Timočka Timočka
Početna / Vesti / Investicija vredna 20 miliona evra: Britanci otvaraju fabriku u Zaječaru, zapošljavaju 2.000 ljudi
Kompanija „Aptiv” — Otvaranje fabrike u Zaječaru
Foto: Google Maps / Printscreen

Investicija vredna 20 miliona evra: Britanci otvaraju fabriku u Zaječaru, zapošljavaju 2.000 ljudi

Pregovori oko otvaranja fabrika „Aptiva” u Zaječaru trajali su gotovo godinu dana.

Vlada Srbije i britanska kompanija „Aptiv” potpisali su memorandum o razumevanju koji podrazumeva otvaranje fabrike te firme u Zaječaru, u kojoj će posao dobiti oko 2.000 radnika.

Pregovori oko otvaranja fabrika „Aptiva” u Zaječaru trajali su gotovo godinu dana. Na kraju se sve, ipak, okončalo potpisivanjem memoranduma o razumevanju, dok se očekuje da se, već početkom naredne godine, počne sa radovima na otvaranju fabrike, koja predstavlja “grinfild investiciju”, jer se gradi od temelja do vrha.

Tako će, nakon Leskovca i Novog Sada, gde već imaju fabrike, britanska kompanija „Aptiv”, koja se bavi proizvodnjom električne i elektronske opreme za vozila, otvoriti još jednu firmu u Srbiji, a u izgradnju tog pogona, po dosadašnjim informacijama, investiraće blizu 20 miliona evra.

Britanska kompanija bi, kako se nezvanično saznaje, u Zaječaru trebalo da otvori pogon od 40.000 kvadrata. Tu bi, s obzirom na prirodu posla, morali biti uposleni pretežno radnici tehničke struke.

„Aptiv” je, najpre, pregovarao da nova fabrika bude na samom ulazu u Zaječar iz pravca Bora, nedaleko od fabrike „Gorenje”, ali su, nakon detaljne analize, odlučili da firmu od temelja podignu u industrijskoj zoni na “Zvezdanskom putu”.

Budući da grad na Timoku, u kome je na nacionalnoj službi za zapošljavanje registrovano oko šest hiljada nezaposlenih, nema dovoljan broj kvalifikovanih radnika, razmatra se mogućnost da se u toj fabrici zaposle odgovarajući kadrovi iz svih gradova i opština u Timočkoj Krajini, zbog čega će biti neophodno dokvalifikovati radnu snagu za potrebe „Aptiva”.

„Aptiv” je, inače, u Leskovcu otvorio pogon, vredan skoro 30 miliona evra, u kome trenutno radi oko 300, ali se očekuje da do 2020. godine ovde radni angažman dobije oko dve hiljade radnika. Ova britanska firma, čije je sedište u irskom Dablinu, posluje u 45 zemalja sveta i zapošljava 147.000 radnika.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, letos je u okviru akcije „Budućnost Srbije”, najavio da Vlada Srbije vodi intenzivne pregovore sa jednom velikom kompanijom o otvaranju fabrike u Zaječaru, u kojoj će posao dobiti 2.100 radnika. On tada nije želeo da pominje ime te firme, jer su pregovori bili u toku, ali sada se zna da je mislio na „Aptiv”.

 

Izvor:novosti.rs

Možda će Vas zanimati

Saobraćajna nezgoda u Zvezdanu

Saobraćajna nezgoda u Zvezdanu: Automobilom se “zakucali” u banderu

U zaječarskom naselju Zvezdan sinoć, oko 23:45, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su povređene …

Grad Zaječar: Statistički podaci o virusu COVID-19

Još jedan slučaj infekcije korona virusom u Zaječaru

U poslednja 72 sata broj pozitivnih na virus COVID-19 povećan je za jednog (1) inficiranog …

Komentari

avatar
  Pretplati se  
Obavesti o

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica