ВестиДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ: 21 година од НАТО бомбардовања Југославије

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ: 21 година од НАТО бомбардовања Југославије

Годишњица НАТО бомбардовања

Данас се навршава 21 година од почетка ваздушних напада НАТО-а на Савезну Републику Југославију (СРЈ).

Интервенција НАТО-а, касније окарактерисана као агресија, уследила је након неуспелих преговора у Рамбујеу и Паризу у фебруару и марту 1999. године.

Током преговора, Скупштина Србије донела је одлуку да не прихвати договор о присуству страних трупа на својој територији, након чега је тадашњи генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана издао наређење за почетак ваздушних напада.

На данашњи дан, 24. марта 1999. године, у 19:45 часова, огласиле су се прве сирене за опасност. Сада већ добро познат, заглушујући звук запарао је ваздух над Србијом. У Србији на више локација почели су напади ракетама и авијацијом, а Југославија је исте ноћи прогласила ратно стање.

Напади који су почели 24. марта трајали су 11 недеља, а још није утврђено колико људи је погинуло у њима.

У бомбардовању, које трајало 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе.

Бомбардовање је обустављено 10. јуна, када је потписан споразум о повлачењу југословенске војске и полиције са Косова и Метохије.

Ове године, годишњица бомбардовања затиче Србију у ванредном стању, због епидемије корона вируса.

НАТО агресија 1999. године у Србији је позната под називом „Милосрдни анђео”, иако је званичан назив ове операције „Савезничка сила”.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,400ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб