Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / БЕЗБЕДНОСТ МОТОЦИKЛИСТА У САОБРАЋАЈУ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА ЗАЈЕЧАРА
Stop the Violence, Overtake with care
Фото: Ecovia

БЕЗБЕДНОСТ МОТОЦИKЛИСТА У САОБРАЋАЈУ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА ЗАЈЕЧАРА

У оквиру области безбедности саобраћаја мотоциклисти заузимају високо место на скали ризика страдања. Према Светској здравственој организацији, мопедисти и мотоциклисти су проглашени рањивим категоријама учесника у саобраћају. Заједно са пешацима, на глобалном нивоу, мотоциклисти представљају најугроженију категорију учесника у саобраћају, имајући у виду да збирно чине око 45% укупног броја свих погинулих у саобраћајним незгодама.

У скоро свакој десетој саобраћајној незгоди са погинулим лицима учествовао је мопед или мотоцикл. Возачи и путници на мопедима чине око 2%, а возачи и путници на мотоциклима око 7% од укупног броја погинулих лица у саобраћајним незгодама, на годишњем нивоу.

Саобраћајна незгода — Аутомобил и мотор
Фото: Shutterstock, илустрација

Треба напоменути да је у Републици Србији у протеклих 10 година погинуло више од 1.000 мотоциклиста, и да мотоциклисти имају 20 пута већи ризик да доживе саобраћајну незгоду и смртно страдају за разлику од осталих учесника у саобраћају.

Највише мотоциклиста страда у саобраћајним незгодама у којима је учествовао путнички аутомобил (47% саобраћајних незгода са погинулим лицима и 52% саобраћајних незгода са повређеним лицима). На наредном видео клипу су представљени карактеристични типови саобраћајних незгода мотоцикла и путничког аутомобила.

Kарактеристични типови саобраћајних незгода између путничких аутомобила и мотоцикла (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

Графикони — ПОГ и ПОВ на МОТ и МОП (и по старосним групама)

Графикон — Основни показатељи безбедности мотициклиста у саобраћају на територи града Зајечара у периоду од 2013. до 2017. год.Графикон — Основни показатељи безбедности мотициклиста у саобраћају на територи града Зајечара у периоду од 2013. до 2017. год.

У поменутом периоду смртно је страдао један возач мотоцикла, што чини 4% погинулих лица у саобраћајним незгодама (у Србији чине 9% свих погинулих лица у СН). Број повређених возача и путника на мотоциклима и мопедима је 57, што чини 12% повређених лица у саобраћајним незгодама (у Србији чине 8% повређених лица у СН). Највише настрадалих лица на мотоциклу и мопеду је међу лицима старости 15–30 година, где је једно лице изгубило живот, док је њих 24 лица повређено. Што се тиче месечне расподеле саобраћајних незгода са мотоциклима, највише мотоциклиста је страдало у августу ( једно лице је смртно страдало, док је дванаесторо повређено), и у мају када је једанаесторо лица повређено.

Можда ће Вас занимати

Град Зајечар: Статистички подаци о вирусу COVID-19

Још 45 новоинфицираних у Зајечару, једна особа преминула

На основу 103 новообрађена PCR и AG узорка, у последња 24 часа, на територији града …

Данас је Ваведење Пресвете Богородице

Српска православна црква и верници данас славе Ваведење Пресвете Богородице, један од највећих празника посвећених …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница