децом на један искрен начин, користећи језик који дете разуме.
 • Помозите деци приликом учења од куће и уверите се да имају времена и за игру.
 • Помозите деци да нађу позитивне начине да искажу своја осећања, као што су страх и туга. Понекад ангажовање у креативним активностима, као што је игра или цртање, може да Вам помогне у овом процесу.
 • Помозите деци да остану у контакту са друговима и члановима породице путем телефона и интернета.
 • Проверите да ли Ваша деца имају времена, ван свакодневног гледања у екран, да заједно са Вама, обављају друге активности. Урадите нешто креативно: нацртајте слику, напишите песму, изградите нешто. Испеците колач. Певајте или плешите, или се играјте у башти, ако је имате.
 • Пробајте да обезбедите услове да Ваша деца не проводе много времена играјући видео-игрице.

Ако сте старија особа

 • Одржавајте редовне контакте са Вашим вољенима телефоном, имејлом или путем друштвених мрежа.
 • Одржавајте редовне дневне активности и њихово време, што је више могуће, као што су јело, спавање и активности у којима уживате.
 • Научите да обављате једноставне дневне физичке активности када сте у карантину код куће, тако да можете да одржавате мобилност.
 • Пронађите начин како да обезбедите практичну помоћ, уколико Вам буде потребна, као што је позив за такси, позив да Вам се достави храна или позив када Вам је потребна медицинска помоћ. Када су у питању Ваши редовни лекови обезбедите их за најмање месец дана.

Ако имате проблема са менталним здрављем

Уколико се лечите због проблема са менталним здрављем обавезно наставите да узимате лекове који су Вам преписани, као и то да да обезбедите залихе тих лекова. Уколико се видите са Вашим лекаром сазнајте како да наставите са добијањем подршке током ове пандемије:

 • Будите у контакту са људима који брину о Вама и који знају кога можете да позовете да Вам помогне уколико се Ваше ментално стање погорша.
 • Уколико се лечите од алкохолизма или узимања дрога, може се десити да COVID-19 доведе до појачаних осећања страха, узнемирености и изолације, а све то може да повећа ризик од употреба супстанци, престанка лечења или неусаглашености са режимом лечења. Наставите да узимате лекове који су Вам преписани, нарочито ако узимате опиоидне лекове, као што су метадон или бупренорфин, и нађите начина за редовно снабдевање Вашим лековима. Уколико добијате помоћ психолога или неке групе, покушајте да наставите са примањем те помоћи током трајања овог вируса.
 • Уколико се лечите од зависности од игара или коцке, уколико је могуће, наставите са лечењем. Посаветујте се са Вашим терапеутом како да на најбољи начин наставите са терапијом код куће.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,762ПратилацаЛајкуј
4,389ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб