КолумнаАшик ЖенаАшик Жена: 3 одлуке за успешан дан

Ашик Жена: 3 одлуке за успешан дан

Ашик Жена: 3 одлуке за успешан дан

Постоје оне велике, животне, јако битне одлуке. То су оне о којима је потребно добро размислити, извагати и на крају се определити за ону која ће донети највише бенефита или најмање нежељених последица.

Међутим, живот је један дугачак низ дана које живимо, а сваког дана имамо нову прилику да доносимо одлуке које ће нас учинити срећнијим и успешнијим.

Квалитет твог дана је заправо директна последица одлука које доносиш на дневном нивоу. Зато би било корисно да избор тих свакодневних одлука буде паметан. А то ћеш постићи ако неки од избора које ћу ти сада предложити, уведеш као своје дневне намере по којима ћеш водити свој дан од прве јутарње кафе до починка:

1. Бирам да останем у миру и не трудим се да докажем да сам у праву.

Дипак Чопра, човек од ауторитета у пољу саморазвоја и духовности изнео је податак да чак 85% свог времена људи потроше трудећи се да одбране своје ставове и докажу да су у праву.
Не знам колико времена дневно потрошиш на убеђивања, исправљање „кривих Дрина“ и разноразне (не)конструктивне расправе, али те позивам да за тренутак размислиш о томе како се осећаш након таквих разговора? Имаш ли више или мање енергије? Нека одговори на ова питања буду твој водич уколико вагаш да ли би ова дневна одлука могла допринети квалитету твог дана.

2. Бирам напредак уместо перфекције.

Предлажем да дозволиш себи да проживиш макар један дан водећи се паролом боље завршено него савршено.

Твоја продуктивност ће бити на вишем нивоу а на крају дана ћеш се осећати задовољније.

3. Ослобађам се потребе да контролишем туђе понашање и бирам да контролишем своје реакције.

Било би дивно кад би се сви понашали баш онако како ти то желиш и како теби то одговара, али то је једноставно немогуће, иако би можда донело добре резултате.

Потреба да држимо ствари под контролом, да утичемо на друге људе и њихове одлуке може да буде вођена заиста добрим намерама, али се углавном своди на узалудно потрошено време и енергију.

Једино на шта увек можеш да утичеш је твој одговор односно реакција на оно што други људи раде или говоре. Ако ову одлуку повежеш са мојим првим предлогом и изабереш да будеш у миру пре него у праву, твој дан ће бити испуњен добрим осећајем.

Избор је увек на теби. Можеш да водиш свој дан у добром смеру, тако што ћеш одлучити да бираш паметно… а можеш и да дозволиш да дан води тебе. И у овом другом случају реч је о твојој сопственој одговорности. Јер, не донети одлуку о томе чиме ће бити вођен твој дан, такође је твоја одлука.

До читања,

Ашик Жена

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,790ПратилацаЛајкуј
4,388ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб