ВестиДанас се прославља Свети Никола

Данас се прославља Свети Никола

Свети Никола (зимски)

Данас се прославља Свети Никола, најзаступљенија слава у Србији. Уобичајено је да се каже да „пола Србије слави Николу, а друга половина иде на славу“.

Српска православна црква слави Светог Николу Чудотворца, једног од највећих хришћанских светитеља, заштитника путника, морепловаца, рибара и сплавара.

Процењује се да скоро половина православаца у Србији слави Светог Николу, док друга половина, како се каже, иде у госте.

Свети Никола је храмовна и манастирска слава СПЦ. Посвећено му је више од 600 цркава.

Свети Никола је слава непроменљивог датума – 6. децембра по старом, односно 19. децембра по новом календару, на дан када је 343. године тај светитељ преминуо.

Слави се и 22. маја, у знак сећања на дан када су његове мошти 1096. године пренете из Мира у Ликији у тада православни Бари, у Италији, и положене у цркву светог Јована Претече, која је убрзо постала стециште ходочасника. Три године потом грађани Барија подигли су велелепну цркву том свецу.

Свети Никола, архиепископ мирликијски, слави се у целом хришћанском свету. Празнује се као дечји празник у земљама западне Европе, јер тада деца, ако су била послушна, добијају поклоне. Заштитник је града Амстердама.

Свети Никола је рођен у граду Патара у области Ликија у Малој Азији, од родитеља Теофана и Ноне, у време римског цара Валеријана. Још као дете Никола је показивао необичне душевне дарове. Када је одрастао и изучио школе, желео је да ступи у свештенички чин, па га је његов стриц, архиепископ, „произвео“ за свештеника града Мира.

Свој духовни живот почео је у манастиру Нови Сион, где се и замонашио. После смрти родитеља, сву наслеђену имовину разделио је сиромашнима.

Према предању, вођен чудесним гласом кренуо је у народ да шири веру, правду и милосрђе и већ је својом појавом доносио утеху, мир и добру вољу.

Свети Никола пада у време великог божићног поста, па верници припремају искључиво рибу и другу посну храну.

Обичај је да се уочи Светог Николе, у време празничног бденија, све лађе зауставе и баце сидра. Уочи празника често заустављају лађе док се морнари помоле светитељу и онда настављају пут. Припремају топове за паљбу одајући почаст своме заштитнику.

Према веровању, Свети Никола могао је да излечи сваку бољку. Сматра се и да је Свети Никола повратио вид Стефану Дечанском.

На Светог Николу, не ваља радити било какве кућне послове, а никако не ваља прати веш, чистити кућу.

На Никољдан обичај је да се сади пшеница, како би израсла до Божића.

Према предању, на Светог Николу ваља даривати децу. У народу се верује да Свети Никола, ноћ уочи празника, обилази добру децу и дели поклоне.

Традиционално, на југу Србије на овај дан праве се шарени колачи у облику птице.

Постоји веровање у народу да ће ономе ко данас опрости дуг следећа година бити богата и плодна и да данас не треба никога подсећати на дуг, нити му додатно отежавати положај због тога што је дужник.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,790ПратилацаЛајкуј
4,387ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб