Timočka Timočka
Početna / Vesti / Brnabić u Zaječaru: Bolji uslovi školovanja za decu
Premijerka Republike Srbije Ana Brnabić u poseti Zaječaru

Brnabić u Zaječaru: Bolji uslovi školovanja za decu

Premijerka Srbije Ana Brnabić sa saradnicima i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović posetili su Zaječar. Tom prilikom, Brnabić je sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem obišla radove na rekonstrukciji Osnovne škole „Hajduk Veljko” i posetila školu „Ljubica Radosavljević Nada” u Zaječaru. Premijerka je prisustvovala prezentaciji eUpisa i bee-bot robota. Predsednicu Vlade Anu Brnabić dočekao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Obilazak radova na rekonstrukciji Osnovne škole „Hajduk Veljko” u Zaječaru

Obilazak radova na rekonstrukciji Osnovne škole „Hajduk Veljko” u Zaječaru

Ničić je istakao da je veoma značajno to što država ulaže u Zaječar, naročito u obrazovanje najmlađih.

Boško Ničić — gradonačelnik Zaječara

„OŠ ’Ljubica Radosavljević Nada’ je sada jedna od najlepših gradskih škola. Takođe, radimo na rekonstrukciji OŠ ’Hajduk Veljko’ i hale sportova u jednom od najvećih zaječarskih naselja Kotlujevcu. Država je u tu školu, preko Kancelarije za javna ulaganja, uložila oko 204 miliona dinara, 130 miliona u školu i 74 miliona u rekonstrukciju hale. Nadam se da ćemo brzo krenuti u realizaciju druge faze projekta OŠ ’Hajduk Veljko’, a to je zatvoreni bazen vrednosti od oko 4 miliona evra. Lepo je videti da elektronski upis funkcioniše. Ono što Zaječar očekuje to je mnogo više dece i da prirodni priraštaj počne da raste. Treba nam jedna velika investicija koja će doći u naš grad i mislim da smo na dobrom putu”, rekao je Ničić.

Obilazak radova na rekonstrukciji Osnovne škole „Hajduk Veljko” u Zaječaru

Obilazak radova na rekonstrukciji Osnovne škole „Hajduk Veljko” u Zaječaru

Premijerka Ana Brnabić kaže da je veoma važno da najmlađi od samog početka školovanja imaju najbolje uslove za obrazovanje, u poređenju sa najrazvijenijim i najbogatijim zemljama Evrope.

Ana Brnabić — Predsednica Vlade Republike Srbije

„Kada imate jednu viziju, ta vizija ne može da se realizuje ako nemate dobar tim, pametne i posvećene ljude i jake institucije. Takva institucija je Kancelarija za IT i eUpravu. Meni je drago da sam danas ponovo u ovoj školi, koju sam obišla tokom rekonstrukcije. Uradili smo dobar posao. Drago mi je kada uložimo novac svih građana Republike Srbije iz budžeta da nešto sredimo i uradimo kako valja, a posebno kada ulažemo novac u prosvetu, obrazovanje i škole. Do sada smo rekonstruisali stotinak osnovnih škola širom Srbije. U ovom trenutku radimo na rekonstrukciji 38 dodatnih osnovnih škola. To je kompletna rekonstrukcija, od poda do plafona. U školu koju smo posetili malopre, uložili smo, preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, nešto preko 2 miliona evra. To je veoma značajno da imamo najbolje uslove i da naši najmlađi imaju najbolje uslove za učenje i rad. To nam je bila ideja vodilja kroz ovaj mandat. Najbolji uslovi podrazumevaju da su škole povezane na internet i da imaju računare i da smo uveli programiranje kao obavezan predmet u osnovne škole i da smo krenuli da uvodimo digitalne učionice. Znamo da smo stvorili uslove za naše osnovce da imaju najbolju moguću početnu poziciju, kada se porede i sa najrazvijenijim i najbogatijim zemljama Evrope. To smo uspeli u mandatu ove Vlade i ako smo krenuli od nule. Mi smo još 2017. godine imali škole koje nisu bile povezane na internet”, rekla je Brnabić

Obilazak radova na rekonstrukciji Osnovne škole „Hajduk Veljko” u Zaječaru

Obilazak radova na rekonstrukciji Osnovne škole „Hajduk Veljko” u Zaječaru

Ona je dodala da je elektronska Uprava najbolji način da se reformiše Državna uprava i da bude zaista pravi servis građanima i privredi.

„Ova cela akcija, kojom promovišemo elektronski upis, mislim da se najbolje objašnjava kroz jednu rečenicu koju su mi rekli roditelji koji su upisali svoju decu. Kada sam ih pitali da li su zadovoljni, rekli su mi: ’Upisali smo tri sina za sat vremena bez ijednog papira’. To objašnjava sve ono što smo uradili, zašto smo radili i kako menjamo Državnu upravu. Meni je drago što smo ovde donirali i neke kompjutere. Dogovorila sam se i sada sa gradonačelnikom, da će Gradska uprava kupiti nov nameštaj za OŠ ’Ljubicu Radosavljević Nadu’ i nastavljamo dalje. Od 1. septembra uvodimo mnoge novine, za prvake uvodimo nov predmet ’Digitalni svet’. Treba da uložimo novca i energije i ljubavi u obrazovanje naših najmlađih. Kada mi prvacima damo vetar u leđa, oni će trčati brže i sve ostalo će dolaziti lakše na svoje mesto. Kroz ceo mandat trudili smo se da uvedemo red u Državnoj upravi”, kazala je Brnabić.

Poseta školi „Ljubica Radosavljević Nada” u Zaječaru

U Zaječaru su danas prezentovane dve elektronske usluge, koje će olakšati roditeljima upis dece u vrtiće i prvi razred osnovne škole.

Mihailo Jovanović — direktor Kancelarije za IT i eUpravu

„Prisustvovali smo prezentaciji dve elektronske usluge koje na najbolji način pokazuju to šta je Vlada Republike Srbije uradila na transformaciji Javne uprave i na digitalizaciji sistema. Jedna je priprema za upis u vrtiće – eVrtić, a druga je priprema za upis dece u osnovnu školu – eUpis. Obe usluge su u potpunosti dostupne roditeljima putem kompjutera ili mobilnih telefona. Prva usluga omogućava roditeljima da gde god se nađu u svetu, mogu da upišu dete u vrtić putem interneta. Podaci iz matičnih knjiga, prebivališta i podaci iz obaveznog socijalnog osiguranja su automatski dostupni onima koji obrađuju te podatke. Roditelji ne moraju da idu od šaltera do šaltera i da prikupljaju papirne dokumente. Na taj način transforimišemo Javnu upravu u efikasan servis građana. Ove godine usluga eVrtić funkcioniše u celoj Srbiji, prvo je bilo samo u Beogradu, onda u 17 gradova i opština. Već sada možemo da kažemo da je skoro 55 hiljada roditelja upisalo svoju decu na ovaj način. Tokom pandemije korona virusa, pokrenuli smo i eUpis u osnovne škole, kada su roditelji imali priliku da testiraju ovu uslugu, a onda smo nakon vanrednog stanja i pustili u funkciju ovu uslugu. Kod ove usluge, roditelji putem interneta mogu da zakažu termin u željenoj osnovnoj školi i da dođu samo jednom sa svojim detetom kako bi obavili testiranje sa psihologom i pedagogom. Četiri dokumenta koja su ranije morala da se nose u vidu papira, sada su dostupna elektronski, a to je: izvod iz Matične knjige rođenih, prebivalište, lekarsko uverenje i potvrda da je završen predškolski program. Ove godine očekujemo da oko 75 hiljada roditelja na ovaj način izvrši upis u prvi razred osnovne škole. Došli smo do podatka da smo za dve godine omogućili upis za 240 hiljada dece i da smo omogućili za dve godine milion elektronskih razmena podataka po službenoj dužnosti”, poručio je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Poseta školi „Ljubica Radosavljević Nada” u Zaječaru

Gradonačelnik Zaječar Boško Ničić najavio je da će uskoro razgovarati i sa predsednikom Vučićem, kako bi se planovi za Zaječar što pre realizovali.

Poseta školi „Ljubica Radosavljević Nada” u Zaječaru

„Ovih dana ćemo i premijerka i ja imati razgovor i sa predsednikom. Na dobrom smo putu da obećanja od juna meseca prošle godine, ove godine realizujemo, da se privreda razvije. Znate da su predstavnici ’Aptiva’ već dolazili i obavili razgovore sa ljudima. Treba da budemo ono što smo već bili, a to je da Zaječar bude lider istočne Srbije. Imao sam tu slobodu da premijerki Brnabić ukažem na neke radove koji su stali, a to je između ostalog i rekonstrukcija ulice Ivana Milutinovića, ulica Pavla Ilića i Save Kovačevića, a da onda nastavimo rekonstrukciju putne infrastrukture prema Vržogrnačkoj rampi. Nadam se da ćemo do jeseni završiti prvu fazu i započeti drugu fazu, a treću fazu realizovati u planu koji se zove ’Srbija 2020–2025’. Bitno je da se radi i da pokrpimo sve rupe u kakvim je Zaječar bio”, kaže Ničić.

Možda će Vas zanimati

Republika Srbija: Statistički podaci o virusu COVID-19

U Srbiji 82 novoobolelih od korona virusa, preminule još dve osobe

U Republici Srbiji je do 15:00 časova 17. septembra 2020. godine registrovano ukupno 32.695 potvrđenih …

Sednica Skupštine grada Zaječara

39. sednica Skupštine grada Zaječara 18. septembra

U petak, 18. septembra 2020. godine u sali Doma kulture u Kotlujevcu biće održana 39. …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica