Timočka Timočka
Početna / Kolumna / MISLOPISI: Gde sam ja naspram proseka?
Kolumna „Mislopisi”: Gde sam ja naspram proseka?

MISLOPISI: Gde sam ja naspram proseka?

U većem delu sveta, kao i kod nas, validacija ljudske vrednosti umnogome se realizuje kroz različite brojčane kategorije koje ga onda kvalifikuju ili diskvalifikuju za određene veštine, postignuća, prilike i razne druge životne okolnosti. Može se reći da nam je sudbina ponekad određena tim numerološkim standardima.

Visina, težina, broj godina, prosek u školi, u srednjoj školi, na fakultetu, broj lajkova i komentara na slici, plata kao neosnovano važan parametar vrednosti neke osobe, broj neuspelih brakova i veza i tako redom. Isto važi i za rang liste. Deset najboljih kompanija u 2020, pet najatraktivnih destinacija koje moramo posetiti sledeće godine, tri “must-have” odevna predmeta za zimsku kolekciju u 2020, a da ne pričamo već o naslovima tipa “pet stvari koje će zaludeti vašeg partnera”, i tako redom.

Ko garantuje i meni i vama da ćemo biti srećni ako ispunimo sve te društvene brojčane standarde?

Sreća je poprilično relativna, i vrlo individualna stvar. Viđala sam nestvarno lepe, vitke lutke sa naslovnih strana koje su nesrećne, a ponekad i nelečene od sopstvenog poremećaja narcisoidnosti, iako imaju pun garderober cipela i odeće. Viđala sam odlikaše sa besprekornim prosecima iz obrazovnih ustanova kako često nemaju sa kim da popričaju prijateljski, ili da ih neko istinski voli. Štaviše, toliko nemaju ništa drugo u životu ostvareno, da samo mašu svojim titulama i prosecima. Možda su bili zauzeti učenjem, pa nisu stigli da kušaju život spolja, što je možda zapravo najteža materija za naučiti.

Viđala sam fakultetski nekvalifikovane ljude koji znaju više o datoj temi nego neki samoprozvani stručnjaci koji se vuku po ekranima našeg “visoko intelektualno kulturno-umentičkog” televizijskog programa. Viđala sam profesore koji zbog velikog broja novčanica dodeljuju učenicima visoke brojeve u dnevnicima i indeksima. Viđala sam devojke koje se primarno zaljubljuju u novčanik, misleći da je tu njihova sreća, a ne u nečiju istinu u očima. Viđala sam muškarce koje broje svoje pobede u krevetu i misle da je to smisao života. Viđala sam bogataše koji ne umeju da troše svoje bogatstvo i umiru u mukama da ga uvećaju, ili strahovima da ga ne izgube. Viđala sam obične, skromne ljude iz naroda koji žive mudrije i smislenije nego velika većina gore pomenutih bogataša. Viđala sam roditelje koji svojoj deci vrlo često tepaju rečima “investicija” i “trošak”. Viđala sam decu koja poveruju da su nesposobna, zbog dvojke u dnevniku, jer ne mogu da savladuju lekciju o trenju iz fizike u 6. razredu, ili ne mogu da preskoče kozlić ni iz trećeg puta.

Dokle ćemo da “numerizujemo” sopstvenu vrednost? Da jurimo za nekim društvenim poenima?

Nikada neću prihvatiti da se znanje o nečemu može izmeriti u nekom oralnom dvadesetominutnom izlaganju ili pismenom testu, i da procena kvaliteta mog intelekta leži u rukama drugog. Niti smatram da iko treba. Najdalje što možemo da izmerimo brojevima o nečijem znanju je njegov ili njen stepen zainteresovanosti na određenu temu.

Svako od nas sam odlučuje koliko vredi. Sam odlučuje koliko će ulagati u svoju svest i znanje. I ta investecija je doživotna, ako prihvatimo Sokratovu premisu da što više znamo, sve smo svesniji koliko ništa ne znamo. Svako može da se digne iz mrtve tačke i počne ispočetka. Ali, najpre treba eliminisati brojeve koji stoje u našoj prošlosti kao neki gorki podsetnik da smo nešto pogrešili ili odložili ili propustili. Kada rešimo svoje misli i svoju veru u nas, tada možemo sami da diktiramo nove brojke u našem životu i da prkosimo ustaljenim “pravilima” oko nas.

Ko određuje u vašim životima da li ste vi prosek ili ispod proseka? Ko ima to neprikosnoveno pravo? Niko, osim vas samih, prigrlite ga. Prosek je lična, a ne kolektivna stvar.

— „U srcu neka ti borave Vera, Vizija i Strpljenje, i ceo je svet tvoj.” —

Možda će Vas zanimati

Kolumna „Mislopisi”: Portal očajnih

MISLOPISI: Portal očajnih

Postprvomajska kafica sa mojom drugaricom Ivanom i prepričavanje dogodovština od proteklih dana. Na repertoaru je …

Rajačka narodna škola zdravlja: Beograd i COVID-19

Rajačka narodna škola zdravlja: Beograd i COVID-19

Šta uraditi sa Beogradom? Beograd je najveće i najopasnije žarište širenja korona virusa u Srbiji. …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica