ВестиКолике су кирије за изнајмљивање стана у већим градовима Србије?

Колике су кирије за изнајмљивање стана у већим градовима Србије?

Колике су кирије за изнајмљивање стана у већим градовима Србије?
Фото: Pixabay, илустрација

Уколико размишљате о пресељењу у већи град, поред свих пратећих обавеза и трошкова сасвим сигурно ће вас највише занимати кирија за стан. Цене станова за изнајмљивање у Србији годинама уназад бележе раст, а ово се нарочито односи на Београд, Нови Сад, Крагујевац и Ниш.

Као градови великих могућности и прилика, ови универзитетски и економски центри привлаче сваке године значајан број људи због студирања и посла. Сходно томе, велика је и потражња за становима, поготово пред почетак школске године и јесењи семестар на факултетима. Онима који не долазе да студирају од користи ће бити информација да је највећи избор и понуда у јуну и јулу, кад студенти отказују станове.

Како се крећу цене месечног закупа стамбеног простора у већим градовима и од чега све зависи висина кирије? Сазнајте у наредним редовима.

Највише су кирије у Београду

Као најзначајнијији универзитетски град у Србији, са реално највише могућности за академско остварење и пословни успех, Београд привлачи сваке године све више младих. Велико интересовање за живот у престоници потврђује и домаће тржиште некретнина. У Београду се највише граде, купују и продају станови, а како немају сви довољно средстава да себи приуште куповину стана – овде се бележи и највећи број уговора о закупу стамбеног простора.

Без обзира на то да ли сте бруцош у потрази за својом првом гарсоњером или породица који тражи већи стан у близини школе за децу, понуда некретинина у главном граду је велика, као и шанса да нађете одговарајући простор за становање. Иако су овде кирије највише у целој земљи, могуће је да пронађете добар простор за становање у Београду по повољној цени.

Висина месечне кирије зависи од неколико фактора, а пресудни су локација и квадратура, као и опремљеност стана. Тако је мање стамбене јединице – гарсоњере и једнособне станове – могуће изнајмити и по цени од 150 евра месечно, док ће вас закуп већих станова на периферији коштати до 300 евра.

Распон цена се креће од 150 до невероватних 1.000 евра месечно, у случају да се определите за двособан или трособан луксузно опремљен стан на атрактивној локацији – у строгом центру града или Београду на води.
Поред високих цена у центру града, неретко станови буду скупљи у близини факултета, а станодавци знају да “подигну цену”, ако је стан модерније опремљен. Занимљиво је да цене рентирања некретнина, без обзира на актуелну ситуацију у земљи и свету, константно расту. Тако је за изнајмљивање једнособног стана од 40 квадрата на Врачару и Славији потребно издвојити око 330 евра месечно, на Дорћолу око 380 евра, а на Вождовцу око 350.

У насељима која су даље од центра, али и одлично саобраћајно повезана, попут Бановог брда, месечна кирија је нешто нижа и креће се од 200 до 250 евра.

Колике су кирије за изнајмљивање стана у већим градовима Србије?
Фото: Pixabay, илустрација

Нови Београд све скупљи

Нови Београд постаје све скупље место за живот, па тако изнајмљивање стана у А блоку може да вас кошта и више од 600 евра. Нарочито су атрактивне и пожељне локације у насељу Белвил и у близини Арене, где закуп једнособног стана достиже цену од 450 евра.

За оне који би да живе у Београду, а немају велики буџет, постоје јефтини станови на периферији. Месечна кирија за закуп стана од 40 квадрата у Сурчину, Лединама, Раковици или Котежу креће се око 200 евра, а за мање станове је и нижа.

Што се већих станова тиче, на периферији се могу наћи и двособни станови за просечно 280 евра. Као што је то случај са некретнинама мање квадратуре, на атрактивним локацијама ће и већи станови имати знатно вишу цену (коштају у просеку око 500 – 600 евра).

Станови у Крагујевцу и Новом Саду јефтинији од престоничких

Универзитетски градови Крагујевац и Нови Сад такође имају да пруже богат културни и друштвени живот и веће прилике за запослење од оних у мањим градовима. Занимљив податак је, на пример, да је према Републичком геодетском заводу, Крагујевац први у Србији по обиму купопродаје некретнина. Релативно близу престонице, са много могућности за младе, али и пословне и породичне људе, ова два града ипак нису толико скупа за становање као Београд.

Квадратура и локација стана, подразумева се, и овде играју велику улогу у формирању цене месечне кирије. У центру Крагујевца могуће је изнајмити стан од 50 квадрата за 230 евра. У периферним насељима као што је Бубањ стан исте величине кошта мање од 200 евра. Корисна информација за студента је да се гарсоњера може изнајмити и за 100-130 евра – у зависности од локације и опремљености.

Нови Сад има више цене закупа станова од Крагујевца, али ниже од оних у Београду. Изнајмљивање гарсоњере на атрактивним локацијама као што су центар и близина факултета може да кошта и 190 евра. За двособан стан у центру или на Булевару Европе треба издвојити око 350 евра.

На периферији ће цена кирије бити нижа – гарсоњере коштају испод 150 евра. Једнособни и једноипособни станови у Лиманима, Грбавици или Новој Детелинари коштају од 180 до 250 евра. Уколико је стан боље опремљен, модернији, са заштитом од пожара, сигурносним системом и слично, онда изнајљивање може бити скупље.

Ниш – највећа потражња за становима на југу

Велика потражња за становима у Нишу не јењава годинама уназад. Како је Ниш највећи пословни, образовни и административни центар на југу земље, није необично што се све више људи досељава у потрази за послом и бољим животом.

Највеће је интересовање за гарсоњере и мање станове, а најтраженије локације су центар и околина факултета. У овим деловима града, месечна кирија за стан од 40 квадрата је око 200 евра. Мањи станови се могу изнајмити и за 100 евра месечно. До пре неку годину, студенти су плаћали стан и 70 евра.

Једноипособни станови за изнајмљивање у центру или поред Медицинског, Економског и Филозофског факултета коштају од 230 до 250 евра. Породице које траже животни простор са најмање две собе морају имати већи буџет, јер изнајмљивање већих станова захтева бар 300 евра месечно.

Цена закупа расте ако је стан на првом спрату или у мањој згради. Уколико је у питању новоградња или луксузно опремљен стан у згради са видео надзором и интерфоном, такође може бити виша кирија. Неки станодавци улажу у нов намештај, модерно осветљење и иновативне кућне уређаје управо да би повећали месечни најам стана. Ипак, извесно је да локација игра кључну улогу када је у питању станарина. Тако ће просечно опремљен стан у близини важних установа коштати више него, примера ради, луксузан стан на периферији.

На крају, вреди поменути да су кирије у мањим градовима попут Прокупља, Мајданпека, Власотинца или Бора много ниже од оних у већим градовима. Међутим, за разлику од великих градова бројних могућности, варошице у унутрашњости могу мање да понуде, поготово млађим људима који траже запослење и активан живот. Према томе, велика понуда станова и високе кирије у престоници, Нишу или Крагујевцу и Новом Саду долазе као логична последица динамике на тржишту некретнина.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб