ВестиИнвестиција вредна 20 милиона евра: Британци отварају фабрику у Зајечару, запошљавају 2.000...

Инвестиција вредна 20 милиона евра: Британци отварају фабрику у Зајечару, запошљавају 2.000 људи

Компанија „Аптив” — Отварање фабрике у Зајечару
Фото: Google Maps / Printscreen

Преговори око отварања фабрика „Аптива” у Зајечару трајали су готово годину дана.

Влада Србије и британска компанија „Аптив” потписали су меморандум о разумевању који подразумева отварање фабрике те фирме у Зајечару, у којој ће посао добити око 2.000 радника.

Преговори око отварања фабрика „Аптива” у Зајечару трајали су готово годину дана. На крају се све, ипак, окончало потписивањем меморандума о разумевању, док се очекује да се, већ почетком наредне године, почне са радовима на отварању фабрике, која представља „гринфилд инвестицију“, јер се гради од темеља до врха.

Тако ће, након Лесковца и Новог Сада, где већ имају фабрике, британска компанија „Аптив”, која се бави производњом електричне и електронске опреме за возила, отворити још једну фирму у Србији, а у изградњу тог погона, по досадашњим информацијама, инвестираће близу 20 милиона евра.

Британска компанија би, како се незванично сазнаје, у Зајечару требало да отвори погон од 40.000 квадрата. Ту би, с обзиром на природу посла, морали бити упослени претежно радници техничке струке.

„Аптив” је, најпре, преговарао да нова фабрика буде на самом улазу у Зајечар из правца Бора, недалеко од фабрике „Горење”, али су, након детаљне анализе, одлучили да фирму од темеља подигну у индустријској зони на „Звезданском путу“.

Будући да град на Тимоку, у коме је на националној служби за запошљавање регистровано око шест хиљада незапослених, нема довољан број квалификованих радника, разматра се могућност да се у тој фабрици запосле одговарајући кадрови из свих градова и општина у Тимочкој Крајини, због чега ће бити неопходно доквалификовати радну снагу за потребе „Аптива”.

„Аптив” је, иначе, у Лесковцу отворио погон, вредан скоро 30 милиона евра, у коме тренутно ради око 300, али се очекује да до 2020. године овде радни ангажман добије око две хиљаде радника. Ова британска фирма, чије је седиште у ирском Даблину, послује у 45 земаља света и запошљава 147.000 радника.

Александар Вучић, председник Србије, летос је у оквиру акције „Будућност Србије”, најавио да Влада Србије води интензивне преговоре са једном великом компанијом о отварању фабрике у Зајечару, у којој ће посао добити 2.100 радника. Он тада није желео да помиње име те фирме, јер су преговори били у току, али сада се зна да је мислио на „Аптив”.

 

Извор: novosti.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб