ВестиДанас је Светски дан заштите животиња: Волимо их и чувајмо сваки дан

Данас је Светски дан заштите животиња: Волимо их и чувајмо сваки дан

Светски дан животиња

Светски дан животиња обележава се од 1931. године сваког 4. октобра. Познат је и као Међународни дан заштите животиња и као Светски дан заштите животиња. Посвећен је правима животиња и очувању животињског биодиверзитета.

4. октобар је дан када цела планета обележава светски дан заштите животиња. Данас, као и сваки други дан је битно да подижемо свест, указујемо на проблеме и ширимо љубав ка нашим љубимцима и свим осталим било домаћим или дивљим животињама које с нама деле живот на овој планети.

Идеја за обележавање овог дана потекла је давне 1931. године у Фиренци, који се тада прослављао као дан св. Фрање Асишког, свеца заштитника животиња и животне средине.

Човек данас због својих потреба више него икад експлоатише животиње, угрожава њихова природна станишта и својим деловањем је директно заслужан за истребљење значајног броја врста.

На Светски дан животиња се сви подсећају да су животиње равноправни становници Земље, да имају једнако право на живот као и људи, као и да осећају бол, патњу, страх и стрес.

Циљ Светског дана животиња је да се побољша однос према животињским врстама широм света, као и да се пружи подршка појединцима, групама и организацијама које се старају о животињама.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,790ПратилацаЛајкуј
4,388ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб