ДруштвоЗдрављеРајачка школа здравља: Прањем и дезинфекцијом руку против вируса COVID-19

Рајачка школа здравља: Прањем и дезинфекцијом руку против вируса COVID-19

Рајачка школа здравља: О корона вирусу

У медијима се све више скреће пажња на непослушност грађана, посебно наших радника и њихових породица који долазе из земаља западне Европе и враћају се својим кућама и породицама, међу којима има деце, али и старијих лица. Прете им казнама и хапшењима, ако се не изолују када долазе из жаришта епидемије вируса COVID– 19 и са симптомима који указују на могућност да су заражени или су већ болесни, а скоро да заборависмо шта нам је чинити да не оболимо. Прање и дезинфекција руку су један од начина да се заштитимо од инфекције.

Колико је прање и дезинфекција руку, у време епидемије короне вируса важно, тешко је проценити. Много тога зависи од Вас лично, али и од средстава за прање и дезинфекцију. Неки стручњаци сматрају да на те поступке долази 50% ефикасности у односу на све друге мере заштите. Прање и дезинфекција руку је од почетка епидемије стално истицана као веома важна мера у борби против вируса короне, колико и заштита од капљица слузи које са вирусима короне излећу из уста и носа, после кашљања и кијања и заражавају здраве у околини оболелог или зараженог. Значи, прање руку текућом водом и сапуном и дезинфекција руку треба да стану на пут вирусима којих има у нашој околини. Али, да би оно било ефикасно морате знати како да перете и дезинфикујете руке.

Прво, без обзира да ли за прање и дезинфекцију руку користите сапун и текућу воду, алкохолни раствор, гел или неко друго средство купљено у апотеци, потребно је да не журите. Када користите текућу воду и сапун, добро насапуњајте руке. Сапуњање руку треба да траје пола минута (док избројите до 30). Ако користите алкохолне растворе за дезинфекцију руку, да би дезинфекција била ефикасна, дезинфекциона средства треба да садрже 60% алкохола. Ракија која је у Србији, у домаћинствима увек при руци, није ефикасна, јер није довољно љута.

Ако користите гел или неко слично средство за дезинфeкцију руку не треба да штедите средство. Употребите довољну количину дезинфекционог средства. Истисните на длан средство величине осредњег ораха, а онда га размажите по рукама тако да руке буду потпуне прекривене њиме. Рaзмажите средство и на надланице и око сваког прста, а нарочито на места испод ноката. Вируси и бактерије, и други проузроковачи заразних болести се крећу својим, само њима знаним путевима по нашим рукама, а нарочито се задржавају испод ноката, где се размножавају.

Последњи чин у прању и дезинфекцији руку је – сушење руку. Не бришите руке пешкиром и марамицом, јер ћете тако обрисати и дезинфекционо средство које би после прања још неко време деловало на микробе. Најбоље је трљати влажне руке још неко време док се не осуше.

Неки су ме питали: „Добро докторе, колико пута у току дана треба прати руке да би били ефикасни против вируса короне?” – Изгледа да они који имају добро развијене хигијенске навике доовољно пута у току дана перу руке. Нека их још само дезинфикују неким дезинфекционим средтсвоm. А када је реч томе колико често треба прати руке, постоје оваква правила.

Руке треба прати:

  • Ујутру, после устајања,
  • Увек пре и после јела,
  • После неког посла,
  • После изласка из тоалета (ако узмете у обзир да једна здрава особа мокри око 6 пута дневно и једном врши велику нужду, онда је то 7 прања руку у току дана),
  • После посета здравственој установи или некој другој јавној установи,
  • Када су руке прљаве,
  • Увек после додиривања животиња и птица
  • И када год то пожелите, због пријатности коју осетите, када су Вам руке чисте.

Ето, толико пута у току дана треба опрати руке. Ако имате утисак да сам заборавио неку прилику у којој треба опрати руке, допуните ово што је написано. Због опасности од заражавања других са којима сте у контакту и своје заштите од заражавања вирусима короне, после прања руку – дезинфикујте руке!

Ето, сада сте Ви на потезу. Ако ништа друго, корист од ове епидемије биће и због усађивања навике прања руку онима који је немају, којом се могу избећи и спречити заражавања здравих људи многобројним другим микробима који проузрокују заразне болести код људи.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Društvene mreže

24,353ПратилацаЛајкуј
4,213ПратилацаЗапрати
1,262ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб