ВестиБЕЗБЕДНОСТ МОТОЦИKЛИСТА У САОБРАЋАЈУ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА ЗАЈЕЧАРА

БЕЗБЕДНОСТ МОТОЦИKЛИСТА У САОБРАЋАЈУ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА ЗАЈЕЧАРА

Stop the Violence, Overtake with care
Фото: Ecovia

У оквиру области безбедности саобраћаја мотоциклисти заузимају високо место на скали ризика страдања. Према Светској здравственој организацији, мопедисти и мотоциклисти су проглашени рањивим категоријама учесника у саобраћају. Заједно са пешацима, на глобалном нивоу, мотоциклисти представљају најугроженију категорију учесника у саобраћају, имајући у виду да збирно чине око 45% укупног броја свих погинулих у саобраћајним незгодама.

У скоро свакој десетој саобраћајној незгоди са погинулим лицима учествовао је мопед или мотоцикл. Возачи и путници на мопедима чине око 2%, а возачи и путници на мотоциклима око 7% од укупног броја погинулих лица у саобраћајним незгодама, на годишњем нивоу.

Саобраћајна незгода — Аутомобил и мотор
Фото: Shutterstock, илустрација

Треба напоменути да је у Републици Србији у протеклих 10 година погинуло више од 1.000 мотоциклиста, и да мотоциклисти имају 20 пута већи ризик да доживе саобраћајну незгоду и смртно страдају за разлику од осталих учесника у саобраћају.

Највише мотоциклиста страда у саобраћајним незгодама у којима је учествовао путнички аутомобил (47% саобраћајних незгода са погинулим лицима и 52% саобраћајних незгода са повређеним лицима). На наредном видео клипу су представљени карактеристични типови саобраћајних незгода мотоцикла и путничког аутомобила.

Kарактеристични типови саобраћајних незгода између путничких аутомобила и мотоцикла (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

Графикони — ПОГ и ПОВ на МОТ и МОП (и по старосним групама)

Графикон — Основни показатељи безбедности мотициклиста у саобраћају на територи града Зајечара у периоду од 2013. до 2017. год.Графикон — Основни показатељи безбедности мотициклиста у саобраћају на територи града Зајечара у периоду од 2013. до 2017. год.

У поменутом периоду смртно је страдао један возач мотоцикла, што чини 4% погинулих лица у саобраћајним незгодама (у Србији чине 9% свих погинулих лица у СН). Број повређених возача и путника на мотоциклима и мопедима је 57, што чини 12% повређених лица у саобраћајним незгодама (у Србији чине 8% повређених лица у СН). Највише настрадалих лица на мотоциклу и мопеду је међу лицима старости 15–30 година, где је једно лице изгубило живот, док је њих 24 лица повређено. Што се тиче месечне расподеле саобраћајних незгода са мотоциклима, највише мотоциклиста је страдало у августу ( једно лице је смртно страдало, док је дванаесторо повређено), и у мају када је једанаесторо лица повређено.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб