Timočka Timočka
Početna / Vesti / Agro Info Karavan posetio Zaječar
Agro Info Karavan u poseti Zaječaru

Agro Info Karavan posetio Zaječar

Agro Info Karavan za poljoprivrednike i sezonske radnike danas je bio u Zaječaru, a potom i u Negotinu. Reč je o projektu koji sprovodi NALED – Nacionalna alijansa za lokalni i ekonomski razvoj uz pomoć nemačke razvojne saradnje.

Cilj ovog programa je da se dodatno pojasni zainteresovanim stranama na lokalu o prednostima pojednostavljenog angažovanja sezonskih radnika u poljoprivredi.

Agro Info Karavan u poseti Zaječaru

Zakon o pojednostavljenom angažovanju sezonskih radnika u poljoprivredi stupio je na snagu u januaru 2019. godine i zahvaljujući njemu postignuti su neki pozitivni efekti, a između ostalog povećan je i broj legalno angažovanih sezonskih radnika, istakla je Jelena Sajić, koordinator projekta Agro Info Karavan.

Jelena Sajić — koordinator projekta Agro Info Karavan

„Broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je za više od 10 puta. Ti efekti su postignuti zahvaljujući pojednostavljenom elektronskom prijavljivanju sezonskih radnika. Jedan poslodavac može u svega nekoliko minuta da angažuje sezonske radnike putem portala ’Sezonski radnici’ ili putem mobilne aplikacije. Osim toga, zahvaljujući tom zakonu, danas poslodavac ima značajno manje iznose za poreze i doprinose koji iznose oko 300 dinara po jednom radniku za jedan dan. Sezonski radnici imaju pravo na penziono i zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu. Isto tako, i dalje ostaju na spisku nezaposlenih u Nacionalnoj službi za zapošljavanje i imaju pravo na socijalnu pomoć ukoliko su bili korisnici socijalne pomoći. I država je profitirala u smislu da je inkasirala od poreza i doprinosa nešto više od 4.7 miliona evra za ovo vreme od kad zakon i postoji”, kaže Sajić.

Agro Info Karavan obići će 17 gradova lokalnih samouprava u Srbiji.

Možda će Vas zanimati

Danas promenljivo oblačno i suvo, za vikend ledeni dani

U Srbiji ujutro hladno sa slabim i umerenim mrazom, ponegde po kotlinama maglovito. Prepodne umereno …

Timočka Krajina — COVID-19

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – 14.01.2021.

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – četvrtak, 14.01.2021.ZAJEČARNa osnovu 66 novoobrađenih PCR i AG …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica