Timočka Timočka
Početna / Vesti / Danas je Međunarodni dan mačaka
Mačka

Danas je Međunarodni dan mačaka

U svetu se danas obeležava Međunarodni dan mačaka, godišnja manifestacija koju je 2002. godine ustanovio Međunarodni fond za dobrobit životinja (IFAW).

Taj dan, 8. avgust, ustanovljen je kako bi se vlasnici i ljubitelji mačaka ohrabrili da jednom godišnje obeleže i dan tih životinja, ali i kako bi se građani podstakli da dodatno brinu o njima.

Ove godine obeležavanje Međunarodnog dana mačaka preuzela je organizacija „International Cat Care”, osnovana 1958. godine.

Svetski dan mačaka prilika je da: odvojite malo vremena da se povežete sa vašim krznenim prijateljima, obeležite vezu između ljudi i mačaka, slavite mačke, kako zbog ljubavi prema njima ili samo radi zabave i prilika da zagovarate dobrobit i sigurnost mačaka lokalno ali i širom sveta.

Organizacije za zaštitu životinja na ovaj dan nude građanima da usvoje neku napuštenu mačku iz azila.

Ljubitelji maca na ovaj dan obično na društvenim mrežama razmenjuju fotografije i video zapise svojih dragih ljubimaca.

Postoji i Međunarodni dan crne mačke, koji se obeležava 17. avgusta. Taj dan je ustanovljen kako bi se “rehabilitovale” crne mačke, žrtve sujeverja. Tog dana se takođe na usvajanje nude crne mace.

Neke zemlje su ustanovile i nacionalni dan mačaka. Tako je u SAD taj dan 29. oktobar, u nekim evropskim zemljama je to 17. februar, a u Rusiji 1. mart. Japan slavi svoje mačke 22. februara.

Mačka je među omiljenim kućnim ljubimcima, pojavljuje se u mitologiji i legendama, a u drevnom Egiptu se smatrala kultnom životinjom.

Možda će Vas zanimati

Muškarac šeta sa svojim psom

Najlepši način da poboljšate zdravlje srca: Nabavite psa

Za srce je dobro da imate psa — on vas podstiče da vreme provodite napolju, …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica