VestiAgro Info Karavan posetio Zaječar

Agro Info Karavan posetio Zaječar

Agro Info Karavan u poseti Zaječaru

Agro Info Karavan za poljoprivrednike i sezonske radnike danas je bio u Zaječaru, a potom i u Negotinu. Reč je o projektu koji sprovodi NALED – Nacionalna alijansa za lokalni i ekonomski razvoj uz pomoć nemačke razvojne saradnje.

Cilj ovog programa je da se dodatno pojasni zainteresovanim stranama na lokalu o prednostima pojednostavljenog angažovanja sezonskih radnika u poljoprivredi.

Agro Info Karavan u poseti Zaječaru

Zakon o pojednostavljenom angažovanju sezonskih radnika u poljoprivredi stupio je na snagu u januaru 2019. godine i zahvaljujući njemu postignuti su neki pozitivni efekti, a između ostalog povećan je i broj legalno angažovanih sezonskih radnika, istakla je Jelena Sajić, koordinator projekta Agro Info Karavan.

Jelena Sajić — koordinator projekta Agro Info Karavan

„Broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je za više od 10 puta. Ti efekti su postignuti zahvaljujući pojednostavljenom elektronskom prijavljivanju sezonskih radnika. Jedan poslodavac može u svega nekoliko minuta da angažuje sezonske radnike putem portala ’Sezonski radnici’ ili putem mobilne aplikacije. Osim toga, zahvaljujući tom zakonu, danas poslodavac ima značajno manje iznose za poreze i doprinose koji iznose oko 300 dinara po jednom radniku za jedan dan. Sezonski radnici imaju pravo na penziono i zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu. Isto tako, i dalje ostaju na spisku nezaposlenih u Nacionalnoj službi za zapošljavanje i imaju pravo na socijalnu pomoć ukoliko su bili korisnici socijalne pomoći. I država je profitirala u smislu da je inkasirala od poreza i doprinosa nešto više od 4.7 miliona evra za ovo vreme od kad zakon i postoji”, kaže Sajić.

Agro Info Karavan obići će 17 gradova lokalnih samouprava u Srbiji.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,354PratilacaLajkuj
4,211PratilacaZaprati
1,262PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub