ВестиКако да ваш стари телефон употребите у аутомобилу

Како да ваш стари телефон употребите у аутомобилу

Аутомобил, мобилни телефон
Фото: Pixabay, илустрација

Уколико поседујете паметни телефон који више не користите, постоји пуно начина да му дате нову сврху, а једна од опција је и његова употреба у аутомобилу.

Паметни телефони имају јако пуно сензора који могу да прате и региструју локацију, температуру, звук, светлост и брзину којом се крећете. Они такође поседују камере, које су често одличног квалитета. Све ове функције могу бити јако корисне за возаче. На вама је само да обезбедите USB кабл за пуњење телефона, бесплатне софтвере и да будете домишљати, па ћете ваш стари смартфон моћи да искористите на више начина у аутомобилу.

Наравно, предуслов је да је уређај још увек функционалан. Ако то није случај, једино вам преостаје да посетите радње за откуп телефона, које ће вам понудити одређену своту новца за ваш стари апарат, чак и у случају да је неисправан.

Под претпоставком да ваш стари мобилни телефон још увек ради, у тексту који следи дајемо вам неколико идеја како га можете искористити у вашем аутомобилу.

Претворите телефон у аларм

Можда ћете пожелети да добијете упозорење у случају да неко уђе у ваше возило или га покрене без ваше дозволе. Уколико имате било који паметни телефон, потребно је само да инсталирате бесплатну апликацију Haven.

Овај програм користи уграђене сензоре у вашем старом мобилном телефону како би евидентирао различита дешавања. У подешавањима апликације одаберите опцију да се аларм активира при кретању и изаберите осетљивост која је неопходна за слање упозорења. Наравно, телефон – аларм мора бити повезан USB каблом на извор напајања или да батерија уређаја буде напуњена.

Оставите укључен телефон у вратима аутомобила или у некој од преграда где ће се уређај померити и активирати ако неко отвори врата и седне у ауто. Ово је сјајан начин да ваш аутомобил добије додатни безбедносни систем. Апликацију можете конфигурисати тако да аутоматски огласи аларм, пошаље СМС поруку на ваш број, или чак да направи фотографије након детекције померања уређаја.

Haven такође може да буде подешен да сигнализира на вашем новом апарату ако се деси нека провала. На пример, ако неко разбије прозор како би опљачкао ваше возило, сензор буке региструје звук, укључује аларм и шаље вам СМС поруку упозорења.

Жена држи мобилни телефон у аутомобилу
Фото: Pixabay, илустрација

Снимајте вашу вожњу

Сваки паметни телефон, па и ваш стари уређај, поседује бар једну камеру. Све што вам је потребно јесу софтвер и држач телефона – и ваш стари апарат можете очас посла претворити у камеру за снимање вожње.

Један од најпопуларнијих програма за ову сврху је Drive Recorder: A dash cam app. Препоручујемо вам да убаците брзу SD меморијску картицу коју ваш уређај подржава, како би сачувао записе. Затим поставите телефон у држач тако да се јасно на камери уређаја види оно што се дешава на путу испред вас. На крају, повежите апарат помоћу USB кабла са напајањем и покрените апликацију.

Ово је веома користан начин да употребите ваш стари мобилни телефон. Уколико дође до неких нежељених ситуација или не дај боже до саобраћајне незгоде, видео снимак вам може користити као доказни материјал при утврђивању кривице за незгоду.

Овде, међутим, треба напоменути да мобилни телефон није предвиђен за снимање дугих видео записа. Може се прегрејати, било да снимате непрестано или да возите по топлом и сунчаном дану када зраци сунца кроз ветробранско стакло зраче директно у телефон. Зато га користите искључиво током вожње.

Уколико приметите да се уређај ипак превише загрева, вероватно је толико стар да процесор у њему не може да издржи толики број информација. У том случају најбоља опција је да пробате да продате стари телефон. Довољно је да у претраживачу укуцате фразе попут: откуп телефона Београд, Нови Сад или Ниш и лако ћете пронаћи откупљиваче и договорити се са њима о процени вредности вашег уређаја.

Користите стари телефон како мултимедију

Велики број људи користи USB, прикључен на стерео систем у свом возилу. Када дође време да додате нове музичке нумере морате извадити флешку, прикључити је на лаптоп или рачунар, убацити нове песме и затим поново вратити у возило.

Постоји лакши начин да ово урадите – уз помоћ вашег старог паметног телефона. Довољно је да у вашем старом мобилном уређају додате мало меморије (уколико је немате довољно) и инсталирате програм WiFi File Transfer. Поставите у подешавањима вашу Wi-Fi кућну мрежу и затим укључите апарат преко USB кабла у стерео систем вашег возила.

На овај начин, са било ког рачунара у кући можете проследити податке на ваш стари паметни телефон који се налази у возилу. Једино је неопходно да се ваш аутомобил у том тренутку налази у гаражи, да је паркиран испред стана/куће или на било ком месту где може да се ухвати сигнал за ваш кућни Wi-Fi.

Аутомобил, мобилни телефон, GPS
Фото: Pixabay, илустрација

Претворите стари телефон у GPS уређај

Ваш стари мобилни телефон такође лако можете претворити у поуздани GPS уређај. Он вам може помоћи да пронађете најбољи или најкраћи пут до жељеног одредишта, али и да пратите где се аутомобил тренутно налази уколико га дате деци или пријатељу на коришћење.

Једноставно инсталирајте једну од бројних апликација које можете наћи у продавници апликација, поставите телефон у држач и прикључите га на извор напајања. Најпопуларнији софтвер за навигацију свакако је Google Maps, али постоје и бојне друге корисне апликације.

Google Maps вам омогућава да пронађете пут до циља чак и када нисте на мрежи. Довољно је да док сте на мрежи скинете мапе за одређена подручја која желите да посетите и да их сачувате у меморији телефона.

Не бацајте ваше старе паметне телефоне! Ово су само неки од начина на које их можете искористити и притом уштедети. Зашто бисте куповали камеру за снимање путовања или нову GPS навигацију када за то можете искористити мобилни уређај? Будите практични!

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб