DruštvoZdravljeRajačka škola zdravlja: Pranjem i dezinfekcijom ruku protiv virusa COVID-19

Rajačka škola zdravlja: Pranjem i dezinfekcijom ruku protiv virusa COVID-19

Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

U medijima se sve više skreće pažnja na neposlušnost građana, posebno naših radnika i njihovih porodica koji dolaze iz zemalja zapadne Evrope i vraćaju se svojim kućama i porodicama, među kojima ima dece, ali i starijih lica. Prete im kaznama i hapšenjima, ako se ne izoluju kada dolaze iz žarišta epidemije virusa COVID– 19 i sa simptomima koji ukazuju na mogućnost da su zaraženi ili su već bolesni, a skoro da zaboravismo šta nam je činiti da ne obolimo. Pranje i dezinfekcija ruku su jedan od načina da se zaštitimo od infekcije.

Koliko je pranje i dezinfekcija ruku, u vreme epidemije korone virusa važno, teško je proceniti. Mnogo toga zavisi od Vas lično, ali i od sredstava za pranje i dezinfekciju. Neki stručnjaci smatraju da na te postupke dolazi 50% efikasnosti u odnosu na sve druge mere zaštite. Pranje i dezinfekcija ruku je od početka epidemije stalno isticana kao veoma važna mera u borbi protiv virusa korone, koliko i zaštita od kapljica sluzi koje sa virusima korone izleću iz usta i nosa, posle kašljanja i kijanja i zaražavaju zdrave u okolini obolelog ili zaraženog. Znači, pranje ruku tekućom vodom i sapunom i dezinfekcija ruku treba da stanu na put virusima kojih ima u našoj okolini. Ali, da bi ono bilo efikasno morate znati kako da perete i dezinfikujete ruke.

Prvo, bez obzira da li za pranje i dezinfekciju ruku koristite sapun i tekuću vodu, alkoholni rastvor, gel ili neko drugo sredstvo kupljeno u apoteci, potrebno je da ne žurite. Kada koristite tekuću vodu i sapun, dobro nasapunjajte ruke. Sapunjanje ruku treba da traje pola minuta (dok izbrojite do 30). Ako koristite alkoholne rastvore za dezinfekciju ruku, da bi dezinfekcija bila efikasna, dezinfekciona sredstva treba da sadrže 60% alkohola. Rakija koja je u Srbiji, u domaćinstvima uvek pri ruci, nije efikasna, jer nije dovoljno ljuta.

Ako koristite gel ili neko slično sredstvo za dezinfekciju ruku ne treba da štedite sredstvo. Upotrebite dovoljnu količinu dezinfekcionog sredstva. Istisnite na dlan sredstvo veličine osrednjeg oraha, a onda ga razmažite po rukama tako da ruke budu potpune prekrivene njime. Razmažite sredstvo i na nadlanice i oko svakog prsta, a naročito na mesta ispod nokata. Virusi i bakterije, i drugi prouzrokovači zaraznih bolesti se kreću svojim, samo njima znanim putevima po našim rukama, a naročito se zadržavaju ispod nokata, gde se razmnožavaju.

Poslednji čin u pranju i dezinfekciji ruku je – sušenje ruku. Ne brišite ruke peškirom i maramicom, jer ćete tako obrisati i dezinfekciono sredstvo koje bi posle pranja još neko vreme delovalo na mikrobe. Najbolje je trljati vlažne ruke još neko vreme dok se ne osuše.

Neki su me pitali: „Dobro doktore, koliko puta u toku dana treba prati ruke da bi bili efikasni protiv virusa korone?” – Izgleda da oni koji imaju dobro razvijene higijenske navike doovoljno puta u toku dana peru ruke. Neka ih još samo dezinfikuju nekim dezinfekcionim sredtsvom. A kada je reč tome koliko često treba prati ruke, postoje ovakva pravila.

Ruke treba prati:

  • Ujutru, posle ustajanja,
  • Uvek pre i posle jela,
  • Posle nekog posla,
  • Posle izlaska iz toaleta (ako uzmete u obzir da jedna zdrava osoba mokri oko 6 puta dnevno i jednom vrši veliku nuždu, onda je to 7 pranja ruku u toku dana),
  • Posle poseta zdravstvenoj ustanovi ili nekoj drugoj javnoj ustanovi,
  • Kada su ruke prljave,
  • Uvek posle dodirivanja životinja i ptica
  • I kada god to poželite, zbog prijatnosti koju osetite, kada su Vam ruke čiste.

Eto, toliko puta u toku dana treba oprati ruke. Ako imate utisak da sam zaboravio neku priliku u kojoj treba oprati ruke, dopunite ovo što je napisano. Zbog opasnosti od zaražavanja drugih sa kojima ste u kontaktu i svoje zaštite od zaražavanja virusima korone, posle pranja ruku – dezinfikujte ruke!

Eto, sada ste Vi na potezu. Ako ništa drugo, korist od ove epidemije biće i zbog usađivanja navike pranja ruku onima koji je nemaju, kojom se mogu izbeći i sprečiti zaražavanja zdravih ljudi mnogobrojnim drugim mikrobima koji prouzrokuju zarazne bolesti kod ljudi.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,353PratilacaLajkuj
4,213PratilacaZaprati
1,262PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub