Timočka Timočka
Početna / Vesti / Članovi zaječarskog „Dečijeg centra” jedini predstavnici Srbije na Međunarodnoj konferenciji u Briselu
„Dečiji centar” Zaječar — Učešće na Međunarodnoj konferenciji „Erazmus+” — Pres-konferencija

Članovi zaječarskog „Dečijeg centra” jedini predstavnici Srbije na Međunarodnoj konferenciji u Briselu

Mateja Vrška i Nikola Trajković, članovi „Dečijeg centra” u Zaječaru, učestvovaće na Međunarodnoj konferenciji „Future Erasmus and European Solidarity Corps Stakeholder Event”. Konferencija će biti održana od 28. do 29. januara 2020. u Briselu.

Oni će predstaviti rezultate projekta „Mladi protiv korupcije” na kome su radili pre dve godine.

Mateja Vrška — član „Dečijeg centra” Zaječar

„Pre dve godine, preko ’Erazmus’ Fondacije ’Tempus’, uradili smo projekat koji se ticao korupcije, zvao se ’Mladi protiv korupcije’. Projekat je imao za cilj da osvesti mlade o problemu korupcije, da ih upozna sa osnovnim terminima korupcije, kao i sa preventivnim sredstvima koje država može da koristi u borbi protiv korupcije. U okviru toga, mi smo organizovali kamp u Donjem Milanovcu. Tu su bili članovi ’Dečijeg centra’, a to smo uradili u saradnji sa Hrvatima iz Organizacije ’Status E’. Na tom kampu, koji je trajao devet dana, snimili smo i nekoliko video klipova, koji je trebao da predstavi situaciju, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj po pitanju korupcije. Projekat je dobio dobre ocene. Na svakih sedam godina organizuje se okupljanje svih učesnika, koji su radili na raznim ’Erazmus’ projektima. Iz Srbije smo mi jedini predstavnici. Učešće na toj konferenciji ima za cilj da nas edukuje, kako bi to pomoglo u daljem pisanju projekata”, kaže Mateja Vrška.

Iz zaječarskog „Dečijeg centra” su ponosni što će njihovi članovi učestvovati na ovakvoj konferenciji.

Selena Ristić Vitomirović — predsednica „Dečijeg centra” Zaječar

„Mi smo jako ponosni što su oni jedini predstavnici iz Srbije, uz Petra Kecmana, kordinatora programa Fondacije ’Tempus’. Mi smo u proceni projekata ’Erazmus+’ zauzeli visoko drugo mesto, od šest projekata koji su prošli”, poručila je Selena Ristić Vitomirović, predsednica „Dečijeg centra” u Zaječaru.

Zaječarski „Dečiji centar” nekoliko meseci radi i na projektu koji se bavi temom održivog razvoja i njegovog značaja za mlade.

Nikola Trajković — član „Dečijeg centra” Zaječar

„Krajem prošle godine konkurisali smo za projekat koji ima temu održiv razvoj i njegov značaj za mlade. Taj projekat povezuje više tema, između ostalog, bavi se i temom rodne ravnopravnosti. Radimo to zajedno sa organizacijom ’Ženski lobi’ iz Makedonije. Projekat će se realizovati od 22. do 31. jula. Bićemo smešteni na Staroj planini. Krajnji rezultat projekta biće kratki dokumentarni film o građanskom aktivizmu, odnosno aktivizmu meštana Rakite, šta ih je pokrenulo na celu priču. Projekat je namenjen mladima od 15 do 20 godina, a okupiće 40 mladih ljudi iz Zaječara i Skoplja”, rekao je Nikola Trajković.

„Za našu organizaciju je ovo jako važno, jer naše učešće i vidljivost kroz ’Erazmus’ programe nije samo vezano za Srbiju, nego za čitav region”, dodala je Selena Ristić Vitomirović.

U ovoj godini, „Dečiji centar” očekuju mnogi projekti. Na projekat „Ženski potpis”, koji je rađen protekle dve godine, sada se nadovezuje novi projekt „Srp, čekić i štikla”.

„Projekat je vezan za temu održivog razvoja i rodne ravnopravnosti i započet je oktobra 2019. godine studijskim putovanjem u Novom Pazaru. To smo radili zajedno sa devojkama iz Prizrena, Novog Pazara i Zaječara. Misija ’Dečijeg centra’ je da što više učini vidljivim problem devojaka i žena, pa je ’Srp, čekić i štikla’ priča o tranziciji i vremenu koje obuhvata život naših baka, majki i sadašnjih tinejdžerki. Osnovni cilj projekta je da se ustanovi da li je sloboda nekada bila veća ili je to vidljivije sada i koliko je sloboda po pitanju rodne ravnopravnosti i mogućnosti zaposlenja danas više ostvariva. Prikupljaćemo priče baka, majki i devojaka. Nakon toga ćemo priče iskoristiti za scenario, a onda uraditi predstavu koja će biti odigrana u Zaječaru i još nekim gradovima u Timočkoj Krajini. Svako igranje predstave pratiće izložba fotografija od kojih ćemo kasnije napraviti film”, istakla je Ristić Vitomirović.

U saradnji sa Balkanskom mrežom za lokalnu demokratiju iz Skoplja, tokom 2020. godine, realizovaće se i projekat na temu „Kulture sećanja”. Radi se o priči o kulturnom nasleđu Skoplja, Prizrena i Zaječara.

„’Centar za primenjenu istoriju’ sa deset gradova Srbije radi program pod nazivom ’Mapiranje mesta sećanja od 90-ih godina to danas’, a ’Dečiji centar’ iz Zaječara je uključen u to. Svaki od gradova u svojoj lokalnoj zajednici moraće da otkrije par tih sećanja, koja mogu biti i fizička, poput spomenika ili nevidljiva sećanja poput imena nekih institucija koje više ne postoje. Cilj je da bude ispričana priča o tome šta se desilo i zašto je to zaboravljeno”, kazao je Nikola Trajković.

Članovi zaječarskog „Dečijeg centra” poslednje dve nedelje dobili su pozive za učestvovanje u brojnim projektima u Krakovu u Poljskoj i u Kutini u Hrvatskoj. U Poljskoj će biti reči u projektima koji su vezani za čist vazduh i mlade, a drugi projekat odnosi se na osnaživanje mladih u domenu demokratije. U hrvatskom gradu Kutini biće reči u projektu za socijalnu inkluziju i muziku.

U okviru projekta „Mreža mladih protiv korupcije”, koji je „Dečiji centar” radio sa organizacijom „Svet reči” iz Velike Plane, u Zaječaru su održane radionice u Gimnaziji i Ekonomskoj školi. Takođe, 9. decembra 2019. godine, „Dečiji centar” je na Trgu oslobođenja u Zaječara organizovao performans na Dan borbe protiv korupcije.

Možda će Vas zanimati

Grad Zaječar: Statistički podaci o virusu COVID-19

Još jedan slučaj infekcije korona virusom u Zaječaru

U poslednja 72 sata broj pozitivnih na virus COVID-19 povećan je za jednog (1) inficiranog …

Električar na banderi

Radovi na mreži: Sutra bez struje potrošači u Krfskoj ulici u Zaječaru

Zbog radova na mreži sutra, 28. maja, bez napajanja električnom energijom ostaće potrošači u Krfskoj …

Komentari

avatar
  Pretplati se  
Obavesti o

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica