Данас је Међународни дан мачака

Мачка

У свету се данас обележава Међународни дан мачака, годишња манифестација коју је 2002. године установио Међународни фонд за добробит животиња (IFAW).

Тај дан, 8. август, установљен је како би се власници и љубитељи мачака охрабрили да једном годишње обележе и дан тих животиња, али и како би се грађани подстакли да додатно брину о њима.

Ове године обележавање Међународног дана мачака преузела је организација „International Cat Care”, основана 1958. године.

Светски дан мачака прилика је да: одвојите мало времена да се повежете са вашим крзненим пријатељима, обележите везу између људи и мачака, славите мачке, како због љубави према њима или само ради забаве и прилика да заговарате добробит и сигурност мачака локално али и широм света.

Организације за заштиту животиња на овај дан нуде грађанима да усвоје неку напуштену мачку из азила.

Љубитељи маца на овај дан обично на друштвеним мрежама размењују фотографије и видео записе својих драгих љубимаца.

Постоји и Међународни дан црне мачке, који се обележава 17. августа. Тај дан је установљен како би се „рехабилитовале“ црне мачке, жртве сујеверја. Тог дана се такође на усвајање нуде црне маце.

Неке земље су установиле и национални дан мачака. Тако је у САД тај дан 29. октобар, у неким европским земљама је то 17. фебруар, а у Русији 1. март. Јапан слави своје мачке 22. фебруара.

Мачка је међу омиљеним кућним љубимцима, појављује се у митологији и легендама, а у древном Египту се сматрала култном животињом.