Тимочка КрајинаЗајечарЛоша медијска ситуација у Србији највидљивија је у локалним срединама

Лоша медијска ситуација у Србији највидљивија је у локалним срединама

Лоша медијска ситуација у Србији највидљивија је у локалним срединама

У оквиру континуираних напора да се побољша безбедносно стање новинара у Србији, Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) успешно је одржала састанак Сталне радне групе за безбедност новинара (СРГ) и тренинг за унапређење безбедности новинара у Кући слободних медија у Зајечару.

Овај састанак окупио је бројне чланове медијске заједнице, укључујући представнике АНЕМ-а Верана Матића и Саше Мирковића, Драгане Бјелице из УНС-а, Стевана Ристића из Асоцијације медија, представника ОЕБС-а Мирослава Јанковића као и новинаре и новинарке из ЗА медије, Зајечар онлајна, ШРИФ-а, Тимочке, РТВ Бор, НГ Портала, Књажевачких вести, Ист медије, радија Naxi М и Магнум и портала Бор030, из Зајечара, Бора, Књажевца и Неготина.

Уз њих су састанку присуствовали јавни тужиоци и полицајци из ових градова. Из ВЈТ у Зајечару ту је био главни јавни тужилац Миодраг Цановић, из ОЈТ у Зајечару јавни тужилац Немања Димитријевић, из ОЈТ у Бору јавни тужилац Саша Милошевић, из ВЈТ у Неготину јавни тужилац Тијана Јеленковић, а из ОЈТ у Неготину јавни тужилац Ненад Срзентић. Били су присутни потпуковник полиције Братислав Тодоровић и мајор полиције Млађан Костић из Зајечара и капетан полиције Мирко Радовић из Бора, локалне контакт тачке за брзо пријављивање насиља над новинарима и новинаркама.

Веран Матић, председник УО АНЕМ-а, отворио је састанак подсећањем на значај оваквих окупљања у креирању ефикаснијег одговора институција на претње и нападе на новинаре, а затим је представио ажуруране податке из статистике Вишег јавног тужилаштва за период од почетка године.

„У прва два месеца ове године Врховном јавном тужилаштву пријављене су четири претње, од којих је су за три наложено прикупљање додатних обавештења2, а у једном случају пријава је одбачена. У прве две недеље марта имамо повећан број претњи новинарки Ани Лалић Хегедиш, председници Независног друштва новинара Војводине, Динку Грухоњићу и Ксенији Павков, новинарки N1. Верица Маринчић спречена је да прати протест мештана Чортановаца у Инђији, физичким изгуривањем из зграде општине од стране представника обезбеђења, а по налогу шефа кабинета председника општине Инђија. Дописници Танјуга и Курира ометани су током извештавања са протестног скупа испред Центра за социјални рад у Новом Саду. Еруптивне претње на друштвеним мрежама, посебно Ани Лалић и Динку Грухоњићу, мере се десетинама, а увреде и вулгарна узнемиравања стотинама порука. Притисак на породице постаје такође врло снажан.”

Локални новинари су током састанка предочили случајеве ометања рада, претњи и притисака који нису били познати раније представницима Сталне радне групе за безбедност новинара јер нису пријављивани, а представаљају угрожавање безбедности новинара.

И новинари и тужиоци су критиковали судску праксу која све уже тумачи претње по живот и телу из члана 138. Кривичног законика када је реч о новинарима. Установљено је да је само у Зајечару од 14 случајева решено 12 и да су сви решени одбачајем кривичне пријаве. То је последица, између осталог, и бојазни тужилаштва да ће судови одбијати оптужне предлоге због горепоменутих критеријума прихваћених у судској пракси. Производ овога је да су новинари неповерљиви према систему и постојећим механизмима заштите новинара. Ово је тема коју ће СРГ да покрене у консултацијама са Врховним судом Републике Србије.

Новинари су сведочили и о присуству страха да ће се њихов положај погоршати ако би пријавили случај претњи, нарочито ако су изречене од стране познатих насилника који се доводе у везу са влашћу.

Указали су на потребу измена Кривичног законика како би се омогућила свеобухватнија правна заштита и других медијских радника.

И једни и други су позвали да и судије учествују на оваквим састанцима Сталне радне групе за безбедност новинара са локалним новинарима тужиоцима и полицијом. Тужиоци и новинари су једни друге пажљиво саслушали, и заједнички закључак је да овакви састанци на локалу треба да се решавају редовно, и без представника СРГ, како би се постигла већа безбедност новинара.

Лоша медијска ситуација у Србији највидљивија је у локалним срединама. О томе су говорили представници медија на овом састанку, наглашавајући да су они који раде професионално изложенији притисцима и претњама, и самим тим су рањивији. Медији су изложени и SLAPP тужбама, а ретки су они који имају средстава за добар адвокатски тим. Када се деси да добију вишеструке истовремене тужбе застане рад редакција.

Новинари су за крај састанка нагласили колико је важно да се поштују новинарски етићки кодекс у извештавању, како би се сачувао кредибилитет професије.

Поред унапређења комуникације између новинара и представника органа задужених за њихову заштиту, фокус АНЕМ-а је и на превенцији и обуци. Зато је након састанка СРГ уследио практичан тренинг који је водио Бранко Чечен, некадашњи директор Центра за истраживачко новинарство Србије. Они је на примерима претњи и насиља које су доживели поједини новинари из Зајечара, Бора, Књажевца и Неготина упутио учеснике тренинга у стратегије за превенцију насиља и начине на који се новинари и новинарке могу да се заштите и траже помоћ.

Састанци и тренинзи попут овог у Зајечару кључни су за изградњу сигурнијег окружења за новинаре, омогућавајући им да обављају свој посао независно, непристрасно и професионално. Континуирани напори и сарадња свих релевантних актера осигураће даље напредовање у овој кључној области.

Активности су део ширег пројекта „Систем превенције насиља и заштите новинара”, који финансира Европска комисија и подржава медијско одељење Мисије ОЕБС-а у Србији, што потврђује међународну подршку и признање важности ове теме.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб