Агро Инфо Караван посетио Зајечар

Агро Инфо Караван у посети Зајечару

Агро Инфо Караван за пољопривреднике и сезонске раднике данас је био у Зајечару, а потом и у Неготину. Реч је о пројекту који спроводи НАЛЕД – Национална алијанса за локални и економски развој уз помоћ немачке развојне сарадње.

Циљ овог програма је да се додатно појасни заинтересованим странама на локалу о предностима поједностављеног ангажовања сезонских радника у пољопривреди.

Агро Инфо Караван у посети Зајечару

Закон о поједностављеном ангажовању сезонских радника у пољопривреди ступио је на снагу у јануару 2019. године и захваљујући њему постигнути су неки позитивни ефекти, а између осталог повећан је и број легално ангажованих сезонских радника, истакла је Јелена Сајић, координатор пројекта Агро Инфо Караван.

Јелена Сајић — координатор пројекта Агро Инфо Караван

„Број легално ангажованих сезонских радника повећан је за више од 10 пута. Ти ефекти су постигнути захваљујући поједностављеном електронском пријављивању сезонских радника. Један послодавац може у свега неколико минута да ангажује сезонске раднике путем портала ’Сезонски радници’ или путем мобилне апликације. Осим тога, захваљујући том закону, данас послодавац има значајно мање износе за порезе и доприносе који износе око 300 динара по једном раднику за један дан. Сезонски радници имају право на пензионо и здравствено осигурање у случају повреде на раду. Исто тако, и даље остају на списку незапослених у Националној служби за запошљавање и имају право на социјалну помоћ уколико су били корисници социјалне помоћи. И држава је профитирала у смислу да је инкасирала од пореза и доприноса нешто више од 4.7 милиона евра за ово време од кад закон и постоји”, каже Сајић.

Агро Инфо Караван обићи ће 17 градова локалних самоуправа у Србији.