ВестиЕлаборат о постепеном/фазном пријему уписане деце у ПУ „Ђулићи” Зајечар

Елаборат о постепеном/фазном пријему уписане деце у ПУ „Ђулићи” Зајечар

Штаб за ванредне ситуације града Зајечара: Елаборат о постепеном/фазном пријему уписане деце у ПУ „Ђулићи” Зајечар

Дописом Министарства просвете, науке и технолошког развоја Предшколска установа „Ђулићи” Зајечар је у обавези да у сарадњи са оснивачем тј. надлежним органом локалне самоуправе и Штабом за ванредне ситуације града Зајечара донесе одлуку о отварању односно затварању објекта предшколске установе (прекиду васпитно-образовног рада), као и о повећању, односно смањењу броја деце у објекту/васпитној групи на основу сагледавања укупне епидемиолошке, привредне и друштвене ситуације у конкретној локалној заједници и других чинилаца (просторних, кадровских и материјално-техничких могућности установе).

Према препорукама Министарства просвете, науке и технолошког развоја могуће је вршити пријем уписане деце чији родитељи нису у могућности да обезбеде потврде послодавца.

– Додитељима као обавеза остаје да доставе потврду педијатра да је дете здраво и уредно вакцинисано

– Обавеза да најаве поновни долазак два дана раније ради правовременог планирања организације рада у Установи.

  1. Предлог ПУ „Ђулићи“ Зајечар и преглед могућности пријема деце
  2. Датум почетка друге фазе пријема деце

Предлог ПУ „Ђулићи” Зајечар је да се са наредном фазом пријема уписане деце у започне почев од 03.06.2020. године.

2.2. Критеријуми и услови који морају бити испуњени

Критеријуми који су узети у обзир у процени броја деце су просторне, кадровске и материјално-техничке могућности Установе, а све у циљу поштовања свих прописаних мера превенције, заштите и сузбијања ширења епидемије вируса COVID-19.

Критеријум – просторно – техничке могућности

Број деце у васпитним групама одређен је у складу са Инструкцијама Министарства просвете, науке и технолошког развоја бр. 610-00-00317/2020-01 од 05.05.2020. године и Министарства здравља бр. 530-01-45/2020-10 од 05.05.2020. године у вези са поступањем предшколских установа поводом отварања објеката за пријем уписане деце у време трајања епидемије вируса COVID-19, којима је прописано да физичка дистанца између деце буде 2м приликом игре, оброка и спавања,а такође узевши у обзир површину радне собе.

Санитарно – хигијенски услови који морају бити испуњени

2.2.2.1. Поступање запослених поводом отварања објеката за пријем уписане деце у време трајања епидемије вируса COVID-19

– Спровести прање, чишћење и дезинфекцију простора, прибора и опреме, као и проветравање простора и након тога, то радити свакодневно.

– На улазу у објекте свакодневно постављати дезо баријеру – сунђер или крпу добро натопљену дезинфекционим средством,као и дозер са средством за дезинфекцију руку на бази 70% алкохола.

– Обезбедити обележена места за хигијенско одлагање одпада у вртићу (употребљених маски и друго). Отпад одлагати у кесе смештене у канти са педалом, за ножно отварање или отворене како би се избегло додиривање површине канти. Кесе за отпадом завезати пре бацања у контејнер и даље третиратим у складу са процедуром за управљање уз прописане мере заштите.

– Сви запослени треба да прате своје здравствено стање и да у случају појаве било каквих тегоба/симптома који могу да указују на респираторну инфекцију, односно COVID-19 (повишена телесна температура, кашаљ, краткоћа даха, отежано дисање, губитак чула укуса и мириса) одмах предузму мере изолације од деце у групи и других запослених, јаве се надређеном и удаље се са посла, потом се јаве изабраном лекару у Дому здравља по процедури која важи за све грађане са сумњом на COVID-19 и да до потврде да су здрави не долазе на посао.

– Потребно је да сви запослени у предшколској установи смање учесталост својих социјалних контаката у свакодневним активностима, како би могућност заразе новим корона вирусом била сведена на минимум. Потребно је да при планирању организације рада, директор установе води рачуна о запосленима са хроничним болестима у прављењу распореда ангажовања запослених у првој фази отварања објеката предшколских установа.

– Свакодневно ујутру, пре уласка деце у собу обавезно је проветравање свих просторија у објекту предшколске установе. Континуирано проветравати простор током боравка деце у васпитној групи. Детаљно чишћење и дезинфекција простора, прибора и опреме, као и проветравање спроводи се након одласка деце. Средства за дезинфекцију примењивати у складу са упутством произвођача. Обезбедити чешћу дезинфекцију тоалета.

– Деца теже контакту, блискости, заједничкој игри, због чега је усвајање правила физичког дистанцирања и придржавање истог тешко изводљиво. Зато је потребно децу по потреби подсећати и упућивати да одржавају физички размак уз објашњења која су им прихватљива зависно од њиховог узраста. Истовремено, ригорозна примена правила физичког дистанцирања није ни могућа, ни замислива у животу и раду вртића – физички размак као и појачану личну хигијену деце неопходно је подстицати имајући у виду да ће неминовно долазити до одређених одступања – полазећи од узрасних специфичности детета, особености игре и учења деце у раном детињству и природе делатности предшколског васпитања и образовања.

– Као и до сада, теме из домена бриге о здрављу, са осећањем мере, приближити и понудити деци кроз игру, планиране ситуације учења, животно-практичне ситуације (рутине, ритуале).

– Не мешати децу и васпитаче из различитих васпитних група у истом простору. Боравак деце организовати тако да се међусобни контакт различитих васпитних група максимално избегне, као и њихови сусрети у ходницима, трпезаријама, двориштима, салама, тоалетима током дневних рутина.

– Препоручује се организовање боравка и играња деце у дворишту, кад год и где је то могуће, али тако да при томе не долази до мешања деце различитих васпитних група.

– Не користити играчке које се не могу прати и дезинфиковати (на пример плишане играчке). Уклонити тепихе, остале предмете и украсе који се тешко перу, чисте и дезинфикују. Не мешати играчке између васпитних група и деце пре него што се оперу и дезинфикују. Одредити место за одлагање прљавих играчака.

– За дневни одмор деце поставити кревете по принципу „ноге-глава“ тако да удаљеност између деце буде два метра у сваком правцу. За свако дете обележити постељину и водити рачуна да свако дете спава у свом кревету.

– При свакој сумњи на постојање симптома респираторне инфекције код детета, медицинска сестра издваја дете у за то намењену просторију и позива родитеље; У случају да медицинска сестра није у објекту у тренутку када васпитач примети симптоме код детета, поступити у складу са протоколом и правилима установљеним у установи.

– До доласка родитеља, дете мора бити под сталним надзором. У соби за изолацију медицинска сестра или други одрасли, обавезно користи рукавице и маску, тако да маска прекрива уста и нос. Дете смирити, контролисати телесну температуру, раскомотити, напајати топлим напицима и спроводити адекватну негу до доласка родитеља или лекарске екипе. Након одласка детета обавестити управу и надлежни институт/Завод за јавно здравље, просторију очистити и дезинфиковати, обавезно променити маску и радну униформу.

– Физички размак од 2 метра спровести у затвореном простору установе где се обављају административни послови, као и између других запослених и деце.

– Сво особље предшколске установе (директор, руководиоци објеката, васпитни кадар, стручни сарадници и сарадници, медицинске сестре на пословима превентивне здравствене заштите, особље на одржавању хигијене, кухињско особље, техничка служба) морају да носе маске, тако да маска прекрива уста и нос, као и да редовно спроводе мере личне хигијене, посебно прања руку сапуном и водом у трајању од најмање 20 секунди или средством на бази 70% алкохола. Не додиривати лице, посебно уста, нос и очи пре прања или дезинфекције руку.

– Сви који улазе у просторије које користе деца, морају да носе униформе и користе обућу која је намењена за ношење само у предшколској установи. Униформе прати на температури 60–90 °C коришћењем уобичајених детерџената за рубље бар два пута недељно, а обућу дезинфиковати свакодневно, посебно пре почетка рада, употребом 70% алкохола користећи ручне прскалице или боце са распршивачем.

– Сви запослени обавезно морају да одмах по уласку у објекат предшколске установе дезинфикују сопствене мобилне телефоне. Личне ствари, торбе се одлажу у гардеробни део и не уносе у простор васпитне групе. Редовно одржавање простора објекта укључује прање и дезинфиковање подова, врата, столова, столица, квака, прекидача за светло, ручки ормарића, славина, објеката за играње у дворишту, играчака, и других површина које користи већи број лица, најмање два пута дневно, по потреби и чешће. При коришћењу дезинфекционих средстава водити рачуна о правилној примени према упутству произвођача по питању намене, концентрације, начина примене и неопходног контактног времена.

– Прибор и средства за чишћење и дезинфекцију се морају држати ван домашаја деце и не смеју се примењивати у непосредној близини деце, како би се избегло евентуално удисање испарења.

– Чишћење се спроводи када су деца у дворишту или након одласка деце.

– Просторије редовно проветравати уз омогућавање континуираног протока ваздуха. Не користити вештачку вентилацију.

– Потребно је спровести појачане хигијенске мере приликом прања, умивања, пресвлачења и држања деце у наручју. Приликом мењања пелена строго поштовати процедуру хигијене руку (прање руку сапуном и водом у трајању од најмање 20 секунди или користити средство на бази 70 % алкохола) пре и након замене и одлагања пелена.

– Обавезан је надзор васпитача током прања руку деце сапуном и водом у трајању од најмање 20 секунди. Посебно је битно прати руке пре и после јела, после тоалета, после играња и боравка у природи.

– Потребно је да свако дете има своју постељину, а постељину и друге тканине прати машински на температури од 60-90 °C користећи уобичајен детерџент за рубље, најмање два пута недељно.

2.2.2.2. Мере заштите деце ради спречавања ширења корона вируса

У циљу превенције ширења корона вируса у вртићима појачан је хигијенски надзор уз примену мера социјалног дистанцирања и мера дезинфекције као кључних у спровођењу мера заштите:

  • Пријем детета у вртић се врши само уз потврду надлежног педијатра да је дете здраво и уредно вакцинисано.
  • Децу са симптомима болести – респираторне, цревне инфекције, повишена температура и слично или са сумњом на почетак болести (умор, губитак апетита) не доводити у вртић.
  • Пре доласка у вртић родитељ има обавезу да детету и себи измери температуру и да у случају повишене температуре не доводи дете у вртић и о томе обавести васпитача.
  • Спроводи се строга тријажа деце при пријему у вртић.
  • Прати се здравствено стање и понашање детета у васпитној групи, правовремено се реагује у случају појаве симптома вируса – издваја се дете у собу за изолацију, позивају се родитељи и упућују лекару у најкраћем временском периоду.
  • Прати се константно број присутне деце и проверава се свакодневно разлог одсуства долазеће деце – позивају се телефонским путем родитељи долазеће деце ради добијања информација о разлогу одсуства детета из вртића и води се прописана документација.
  • Појачан је надзор над личном хигијеном деце. Свакодневно се врши контрола прања руку деце топлом водом и течним сапуном, руке се дезинфикују.
  • Кроз здравствено васпитни рад указује се деци на значај дезинфекције руку на самом улазу у вртић, прање руку ујутру после уласка детета у васпитну групу, након коришћења тоалета, пре и после оброка, уласка у васпитну групу након боравка напољу.
  • Указује се деци на значај стављања руке на уста приликом кашљања и кијања.
  • Рано ујутру запослени у вртићу проветравају све просторије пре уласка деце, отварање прозора и терасних врата обавезно је након доручка, у време боравка деце на отвореном, пре и после поподневног одмора као и после ручка.
  • Васпитачи, медицинске сестре-васпитачи изводе децу на пет минута како би проветрили собе.
  • Обавезан је и боравак деце на отвореном простору двориште вртића, тераса… За време одсуства деце из просторија потребно их је додатно проветрити.
  • Деца за столовима седе на удаљености од 2 метра.
  • У току дневног одмора / спавања деца су на креветима поцизионирана по принципу „ноге-глава“ уз препоручену раздаљину од 2 метра.
  • Обезбеђени су појединачни кревети и постељина за свако дете и строго се води рачуна да се не мешају.
  • Појачан је надзор над хигијеном у радним собама у којима бораве деца – спроводе се мере опште хигијене уз обавезну дезинфекцију свих просторија све коришћене површине: радне столове, пултове, полице, кутиће, кваке на вратима свих просторија, славине, водокотлиће, подове и слично… посуђе, прибор у кухињама… редовно се чисте, перу водом и детерџентом, и дезинфикују хлорним препаратом према упутству произвођача.
  • Појачано је чишћење, прање и дезинфекција санитарних чворова, прање и дезинфекција ноша, креветића, пулта у јасленим групама, играчака, промена постељног рубља два пута недељно, по потреби и чешће, хигијенско одлагање прљавих пелена, редовно пражњење корпи за отпатке.
  • Посебна пажња се обраћа на лончиће, флашице из којих деца пију воду – свако дете користи свој лончић и флашицу.

2.2.3. У васпитним групама у којима је предвиђен дневни одмор као додатни критеријум узето је у обзир да удаљеност између деце и растојање кревета буде на прописаној физичкој удаљености од 2 метра у сваком правцу, а према Инструкцијама у вези са поступањем предшколских установа поводом отварања објеката за пријем уписане деце у време трајања епидемије вируса COVID-19.

Проценат броја деце који може да буде примљен у другој фази по вртићима

Вртић „Ђурђевак”

Адреса: Насеље Краљевица бб, Зајечар.

Датум од кога се одлука примењује: 03.06.2020. године.

  • за децу узраста 1–2 године број присутне деце не сме да буде већи од 40% од броја уписане деце у тој васпитној групи (6-оро деце);
  • за децу узраста 2–3 године број присутне деце не сме да буде већи од 30% од броја уписане деце у тој васпитној групи (8-оро деце);
  • за децу узраста 3–4 године број присутне деце не сме да буде већи од 30% од броја уписане деце у тој васпитној групи (8-оро деце);
  • за децу узраста 4–5 година број присутне деце не сме да буде већи од 40% од броја уписане деце у тој васпитној групи (10-оро деце);
  • за децу узраста 3–5,5 година број присутне деце не сме да буде већи од 30% од броја уписане деце у тој васпитној групи (7-оро деце);
  • за децу узраста 5–6 година број присутне деце не сме да буде већи од 30% од броја уписане деце у тој васпитној групи (10-оро деце);
  • за децу узраста од 5,5 година до поласка у школу број присутне деце не сме да буде већи од 50% од уписане деце у свакој васпитној групи (две групе по 12-оро деце).

Укупан број деце који Установа може примити у другој фази: 73.

Укупан број уписане деце: 202.

Вртић „Маслачак”

Адреса: Кључ III, Зајечар.

Датум од кога се одлука примењује: 03.06.2020. године.

  • за децу узраста 1–2 године број присутне деце не сме да буде већи од 50% од броја уписане деце у тој васпитној групи (7-оро деце);
  • за децу узраста 2–3 године број присутне деце не сме да буде већи од 40% од броја уписане деце у тој васпитној групи (7-оро деце);
  • за децу узраста 3–4 године број присутне деце не сме да буде већи од 32% од броја уписане деце у тој васпитној групи (8-оро деце);
  • за децу узраста 4–5 године број присутне деце не сме да буде већи од 35% од броја уписане деце у тој васпитној групи (10-оро деце);
  • за децу узраста 5–6 година број присутне деце не сме да буде већи од 35% од уписане деце у тој васпитној групи (10-оро деце);
  • за децу узраста од 5,5 година до поласка у школу број присутне деце не сме да буде већи од 45% од уписане деце у свакој васпитној групи (20-оро деце подељених у две васпитне групе).

Укупан број деце који Установа може примити у другој фази: 73.

Укупан број уписане деце: 160.

Вртић „Здравац”

Адреса: Костадина Косте Чауша бр. 4, Зајечар.

Датум од кога се одлука примењује: 03.06.2020. године

  • за децу узраста 1–2 године број присутне деце не сме да буде већи од 30% од броја уписане деце у тој васпитној групи (5-оро деце);
  • за децу узраста 2–3 године број присутне деце не сме да буде већи од 20% од броја уписане деце у тој васпитној групи (5-оро деце);
  • за децу узраста 3–4 године број присутне деце не сме да буде већи од 32% од броја уписане деце у тој васпитној групи (9-оро деце);
  • за децу узраста 4–5 године број присутне деце не сме да буде већи од 30% од броја уписане деце у тој васпитној групи (6-оро деце);
  • за децу узраста 5–6 године број присутне деце не сме да буде већи од 35% од броја уписане деце у свакој васпитној групи (18-оро деце распоређених у две васпитне групе);
  • за децу узраста од 5,5 година до поласка у школу број присутне деце не сме да буде већи од 30% од уписане деце у свакој васпитној групи (15-оро деце распоређених у две васпитне групе).

Укупан број деце који Установа може примити у другој фази: 58.

Укупан број уписане деце: 186.

Вртић „Свитац”

Адреса: Насеље Попова Плажа бб, Зајечар.

Датум од кога се одлука примењује: 03.06.2020. године.

  • за децу узраста 1–3 године број присутне деце не сме да буде већи од 50% од броја уписане деце у свакој васпитној групи (22-оро деце распоређених у три васпитне групе);
  • за групе које обухватају децу узраста од 3 године до поласка у школу број присутне деце не сме да буде већи од 50% од уписане деце у свакој васпитној групи (97-оро деце распоређених у 8 васпитних група).

Укупан број деце који Установа може примити у другој фази: 119.

Укупан број уписане деце: 242.

Вртић „Љиљан”

Адреса: Омладинска бб, Зајечар.

Датум од кога се одлука примењује: 03.06.2020. године.

  • за децу узраста 1–2 године број присутне деце не сме да буде већи од 50% од броја уписане деце у тој васпитној групи (5-оро деце);
  • за децу узраста 2–3 године број присутне деце не сме да буде већи од 40% од броја уписане деце у тој васпитној групи (8-оро деце);
  • за децу узраста 3–4 године број присутне деце не сме да буде већи од 32% од броја уписане деце у тој васпитној групи (8-оро деце);
  • за децу узраста 4–5 године број присутне деце не сме да буде већи од 30% од броја уписане деце у тој васпитној групи (9-оро деце);
  • за децу узраста 5–6 године број присутне деце не сме да буде већи од 30% од броја уписане деце у тој васпитној групи (9-оро деце);
  • за децу узраста 5,5 година до поласка у школу број присутне деце не сме да буде већи од 50% од уписане деце у тој васпитној групи (9-оро деце).

Укупан број деце који Установа може примити у другој фази: 48.

Укупан број уписане деце: 135.

Вртић „Пламенак”

Адреса: Зајечарска 2, Грљан.

Датум од кога се одлука примењује: 03.06.2020. године.

Вртић „Пламенак” у првој фази није радио. У складу са исказаним потребама породица неопходно је да почне са радом почев од 03.06.2020. године Вртић „Пламенак” Зајечарска 2, Грљан, односно након извршене дезинфекције наведеног објекта.

  • за децу узраста 1–3 године број присутне деце не сме да буде већи од 50% од броја уписане деце у тој васпитној групи (5-оро деце);
  • за децу узраста 3–5 година број присутне деце не сме да буде већи од 30% од броја уписане деце у тој васпитној групи (7-оро деце);
  • за децу узраста од 5 година до поласка у школу година број присутне деце не сме да буде већи од 50% од уписане деце у тој васпитној групи (9-оро деце).

Укупан број деце који Установа може примити у другој фази: 21.

Укупан број уписане деце: 51.

Играоница „Изворчић”

Адреса: Велики Извор.

Родитељи деце уписане у објекту „Изворчић” у Великом Извору за сада немају потребе за коришћењем услуга ПУ „Ђулићи” Зајечар.

Напомена:

ПОТПУНА НОРМАЛИЗАЦИЈА РАДА УСТАНОВЕ

Пријем све уписане деце, односно отварање Установе до постизања потпуног капацитета Установа може разматрати тек након ублажавања мера:

  • мера које се односе на пријем и издавање деце односно меру контролисаног уласка родитеља како се не би стварала гужва и како би се обезбедила препоручена дистанца од 2 метра између родитеља и деце;
  • физичке дистанце од 2 метра међу децом приликом спавања, обедовања и игре у затвореном простору;
  • мешање група деце различитог узраста.

Елаборат је сачињен у сарадњи директора и Тима за превентивну здравствену заштиту и главних васпитача Установе.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб