ВестиСелидба и ментално здравље – постоје ли позитивне стране пресељења?

Селидба и ментално здравље – постоје ли позитивне стране пресељења?

Брачни пар се пакује, селидба
Фото: Pixabay, илустрација

Припремате се за селидбу, планирате, пакујете, зовете агенције за транспорт и док се обавезе нижу једна за другом, немате времена да застанете и размислите о томе како истински пресељење утиче на вас и ваше ментално здравље.

Чак и у случајевима кад селидба значи корак напред у животу – добили сте унапређење и посао у другом граду, купили сте већи стан и проширујете своју породицу, сам процес може бити стресан.

За већину студената и пословних људи који би да напредују у каријери кад се помену селидбе Београд је одредиште и одскочна даска. Живот у великом граду испрва може деловати конфузно и страшно, а са променом адресе долазе и друге промене. Међутим, не мора да значи да ће ове промене бити негативне.

Да ли селидба може имати позитиван утицај на ментално здравље и како да сагледате целу ситуацију из ведријег угла? Прочитајте.

Селидба као прилика за нови почетак

Селидба је велики корак у непознато и излазак из зоне комфора. Може да буде незгодно, фрустрирајуће, па чак и застрашујуће. Међутим, стрес и страх можете превладати једноставном одлуком да на пресељење гледате као прилику за нови почетак у животу. Ако вам треба „друга шанса“, желите да промените живот из корена, не постоји бољи начин за то од селидбе у други град или чак државу.

Пресељење са собом доноси истраживање новог места, развијање мреже нових познастава и пријатеља, откривање занимљивих места за излазак. Стицање нових рутина је добро за ментално здравље и треба искористити све промене које селиба доноси са собом. Пронаћи ћете нови фитнес студио, библиотеку, кафић, фризерски салон – и свуда, нове људе.

Са пресељењем долазе нова пријатељства и искуства

Било да крећете на факултет или да сте добили посао из снова, селидба у нови град не значи само другачије окружење већ и прилику да упознате нове људе и стекнете пријатеље. Упознавање, зближавање и дружење са странцама може да има вишеструки позитивни утицај на ментално здравље. Побољшаће се ваше расположење и когнитивне способности. Подстакнуће вас на размишљање, променити поглед на свет и проширити видике.

Можда у свом граду нисте имали прилику да идете на часове јоге или декупажа, да посетите професионално позориште или једете егзотичну храну? Сви ови догађаји и доживљаји могу да значе нова познанства, нове перспективе и прилике за лични развој и рад на себи. Променићете животни стил, навике, а са њима и однос према свету.

Девојка куца на лаптопу, селидба
Фото: Pixabay, илустрација

Селидба у већи стан доноси веће задовољство

Ако се селите из мање у већу кућу или из изнајмљеног у властити стан, нема сумње да ће ова промена позитивно утицати на ваше психичко здравље. Пре свега, живот у пространом, модерном и светлом простору који вам по свему одговара значи добру основу за задовољство и срећу. Нарочито освежење ће донети прелазак из скученог стана у нови дом који сте уредили по свом укусу.

Селидба као лекција како да се борите са стресом

Наравно, чак и када се сагледају сви позитивни аспекти пресељења, тиме се не оспорава чињеница да је селидба ипак захтеван и стресан процес. Уместо да допустите да вас све обавезе “прогутају”, ухватите се укоштац са задацима који пресељење прате. Сналажење у овој изазовној животној ситуацији може бити добар показатељ ваше резилијентности, али и лекција за неке будуће животне проблеме.

Размислите добро како је најпаметније да се поставите. Када је најбоље да почнете с паковањем, где да потражите фирму за транспорт ствари, колико сте заиста спремни на промене? Истражите све могућности – на пример, ако се селите у главни град, погледајте оквирно за селидбе Београд цене, укључујући цене транспорта, распакивања или можда монтаже и демонтаже намештаја. Покушајте да ускладите свој буџет са очекивањима и жељама, минимизирајући стрес.

Организација селидбе може да вас научи како да поступите у кризним ситуацијама и суочите се са проблемима друге врсте касније у животу.

Откријте нешто ново о себи

Селидба као животна прекретница значи и прекретницу у психолошком смислу. Одједном, управо због промене места становања и изласка из зоне комфора, добијамо више простора за самопреиспитивање. Испадање из рутине подстиче нас да се запитамо ко смо, да ли смо срећни, какав живот водимо, да ли смо успешни, имамо ли добре или лоше навике. Одмах потом, нижу се и питања о односима које смо изградили са другим људима, њиховом квалитету и важности. Чега се бојимо, шта желимо, који су наши циљеви и приоритети у животу?

Према томе, селидба је прилика да откријемо нешто ново о себи, али и прилика да радимо на личном расту и доносимо свесније животне одлуке. Можда ће то значити другачије усмерење у каријери, промену партнера или смели улазак у предузетничке воде. У сваком случају, нове могућности и прилике за опште задовољство – што ће се без сумње позитивно одразити и на ваше ментално здравље.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,399ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб